HEM

Bourgogne vs Bordeaux

Bordeaux och Bourgogne är kanske världens mest prestigefyllda vinappellationer. Både ligger i Frankrike, och båda har sina speciella förutsättningar. Om man i Bordeaux har en massa olika druvor att arbeta med; Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Malbec och ibland även Carménère, så har man i Bourgogne i stort sett bara en enda rödvinsdruva, Pinot Noir. Visst, det finns Gamay också i Beaujolais, som ligger inom området Bourgogne.

I Bordeaux ligger vinodlingarna vid stora slott, stora egendomar. Medan i Bourgogne är det små odlingslotter, som ibland kallas clos. Dessa Clos är ibland så små att man kan kasta en liten boll mellan dem. Men båda områdena har utvecklat eleganta viner, både vita och röda – om än tyngdpunkten ligger på röda. Det är traditionstyngt och ofta prestigefullt.

Här är några slott i Bordeaux som är värda att känna till: Château Lafite-Rothschild, Château Margaux, Château Latour, Château Haut-Brion och Château Mouton Rothschild. Där den senare fick sin appellation så sent som 1973, onär de andra fick sina redan 1855. År 1855 är därför ett mycket intressant år i Bordeaux, det var det året man från Paris bestämde vilka gårdar och slott som skulle få vara första cru och andra cru och så vidare.

 

Vinguiden tipsar

Fler klipp i serien

Programserier

Så här beställer du vin

Välj ditt vin och klicka Beställ. Vinet läggs i en varukorg hos Systembolaget, där du slutför beställningen. Du väljer i vilken butik du vill hämta och betala dina viner. Du kan även välja hemleverans. Enkelt, tryggt och fullständigt lagligt.