HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Viner som hyllar kvinnor

Över hela världens uppmärksammas kvinnor på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Dagen är till för att hylla alla fantastiska kvinnor, och vad passar då inte bättre än några viner med riktiga power-namn.

1. Bollinger

Historien om Lily Bollinger fascinerar fortfarande. Den 10 november 1923 gifte sig Jacques Bollinger, barnbarnet till Joseph Jacob, medgrundare av champagnehuset ett sekel tidigare, med Elisabeth Law de Lauriston-Boubers. Redan vid giftermålet fick ”Lily” en passion för champagne. När Jacques knappt 20 år efter bröllopet oväntat dog tvekade hon inte att ta över vinhuset.

Under 30 år tävlade Lily Bollinger om att tillverka världens bästa champagne i den mansdominerade champagnebranschen. Sommeliertävlingen ”Lily Bollinger Award” instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att uppmuntra kvinnliga sommelierer och hedra minnet av Lily Bollinger. Bollinger Special Cuvée Brut finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 529 kr.

Bollinger Special Cuvée Brut
Bollinger Special Cuvée Brut
I smak påtagligt syrlig, liten grapebeska, bra frukt med inslag av gula äpplen i hustypisk stil och med en bra, fruktsyrlig finish.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
559 kr

2. Clotilde Davenne

Clotilde Davenne arbetade tidigare som vinmakare hos producenten Jean-Marc Brocard i 18 år. De senaste nio åren har Clotilde Davenne drivit egen verksamhet på egendomen Les Temps Perdus, belägen i byn Prehy i Chablis. Detta fina vin har inslag av gula äpplen, rostade toner, sötaktigt som i honung och med en elegant eftersmak där citrussyra och ljus choklad möts i den bästa av världar. Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment, och kostar 150 kronor.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Mogen exotisk frukt, persika, aprikos, utvecklad karaktär, mineral ton med rejäl fräschör, relativt lång eftersmak med fruktsyra och en utvecklad ton som dominerar.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
155 kr

3. Femme de Champagne

Det går ju inte att uppmärksamma Internationella kvinnodagen utan att ha med champagne. Detta är resultatet av ett samarbete mellan vinhusets ordförande Carol Duval-Leroy och dess huvudvinmakare Sandrine Logette-Jardin. Baserad på Pinot Noir och Chardonnay har den en smak av mogna hasselnötter, en blommiga doft av kaprifol, snabbt följt av känsliga toner av kristalliserat mandarinskal.
Champagnen finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 729 kronor.

Duval-Leroy Femme de Champagne Grand Cru Brut
Duval-Leroy Femme de Champagne Grand Cru Brut
Toner av citrus, röda och gula äpplen, vita blommor, aprikos, rostad brioche, nötter och nougat.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
869 kr

4. Veuve Clicquot

Denna klassiska champagne, som i Sverige och flera andra länder går under namnet “Gula änkan”, har minst sagt en spännande historia om en riktig powerkvinna. År 1798 gifte sig Barbe-Nicole Ponsardin med François Clicquot, som drev ett litet vinhus. När François dog beslutade den då 27-åriga Barbe-Nicole att driva vinhuset vidare, samtidigt som hon tog hand om deras dotter. På bara fyra månader lyckades hon finna skickliga medhjälpare, skrapa ihop kapital och grunda champagnehuset Veuve Clicquot Ponsardin.

Barbe-Nicole blev en av de första stora affärskvinnorna i modern tid och till hennes minne delas priset “Veuve Clicquot Bold Woman Award” till kvinnor som har utmärkt sig genom att bygga, ta över eller utveckla en affärsverksamhet. Hittills har 350 kvinnor i 27 länder fått utmärkelsen, som är den äldsta i sitt slag. Gula änkan finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 479 kr.

Veuve Clicquot Brut Gula Änkan
Veuve Clicquot Brut Gula Änkan
Citrus, gröna och gula äpplen också i smak, nötig ton i klassisk stil, drickvänlig med områdestypiskhet.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
519 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Vinterns hetaste champagner

Vinterns hetaste champagner

Aldrig har väl behovet av att sätta guldkant på tillvaron och få lite extra lyx varit större än nu. Och vad passar bättre än ett glas utsökt champagne under jul- och nyårshelgerna? Vinguiden har spa..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer
Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Vinguiden blev inbjudna att närvara på Tallink Grupp lansering av Tallink & Silja Line Ship’s Wines and Beers 2022 – en exklusiv samling av fem egna märkesviner och två hantverksöl f..

Läs mer
Bra, bättre, bästa champagnen

Bra, bättre, bästa champagnen

Champagne är det vindistrikt som har den högsta nivån när det kommer till kvalitet. Standarden som satts förpliktigar samtidigt. Men det klarar producenterna med råge, och gör hela tiden bättre och ..

Läs mer