HEM

Aktuellt

Sicilien – vinets ursprung?

Vinhistorien tar sin början för omkring 6 000 år sedan. Georgien är ju allmänt känt som vinets vagga. Men är det verkligen så? Italienarna vill att vi omvärderar detta.

För omkring 6 000, kanske 7 000, år sedan började vinet ta sin form. Det var troligen så att pressade vindruvor, som växte vilt, blev till must som lämnades kvar i sina lerkrus över natten. Temperaturen sjönk men när morgonen kom med värmen började det hända saker. Musten började jäsa och med jäsningen kom alkohol. När man sedan provade musten, som nu höll på att förvandlas till vin, blev man imponerad över resultatet. Det smakade mer, det var gott och framför allt, det var renare än det vatten man drack vid denna tid.

Detta är naturligtvis en spekulation, men på ett ungefär så här började det. Och det började i Georgien, kanske vid berget Ararat där Noak ska ha gått på grund. Eller så var det inte så. För nu kommer sensationella uppgifter och de kommer från Italien, från Siciliens sydkust, inte långt från de forngrekiska lämningarna i Selinunte.

Läs mer om: Nerello Mascalese – Siciliens trendigaste druva.

Här ska man ha hittat amforor med rester av vin, amforor så gamla som 6 000 år, i grottan Monte Kronio. Man kanske inte var först i världen, det sägs faktiskt att vin tillverkades redan för 10 000 år sedan, dock ej vederlagt. Men vad som är lite sensationellt med dessa uppgifter är att vinet inte kom med den grekiska kolonisationen omkring 1 000 före vår tidräkning, utan det gjordes på den lokala befolkningens eget bevåg.

Sicilien är annars en region i Italien som tidigt förknippats med vin. Starkvinet Marsala, som tillverkas i västra delen, var den vintyp som satte ön på vinkartan och i dag tillverkas här mycket spännande vin, inte minst vulkanvinerna från Etna. Regionen är annars känd som en blandning av Gamla och Nya världen, där man tillverkar blandviner på lokala druvsorter som blandas med internationella diton.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Sju riktigt bra vita viner från Italien

Sju riktigt bra vita viner från Italien

Vem sa att Italien bara kan göra rött vin? Nej, det vita framstår i sin mångfald som riktigt, riktigt spännande. Vinguiden har vaskat fram sju mycket intressanta kvalitetsviner från apenninska halvö..

Läs mer
Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer
5 fylliga viner till Lasagnens dag

5 fylliga viner till Lasagnens dag

Vem kan tacka nej till en klassisk lasagne? Med smörlen béchamelsås, smält ost och sidenmjuka pastaplattor är lasagne mångas favoriträtt. Visste du att Lasagnens dag alltid firas den 29 juli? I år i..

Läs mer
Elegans i amaroneland

Elegans i amaroneland

Veneto har slagit världen med häpnad med sina röda viner, allt från lättsmälta viner från Bardolino och Valpolicella till sockerstinna, smakintensiva amaronerviner. Samtidigt finns de som jobbar med..

Läs mer
Oslagbar kombination

Oslagbar kombination

Det är naturligtvis en oslagbar kombination: Italien och vin. Och lägger man till Toscana och Sangiovese på det, böljande kullar och ett dignande matbord, ja då bokar vi biljett på studs. Det finns ..

Läs mer
Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Vilken druva är Zinfandel, egentligen? Har den släktskap med italienska Primitivo? Fanns den tidigare någon annanstans? Dessa och en rad andra frågor ställde sig professor Carol Meredith och fann et..

Läs mer