HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett gott vin

Torsdag den 2 juni är det dags för Italiens nationaldag. Denna dag beslutade landet år 1946 att övergå från monarki till republik och dagen firas med parader och tal. För dig som vill delta i firandet är det kanske pizza eller pasta som gäller, men passa även på att njuta av ett av Italiens många goda viner. Dagen till ära har vi letat fram fyra fantastiska ekologiska viner.

Casa Marrone Appassimento
2021
Casa Marrone Appassimento
Från regionen Puglia på Italiens “klack” kommer detta kraftiga och mörkröda vin. Det är ett så kallat Appassimento, vilket är en metod där vinet måste vara delvis gjort på torkade druvor. För just det här vinet är samtliga druvor som ingår torkade innan de pressats. Casa Marrone har en kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, chokladpraliner, romrussin, kaffe och vanilj.

Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 99 kr.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
109 kr

Coste di moro Lunaria Montepulciano d`Abruzzo
2019
Coste di moro Lunaria Montepulciano d`Abruzzo
Från centrala Italien, runt kuststaden Pescara vid Adriatiska havet, kommer detta fruktiga naturvin med liten sötma samt inslag av fat, björnbär, choklad, russin och vanilj. Det är helt gjort på druvan Montepulciano och är både biodynamiskt odlat samt veganskt.

Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 119 kr.
750 ml - 14% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
125 kr

Cafaggio Chianti Classico
2020
Cafaggio Chianti Classico
Från Toscana och regionen Chianti kommer detta Chianti Classico. Vinet är gjort på den klassiska druvan Sangiovese och har lagrats på ekfat i ett år och tio månader. Lagringen har gett vinet en kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, salvia, kanel, plommon, kakao och skogshallon.

Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 155 kr.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
165 kr

Amarone della Valpolicella ai Colli Vivaldi
2017
Amarone della Valpolicella ai Colli Vivaldi
Amaronevinerna har under flera decennier varit ett av Italiens mest tongivande viner och måste givetvis finnas med på bordet när nationaldagen ska firas. Vinerna kommer från Valpolicella som ligger norr om Verona i nordöstra Italien och görs helt eller delvis på torkade druvor. Detta ger vinet en högre alkoholhalt, och för att kallas Amarone måste det dessutom lagras i minst tre år. Detta vin är ett typiskt Amarone med en kryddig smak och har inslag av fat, mörka körsbär, muskot, romrussin, choklad, peppar samt kanel.

Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 219 kr.
750 ml - 15% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
239 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
Bästa viner från kultförklarade Piemonte

Bästa viner från kultförklarade Piemonte

Nebbiolo, Arneis, Barbera och Dolcetto. Se där några av de anledningar till att Piemonte i norra Italien är hyllat och närmast kultförklarat av vinkonsumenter världen över. Men är kärleken ömsesidig..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer
”En vinupplevelse utöver det vanliga”

”En vinupplevelse utöver det vanliga”

En stor vinupplevelse till överkomligt pris. Så kan man beskriva Castelforte Amarone della Valpolicella från 2015. – För endast 299 kronor vågar vi påstå att det är svårt, om inte omöjligt, att hitt..

Läs mer