HEM

Aktuellt

Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett gott vin

Torsdag den 2 juni är det dags för Italiens nationaldag. Denna dag beslutade landet år 1946 att övergå från monarki till republik och dagen firas med parader och tal. För dig som vill delta i firandet är det kanske pizza eller pasta som gäller, men passa även på att njuta av ett av Italiens många goda viner. Dagen till ära har vi letat fram fyra fantastiska ekologiska viner.

Casa Marrone Appassimento
2022
Casa Marrone Appassimento
Från regionen Puglia på Italiens “klack” kommer detta kraftiga och mörkröda vin. Det är ett så kallat Appassimento, vilket är en metod där vinet måste vara delvis gjort på torkade druvor. För just det här vinet är samtliga druvor som ingår torkade innan de pressats. Casa Marrone har en kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, chokladpraliner, romrussin, kaffe och vanilj.

Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 99 kr.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
115 kr

Coste di moro Lunaria Montepulciano d`Abruzzo
2019
Coste di moro Lunaria Montepulciano d`Abruzzo
Från centrala Italien, runt kuststaden Pescara vid Adriatiska havet, kommer detta fruktiga naturvin med liten sötma samt inslag av fat, björnbär, choklad, russin och vanilj. Det är helt gjort på druvan Montepulciano och är både biodynamiskt odlat samt veganskt.

Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 119 kr.
750 ml - 14% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
129 kr

Cafaggio Chianti Classico
2021
Cafaggio Chianti Classico
Från Toscana och regionen Chianti kommer detta Chianti Classico. Vinet är gjort på den klassiska druvan Sangiovese och har lagrats på ekfat i ett år och tio månader. Lagringen har gett vinet en kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, salvia, kanel, plommon, kakao och skogshallon.

Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 155 kr.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
175 kr

Amarone della Valpolicella ai Colli Vivaldi
2019
Amarone della Valpolicella ai Colli Vivaldi
Amaronevinerna har under flera decennier varit ett av Italiens mest tongivande viner och måste givetvis finnas med på bordet när nationaldagen ska firas. Vinerna kommer från Valpolicella som ligger norr om Verona i nordöstra Italien och görs helt eller delvis på torkade druvor. Detta ger vinet en högre alkoholhalt, och för att kallas Amarone måste det dessutom lagras i minst tre år. Detta vin är ett typiskt Amarone med en kryddig smak och har inslag av fat, mörka körsbär, muskot, romrussin, choklad, peppar samt kanel.

Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 219 kr.
750 ml - 15% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
249 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Vilken druva är Zinfandel, egentligen? Har den släktskap med italienska Primitivo? Fanns den tidigare någon annanstans? Dessa och en rad andra frågor ställde sig professor Carol Meredith och fann et..

Läs mer
5 italienska viner våren 2019 – under 100 kron..

5 italienska viner våren 2019 – under 100 kron..

Nu kommer italiens producenter med ännu fler bra viner lagom till våren. Viner som passar till alla måltider och vårens fester. Är det någonting italienarna är bra på är det att förpacka sitt land s..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Passionen för vin fick familjen Thomaeus att skaffa en egen vingård i Toscana. På MonteRosola har de byggt upp en magnifik egendom. – Vi tittade på 30 olika gårdar, sedan föll vi pladask för MonteRo..

Läs mer
Piemonte – så mycket mer än bara Nebbiolo

Piemonte – så mycket mer än bara Nebbiolo

Prestigedruvan Nebbiolo i all ära, men hamnar vi i Piemonte, och det gör vi gärna, är ett tips att kolla in fler druvor. För här finns att upptäcka. Eller vad sägs om Ruchè, Timorasso, Pelaverga ell..

Läs mer