HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé?

Rosévinet var en av de starkast växande vintrenderna efter millennieskiftet, framför allt i Europa och USA. Och italienska prosecco har senaste åren tagit världen med storm och blivit ett starkt varumärke. Så italienska vinmakare har förstås siktat in sig på att skapa en given succé: en prosecco rosé.

Producenterna har tagit den ljusrosa drycken med hjälp av 15 procent av den klassiska Pinot Noir-druvan förutom Glera-druvan. Men processen med svårflörtade italienska myndigheter har tagit lång
tid. Det krävs strikta bestämmelser och godkännande av många instanser om man ska få använda proseccos varumärke. Nu ser det ändå ut att vara löst, enligt flera utländska vinsajter – och kanske kan vi svenskar njuta av prosecco rosé i sommar.

Förra året gjorde man 540 miljoner flaskor prosecco. Det mousserande, fruktiga och friska vinet från nordöstra Italien har tagit världen med storm och har blivit ett så starkt varumärke att ungdomar i dag använder uttryck som ”fira i prosecco”.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa