HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Prisbelönta viner från svenska familjen – i Toscana

Passionen för vin fick familjen Thomaeus att skaffa en egen vingård i Toscana. På MonteRosola har de byggt upp en magnifik egendom.
– Vi tittade på 30 olika gårdar, sedan föll vi pladask för MonteRosola, berättar Bengt Thomaeus för Vinguiden.

Allt började för snart tio år sedan när den svenska familjen Thomaeus ville förverkliga sin dröm. Familjen, bestående av Ewa och Bengt Thomaeus med barnen Erik, Pär och Åsa, hade länge haft en passion för Italien, men nu hade det börjat bli dags att ta det ett steg vidare.

– Hela familjen har haft ett glödande intresse för Italien. Man blir alltid så vänligt bemött i Italien, alla är så glada och barn är alltid välkomna. Vi har länge rest mycket i landet och besökt olika delar av Italien. Men hjärtat har alltid kommit tillbaka till Toscana, som för oss är Italiens hjärta, berättar Bengt Thomaeus.

2013 började familjen på allvar leta efter att ställe för att kunna vara i Italien en större del av året. Drömmarna ledde mer och mer in på att försöka hitta en liten vingård.

– När vi började leta hade vi ingen tydlig kravspec, men när vi hade besökt ungefär 30 olika gårdar började det bli tydligt vad vi ville ha och inte vill ha.

Plötsligt uppenbarade sig drömgården de hade väntat på – MonteRosola.

– Sedan besökte vi MonteRosola och då föll vi pladask. Allt var så välskött och det visade sig att vi tidigare hyrt ett hus bara några kilometer härifrån. Dessutom var vinerna på gården helt fantastiska. Egentligen ville vi ha 5 hektar vinodlingar, men det fanns bara 1,8 hektar. Sedan fick vi möjlighet att köpa grannens mark och då blev det totalt 125 hektar mycket bördig mark.

Efter att familjen Thomaeus hade fått mersmak bestämde de sig för att satsa ännu mer på sin kärlek till vin.

– Idén var att utöka vingården och vi fattade beslut om att gå upp från 1,8 hektar vinodlingar till 25 hektar, vilket vi vi klara med nu. 13 hektar är nu produktiva och lämnar skörd.

När familjen tog över producerade gården 6 000 – 7 000 flaskor vin per år. I dag är produktionen uppe i 70 000 flaskor och målet är att MonteRosola om fyra år ska producera 130 000 flaskor vin av högsta kvalitet. Förutom att hela produktionen är ekologisk och att gården har redan vunnit priser för sina viner övervakas allt av vinmakaren Alberto Antonini, som blivit utsedd till en av världens fem viktigaste vinmakare av Decanter.com.

Flera av vinerna görs på Sangiovese, den ikoniska italienska druvan, vilken utgör ungefär hälften av odlingarna på MonteRosola. Resterande delas av Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Utöver de röda druvorna görs det också vita viner på Grechetto, Manzoni Bianco, Vermentino och Viognier.

–  Det vita Cassero-vinet är underbart att njuta som det är och vårt röda Mastio passar otroligt bra till pasta och pizza. Båda är relativt överkomliga viner som inte behöver lagras. De är lätta att ta till sig och har härliga fruktiga dofter och smaker, tipsar Bengt.

För den som vill ge bort en verkligt unik kluckande klapp släpps också en presentlåda 1 december med 2x Crescendo 2016, 1x Corpo Notte 2016, 1x Canto della Civetta 2016 och 2x Mastio 2018. Buon Natale! som vi säger i Toscana.

Mastio Sangiovese
2019
Mastio Sangiovese
Härlig intensitet i doften med smak av röda bär och örtiga inslag med en hög syra som biter i kinderna.
750 ml - 14% -
159 kr

Cassero Vermentino
2019
Cassero Vermentino
750 ml - 13% -
159 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett got..

Viva l’Italia! Fira Italiens nationaldag med ett got..

Torsdag den 2 juni är det dags för Italiens nationaldag. Denna dag beslutade landet år 1946 att övergå från monarki till republik och dagen firas med parader och tal. För dig som vill delta i firand..

Läs mer
Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra. – Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite min..

Läs mer
Matstaden Bologna överraskar… med sitt vin

Matstaden Bologna överraskar… med sitt vin

Längtan till Italien är av tradition mycket stark i Sverige. Många reser dit, ofta till Toscana med sina böljande kullar eller till natursköna Amalfikusten. På Vinguiden slår vi gärna ett extra slag..

Läs mer
Podd: Det exklusiva Italien

Podd: Det exklusiva Italien

Är det trend eller tradition som gäller för dagens italienska toppviner?

Läs mer
Fyra italienare på tillfälligt besök

Fyra italienare på tillfälligt besök

Amarone, Ripasso och Appassimento i all ära. Men Italien har mycket mer att erbjuda oss när det gäller viner. Här har du fyra spännande nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment. Trender kommer..

Läs mer
Veronas viner visar vägen

Veronas viner visar vägen

Charm är bara förnamnet när man befinner sig i den norditalienska staden Verona. Men för varje vinintresserad är detta stopp ett måste. Här hittar vi nämligen svenskarnas favoritvin: amarone. Lyckli..

Läs mer