HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Här kan vi prata om en lång och stolt tradition. I 600 år – eller 24 generationer – har familjen Mazzei producerat vin. Nu hyllas grundaren Ser Lapo Mazzei med en egen flaska, som du kan beställa på Systembolaget.

Det pratas ofta om långa och stolta traditioner av vinproduktion: Gamla gårdar och herresäten som enträget håller fast vid sina druvsorter och sin mångåriga skicklighet i att få fram kvalitetsdryck. Men när det gäller vinhuset Mazzei i Italien så bleknar det mesta i jämförelse. Det är faktiskt det näst äldsta vinhuset i Italien och ett av de äldsta i världen.

Anfadern Ser Lapo Mazzei startade redan i slutet på 1300-talet och var mannen som först nämnde Chiantivin i skrift, 1398. Och sedan 1435, då dotterdottern Madonna Smeralda Mazzei gifte sig med Piero di Agnolo da Fonterutoli, har egendomen varit i familjen ägo. 24 generationer senare är Mazzei ett av Italiens mest moderna vinerier och drivs av bröderna Filippo och Francesco Mazzei tillsammans med sina barn, som verkar säkra upp många framtida vinproduktioner.

En lång och stolt tradition är en sak, men Mazzei-familjen har även tittat framåt. Idag äger man den modernaste vinkällaren i sin egen lilla by Fonterutoli, i närheten av Castellina i Chiantidistriktets hjärta. Här utgörs 80 procent av Sangiovese-druvan, men här finns även Merlot, Cabernet Sauvignon och Malvasia. Inte mindre än 36 olika kloner av Sangiovese är planterade och det bidrar till stor komplexitet.

Totalt äger familjen tre vinegendomar – på 1990-talet köpte familjen egendomen Belguardo i Maremma i Toscana, där 34 hektar är planterade med vinstockar. Huvuddruvorna är Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Sangiovese. Den tredje egendomen, Zisola på Sicilien, utanför staden Noto, är på 21 hektar.

Anfadern Ser Lapo Mazzei har nu fått en hyllningsflaska – buteljerat på sympatisk halvflaska – och består av sangiovese mixat med en tiondel merlot. Det är bara att skåla för honom – och alla hans envetna arvingar.

Ser Lapo Riserva
2018
Ser Lapo Riserva
Doft: Elegant doft av körsbär, tobak, kaffe och rostade fat.

Smak: Balanserad smak av körsbär, fat, tobak, läder och lakrits. En angenäm strävhet och matvälig syra.

750 ml - 13.5% -
229 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra. – Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite min..

Läs mer
5 vintips till Italiens nationaldag

5 vintips till Italiens nationaldag

Vill du dricka italienskt så här på Italiens nationaldag, idag den 2 juni? Spana då in Vinguidens tips här nedan! Sverige älskar italienska viner! Med över 16 miljoner liter sålda under 2020 var det..

Läs mer
Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Det är Italiens svar på champagne, men trots sin höga kvalitet är Franciacorta något okänt för oss i Sverige. Läs den spännande historien om bubblet som fler borde upptäcka. Franciacorta anses av må..

Läs mer
Bästa vinerna till vilt

Bästa vinerna till vilt

Säsongen för vilt är äntligen här. En kraftfull och extra fin råvara förtjänar ett vin vald med extra omsorg. Att välja ett gott vin till viltkött behöver inte vara en hel vetenskap men det är vikti..

Läs mer
Chianti – Vad är det egentligen?

Chianti – Vad är det egentligen?

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns..

Läs mer
Här kommer vin ut ur kökskranarna

Här kommer vin ut ur kökskranarna

Invånarna i den lilla italienska byn trodde inte sina ögon. Ur vattenkranarna kom faktiskt vin. Många passade snabbt på att bunkra upp den dyrbara drycken i kastruller och hinkar – och ta bild..

Läs mer