HEM

Aktuellt

Bittra Prosecco-kriget mellan Italien och Australien

Är Prosecco en region eller bara en druvsort? Det är en fråga värd många miljarder, som EU nu vill lösa. Italienska vinmakare vill stoppa Australien från att använda namnet Prosecco.

Prosecco har under den senaste åren blivit enormt populärt i världen. Det såldes drygt 300 miljoner flaskor till en törstande värld för bara något år sedan. Och i Sverige står Prosecco för uppskattningsvis 25-30 procent av det mousserande vin som köps på Systembolaget, en ökning med drygt 400 procent på bara några år.

Prosecco är till övervägande del gjort på druvan Glera. Tidigare kallades druvan Prosecco, men det ändrades 2009 då Italien inte ville sammanblanda vinet med namnet på druvan och namnet Prosecco skyddades och blev unikt. Nu menar italienarna att namnet enbart får användas om vinet kommer från ett specifikt geografiskt område som ligger i Venetien och Friuli.

Problemet är att vinproducenter i Australien också använder namnet Prosecco, och långt innan namnet blev ett skyddat varumärke. Och Australien räknar med att deras Prosecco-export är värd ca fem miljarder kronor de närmaste tio åren. Så striden om namnet handlar om väldigt mycket pengar.

– Många vinodlare har lagt ner stora investeringar i sina Prosecco-odlingar, och Australiens myndigheter kommer att jobba på att hitta en lösning med EU, säger Tony Battaglene, talesperson för australiensiska vinodlarna.

Italien har en egen Prosecco-organisation med en egen president – Innocente Nardi heter han – som inte köper Australiens argument:

– Vi har en 50-årig historia och det är tack vare vårt arbete och marknadsföring som Prosecco har blivit känt över hela världen. Då är det självklart att vår produkt inte ska kunna ha samma namn från producenter som finns i andra delar av världen.

Vi kan räkna med att Prosecco-striden fortsätter.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Guide: Fem viner som gjort succé – utan alkohol

Utbudet ökar och köparna blir allt fler. Alkoholfria viner har blivit riktigt trendigt, framför allt bland de yngre. Vi ger dig en snabbguide till några spännande flaskor – och förklarar hur v..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
10 röda toppviner från Italien

10 röda toppviner från Italien

Italien är mer än amarone och prosecco. När det kommer till röda viner, är det inte ett dugg förvånande att landet intar tätpositionen på svenska marknaden. Det finns en enorm mångfald. Vinguiden ha..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer
Marsviner – här är de mest spännande nyheterna..

Marsviner – här är de mest spännande nyheterna..

Marsvinen fortsätter att titta fram i vår – här kommer 34 vinnyheter. En efterlängtad nyhet är en Barolo anno 2016 från hyllade Paolo Scavino. I dag är det Paolos barnbarn, den unga Elisa, so..

Läs mer
Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer