HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco.

Prosecco har under den senaste åren blivit enormt populärt i världen. Det såldes drygt 300 miljoner flaskor till en törstande värld för bara något år sedan. Och i Sverige står Prosecco för uppskattningsvis 25-30 procent av det mousserande vin som köps på Systembolaget, en ökning med drygt 400 procent på bara några år.

Prosecco är till övervägande del gjort på druvan Glera. Tidigare kallades druvan Prosecco, men det ändrades 2009 då Italien inte ville sammanblanda vinet med namnet på druvan och namnet Prosecco skyddades och blev unikt. Nu menar italienarna att namnet enbart får användas om vinet kommer från ett specifikt geografiskt område som ligger i Venetien och Friuli.

Problemet är att vinproducenter i Australien också använder namnet Prosecco, och långt innan namnet blev ett skyddat varumärke. Och Australien räknar med att deras Prosecco-export är värd ca fem miljarder kronor de närmaste tio åren. Så striden om namnet handlar om väldigt mycket pengar.

– Många vinodlare har lagt ner stora investeringar i sina Prosecco-odlingar, och Australiens myndigheter kommer att jobba på att hitta en lösning med EU, säger Tony Battaglene, talesperson för australiensiska vinodlarna.

Italien har en egen Prosecco-organisation med en egen president – Innocente Nardi heter han – som inte köper Australiens argument:

– Vi har en 50-årig historia och det är tack vare vårt arbete och marknadsföring som Prosecco har blivit känt över hela världen. Då är det självklart att vår produkt inte ska kunna ha samma namn från producenter som finns i andra delar av världen.

Vi kan räkna med att Prosecco-striden fortsätter.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och? Spumante Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av it..

Läs mer
Rosa prosecco – så görs sommarens nya trendbub..

Rosa prosecco – så görs sommarens nya trendbub..

Rosésäsongen 2021 har blivit betydligt bubbligare – och bubblet mera rosa. Rosa prosecco har gjort entré med dunder och brak, eller snarare smällande korkar och klirrande glas. Här är allt du behöve..

Läs mer
5 vintips till Italiens nationaldag

5 vintips till Italiens nationaldag

Vill du dricka italienskt så här på Italiens nationaldag, idag den 2 juni? Spana då in Vinguidens tips här nedan! Sverige älskar italienska viner! Med över 16 miljoner liter sålda under 2020 var det..

Läs mer
Down unders bubblande röda

Down unders bubblande röda

Ett av de mest egendomliga viner torde vara sparkling shiraz, Australiens märkliga röda, smakintensiva bubbel med sträv karaktär. Hur och till vad ska man med det till kan man undra. Australiens kan..

Läs mer
Lys upp hösten med Disco Bubbles

Lys upp hösten med Disco Bubbles

Vår räddning i höstmörkret är här.  Äntligen har vi nöjet att presentera Disco Bubbles Brut – ett prisvärt, franskt, torrt bubbel med en självlysande disco-etikett! Torrt bubbel med självlysande eti..

Läs mer
Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu får du ännu en anledning att dricka italienskt bubbel. De första efterlängtade flaskorna av rosé prosecco har äntligen landat i Systembolaget. Säg välkommen till Casteloro Prosecco Rosé för och C..

Läs mer