HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé?

Rosévinet var en av de starkast växande vintrenderna efter millennieskiftet, framför allt i Europa och USA. Och italienska prosecco har senaste åren tagit världen med storm och blivit ett starkt varumärke. Så italienska vinmakare har förstås siktat in sig på att skapa en given succé: en prosecco rosé.

Producenterna har tagit den ljusrosa drycken med hjälp av 15 procent av den klassiska Pinot Noir-druvan förutom Glera-druvan. Men processen med svårflörtade italienska myndigheter har tagit lång
tid. Det krävs strikta bestämmelser och godkännande av många instanser om man ska få använda proseccos varumärke. Nu ser det ändå ut att vara löst, enligt flera utländska vinsajter – och kanske kan vi svenskar njuta av prosecco rosé i sommar.

Förra året gjorde man 540 miljoner flaskor prosecco. Det mousserande, fruktiga och friska vinet från nordöstra Italien har tagit världen med storm och har blivit ett så starkt varumärke att ungdomar i dag använder uttryck som ”fira i prosecco”.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Årets drömjobb: Testare av rosa prosecco

Årets drömjobb: Testare av rosa prosecco

Gillar du att resa till Italien? Vill du testa rosa prosecco? Om svaren är ja kan du snart ha årets drömjobb. Nu söker en brittisk importör någon som vill testa en av världens första rosa proseccos...

Läs mer
5 vintips till Italiens nationaldag

5 vintips till Italiens nationaldag

Vill du dricka italienskt så här på Italiens nationaldag, idag den 2 juni? Spana då in Vinguidens tips här nedan! Sverige älskar italienska viner! Med över 16 miljoner liter sålda under 2020 var det..

Läs mer
Vem vill ha en bubbel-kalender i jul?

Vem vill ha en bubbel-kalender i jul?

Bara drygt en månad till första advent – då gäller det att börja planera för julkalender. Vad sägs om den här bubbelkalendern full med 24 miniatyrflaskor av champagne, prosecco och cava? Bara en dr..

Läs mer
Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Webb-TV: Nyårschampagne med Vinos

Alf och Petter testar, tipsar och berättar om champagne inför nyårshelgen.

Läs mer
Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus. Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. E..

Läs mer
#Mändrickerrosé

#Mändrickerrosé

Våren 2019 är inget undantag: när termometern stiger förvandlas vi vanliga medelålders män till altankillar: med urtvättade shorts och t-shirt med tryck. Praktiskt – ja. Stiligt – knappa..

Läs mer