HEM

Aktuellt

Viner som hyllar kvinnor

Över hela världens uppmärksammas kvinnor på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Dagen är till för att hylla alla fantastiska kvinnor, och vad passar då inte bättre än några viner med riktiga power-namn.

1. Bollinger

Historien om Lily Bollinger fascinerar fortfarande. Den 10 november 1923 gifte sig Jacques Bollinger, barnbarnet till Joseph Jacob, medgrundare av champagnehuset ett sekel tidigare, med Elisabeth Law de Lauriston-Boubers. Redan vid giftermålet fick ”Lily” en passion för champagne. När Jacques knappt 20 år efter bröllopet oväntat dog tvekade hon inte att ta över vinhuset.

Under 30 år tävlade Lily Bollinger om att tillverka världens bästa champagne i den mansdominerade champagnebranschen. Sommeliertävlingen ”Lily Bollinger Award” instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att uppmuntra kvinnliga sommelierer och hedra minnet av Lily Bollinger. Bollinger Special Cuvée Brut finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 529 kr.

Bollinger Special Cuvée Brut
Bollinger Special Cuvée Brut
I smak påtagligt syrlig, liten grapebeska, bra frukt med inslag av gula äpplen i hustypisk stil och med en bra, fruktsyrlig finish.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
601 kr

2. Clotilde Davenne

Clotilde Davenne arbetade tidigare som vinmakare hos producenten Jean-Marc Brocard i 18 år. De senaste nio åren har Clotilde Davenne drivit egen verksamhet på egendomen Les Temps Perdus, belägen i byn Prehy i Chablis. Detta fina vin har inslag av gula äpplen, rostade toner, sötaktigt som i honung och med en elegant eftersmak där citrussyra och ljus choklad möts i den bästa av världar. Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment, och kostar 150 kronor.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Mogen exotisk frukt, persika, aprikos, utvecklad karaktär, mineral ton med rejäl fräschör, relativt lång eftersmak med fruktsyra och en utvecklad ton som dominerar.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
171 kr

3. Femme de Champagne

Det går ju inte att uppmärksamma Internationella kvinnodagen utan att ha med champagne. Detta är resultatet av ett samarbete mellan vinhusets ordförande Carol Duval-Leroy och dess huvudvinmakare Sandrine Logette-Jardin. Baserad på Pinot Noir och Chardonnay har den en smak av mogna hasselnötter, en blommiga doft av kaprifol, snabbt följt av känsliga toner av kristalliserat mandarinskal.
Champagnen finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 729 kronor.

Duval-Leroy Femme de Champagne Grand Cru Brut
Duval-Leroy Femme de Champagne Grand Cru Brut
Toner av citrus, röda och gula äpplen, vita blommor, aprikos, rostad brioche, nötter och nougat.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
1201 kr

4. Veuve Clicquot

Denna klassiska champagne, som i Sverige och flera andra länder går under namnet “Gula änkan”, har minst sagt en spännande historia om en riktig powerkvinna. År 1798 gifte sig Barbe-Nicole Ponsardin med François Clicquot, som drev ett litet vinhus. När François dog beslutade den då 27-åriga Barbe-Nicole att driva vinhuset vidare, samtidigt som hon tog hand om deras dotter. På bara fyra månader lyckades hon finna skickliga medhjälpare, skrapa ihop kapital och grunda champagnehuset Veuve Clicquot Ponsardin.

Barbe-Nicole blev en av de första stora affärskvinnorna i modern tid och till hennes minne delas priset “Veuve Clicquot Bold Woman Award” till kvinnor som har utmärkt sig genom att bygga, ta över eller utveckla en affärsverksamhet. Hittills har 350 kvinnor i 27 länder fått utmärkelsen, som är den äldsta i sitt slag. Gula änkan finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 479 kr.

Veuve Clicquot Brut Gula Änkan
Veuve Clicquot Brut Gula Änkan
Citrus, gröna och gula äpplen också i smak, nötig ton i klassisk stil, drickvänlig med områdestypiskhet.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
541 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa glaset till champagne

Bästa glaset till champagne

Flöjt, kupa eller ISO? Jag talar om glas, provningsglas men också glas att dricka ur. När det kommer just till champagne, hettar det plötsligen till. För här har alla bestämda åsikter. Eller? Under ..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Bubbel, levande ljus, god mat och din kärlek. Det är vad Alla hjärtans dag handlar om. Har du inte hittat en passande flaska att dela med ditt livs kärlek? Lugn, här får du snabbhjälpen av Vinguiden..

Läs mer
Vanliga missen som förstör din champagne

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur. Det gamla begreppet rumstempererat l..

Läs mer
Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Kan man verkligen dricka champagne till knäckebröd? Ja, det menar i alla fall Knäckebrödsakademin. – Vår förhoppning är att kombinationen mellan knäckebröd och champagne kommer att anammas och bli e..

Läs mer
James Bond favoritchampagne – släpps i begräns..

James Bond favoritchampagne – släpps i begräns..

Nu kommer James Bonds favoritchampagne i ny begränsad specialupplaga. 900 flaskor Bollinger 2011 släpps i Sverige inför premiären av nya filmen ”No Time To Die”. – Kanske ska man vänta 10 år innan v..

Läs mer