HEM

Aktuellt

Prisbelönta viner från svenska familjen – i Toscana

Passionen för vin fick familjen Thomaeus att skaffa en egen vingård i Toscana. På MonteRosola har de byggt upp en magnifik egendom.
– Vi tittade på 30 olika gårdar, sedan föll vi pladask för MonteRosola, berättar Bengt Thomaeus för Vinguiden.

Allt började för snart tio år sedan när den svenska familjen Thomaeus ville förverkliga sin dröm. Familjen, bestående av Ewa och Bengt Thomaeus med barnen Erik, Pär och Åsa, hade länge haft en passion för Italien, men nu hade det börjat bli dags att ta det ett steg vidare.

– Hela familjen har haft ett glödande intresse för Italien. Man blir alltid så vänligt bemött i Italien, alla är så glada och barn är alltid välkomna. Vi har länge rest mycket i landet och besökt olika delar av Italien. Men hjärtat har alltid kommit tillbaka till Toscana, som för oss är Italiens hjärta, berättar Bengt Thomaeus.

2013 började familjen på allvar leta efter att ställe för att kunna vara i Italien en större del av året. Drömmarna ledde mer och mer in på att försöka hitta en liten vingård.

– När vi började leta hade vi ingen tydlig kravspec, men när vi hade besökt ungefär 30 olika gårdar började det bli tydligt vad vi ville ha och inte vill ha.

Plötsligt uppenbarade sig drömgården de hade väntat på – MonteRosola.

– Sedan besökte vi MonteRosola och då föll vi pladask. Allt var så välskött och det visade sig att vi tidigare hyrt ett hus bara några kilometer härifrån. Dessutom var vinerna på gården helt fantastiska. Egentligen ville vi ha 5 hektar vinodlingar, men det fanns bara 1,8 hektar. Sedan fick vi möjlighet att köpa grannens mark och då blev det totalt 125 hektar mycket bördig mark.

Efter att familjen Thomaeus hade fått mersmak bestämde de sig för att satsa ännu mer på sin kärlek till vin.

– Idén var att utöka vingården och vi fattade beslut om att gå upp från 1,8 hektar vinodlingar till 25 hektar, vilket vi vi klara med nu. 13 hektar är nu produktiva och lämnar skörd.

När familjen tog över producerade gården 6 000 – 7 000 flaskor vin per år. I dag är produktionen uppe i 70 000 flaskor och målet är att MonteRosola om fyra år ska producera 130 000 flaskor vin av högsta kvalitet. Förutom att hela produktionen är ekologisk och att gården har redan vunnit priser för sina viner övervakas allt av vinmakaren Alberto Antonini, som blivit utsedd till en av världens fem viktigaste vinmakare av Decanter.com.

Flera av vinerna görs på Sangiovese, den ikoniska italienska druvan, vilken utgör ungefär hälften av odlingarna på MonteRosola. Resterande delas av Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Utöver de röda druvorna görs det också vita viner på Grechetto, Manzoni Bianco, Vermentino och Viognier.

–  Det vita Cassero-vinet är underbart att njuta som det är och vårt röda Mastio passar otroligt bra till pasta och pizza. Båda är relativt överkomliga viner som inte behöver lagras. De är lätta att ta till sig och har härliga fruktiga dofter och smaker, tipsar Bengt.

För den som vill ge bort en verkligt unik kluckande klapp släpps också en presentlåda 1 december med 2x Crescendo 2016, 1x Corpo Notte 2016, 1x Canto della Civetta 2016 och 2x Mastio 2018. Buon Natale! som vi säger i Toscana.

Mastio Sangiovese
2020
Mastio Sangiovese
Härlig intensitet i doften med smak av röda bär och örtiga inslag med en hög syra som biter i kinderna.
750 ml - 13.5% -
161 kr

Cassero Vermentino
2019
Cassero Vermentino
750 ml - 13% -
161 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer
Bästa proseccon

Bästa proseccon

Visst håller trenden i sig, proseccon i var mans bubbelglas. Men nu börjar vi – äntligen – ställa krav på bubblet. Inte lika sött, aningen mer friskhet och bort med piggelin-tonen… så blir det rikti..

Läs mer
Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmapl..

Läs mer
Upplev Italien på vinbaren Corvina

Upplev Italien på vinbaren Corvina

Många stockholmare känner säkert till vinbaren Corvina Enoteca som ligger centralt i Gamla stan. Men få känner nog till att de nyligen fått nya ägare som verkligen vill få gästerna att uppleva Itali..

Läs mer