HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Sicilien – vinets ursprung?

Vinhistorien tar sin början för omkring 6 000 år sedan. Georgien är ju allmänt känt som vinets vagga. Men är det verkligen så? Italienarna vill att vi omvärderar detta.

För omkring 6 000, kanske 7 000, år sedan började vinet ta sin form. Det var troligen så att pressade vindruvor, som växte vilt, blev till must som lämnades kvar i sina lerkrus över natten. Temperaturen sjönk men när morgonen kom med värmen började det hända saker. Musten började jäsa och med jäsningen kom alkohol. När man sedan provade musten, som nu höll på att förvandlas till vin, blev man imponerad över resultatet. Det smakade mer, det var gott och framför allt, det var renare än det vatten man drack vid denna tid.

Detta är naturligtvis en spekulation, men på ett ungefär så här började det. Och det började i Georgien, kanske vid berget Ararat där Noak ska ha gått på grund. Eller så var det inte så. För nu kommer sensationella uppgifter och de kommer från Italien, från Siciliens sydkust, inte långt från de forngrekiska lämningarna i Selinunte.

Läs mer om: Nerello Mascalese – Siciliens trendigaste druva.

Här ska man ha hittat amforor med rester av vin, amforor så gamla som 6 000 år, i grottan Monte Kronio. Man kanske inte var först i världen, det sägs faktiskt att vin tillverkades redan för 10 000 år sedan, dock ej vederlagt. Men vad som är lite sensationellt med dessa uppgifter är att vinet inte kom med den grekiska kolonisationen omkring 1 000 före vår tidräkning, utan det gjordes på den lokala befolkningens eget bevåg.

Sicilien är annars en region i Italien som tidigt förknippats med vin. Starkvinet Marsala, som tillverkas i västra delen, var den vintyp som satte ön på vinkartan och i dag tillverkas här mycket spännande vin, inte minst vulkanvinerna från Etna. Regionen är annars känd som en blandning av Gamla och Nya världen, där man tillverkar blandviner på lokala druvsorter som blandas med internationella diton.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmapl..

Läs mer
Oslagbar kombination

Oslagbar kombination

Det är naturligtvis en oslagbar kombination: Italien och vin. Och lägger man till Toscana och Sangiovese på det, böljande kullar och ett dignande matbord, ja då bokar vi biljett på studs. Det finns ..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Bästa proseccon

Bästa proseccon

Visst håller trenden i sig, proseccon i var mans bubbelglas. Men nu börjar vi – äntligen – ställa krav på bubblet. Inte lika sött, aningen mer friskhet och bort med piggelin-tonen… så blir det rikti..

Läs mer
Älskad druva att hata

Älskad druva att hata

Antingen eller, aldrig både och. Det är vad som gäller när Nebbiolo kommer på tal, en druva som kan ge världens strävaste viner. Många älskar den, andra älskar att hata den. Det krävs mod att stå em..

Läs mer