HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Viner som hyllar kvinnor

Över hela världens uppmärksammas kvinnor på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Dagen är till för att hylla alla fantastiska kvinnor, och vad passar då inte bättre än några viner med riktiga power-namn.

1. Bollinger

Historien om Lily Bollinger fascinerar fortfarande. Den 10 november 1923 gifte sig Jacques Bollinger, barnbarnet till Joseph Jacob, medgrundare av champagnehuset ett sekel tidigare, med Elisabeth Law de Lauriston-Boubers. Redan vid giftermålet fick ”Lily” en passion för champagne. När Jacques knappt 20 år efter bröllopet oväntat dog tvekade hon inte att ta över vinhuset.

Under 30 år tävlade Lily Bollinger om att tillverka världens bästa champagne i den mansdominerade champagnebranschen. Sommeliertävlingen ”Lily Bollinger Award” instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att uppmuntra kvinnliga sommelierer och hedra minnet av Lily Bollinger. Bollinger Special Cuvée Brut finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 529 kr.

Bollinger Special Cuvée Brut

Bollinger Special Cuvée Brut

I smak påtagligt syrlig, liten grapebeska, bra frukt med inslag av gula äpplen i hustypisk stil och med en bra, fruktsyrlig finish.
Art.nr: 7418 - Pris: 529 kr

2. Clotilde Davenne

Clotilde Davenne arbetade tidigare som vinmakare hos producenten Jean-Marc Brocard i 18 år. De senaste nio åren har Clotilde Davenne drivit egen verksamhet på egendomen Les Temps Perdus, belägen i byn Prehy i Chablis. Detta fina vin har inslag av gula äpplen, rostade toner, sötaktigt som i honung och med en elegant eftersmak där citrussyra och ljus choklad möts i den bästa av världar. Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment, och kostar 150 kronor.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Mogen exotisk frukt, persika, aprikos, utvecklad karaktär, mineral ton med rejäl fräschör, relativt lång eftersmak med fruktsyra och en utvecklad ton som dominerar.
Art.nr: 7725 - Pris: 150 kr

3. Femme de Champagne

Det går ju inte att uppmärksamma Internationella kvinnodagen utan att ha med champagne. Detta är resultatet av ett samarbete mellan vinhusets ordförande Carol Duval-Leroy och dess huvudvinmakare Sandrine Logette-Jardin. Baserad på Pinot Noir och Chardonnay har den en smak av mogna hasselnötter, en blommiga doft av kaprifol, snabbt följt av känsliga toner av kristalliserat mandarinskal.
Champagnen finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 729 kronor.

Duval-Leroy Femme de Champagne Grand Cru Brut

Duval-Leroy Femme de Champagne Grand Cru Brut

Toner av citrus, röda och gula äpplen, vita blommor, aprikos, rostad brioche, nötter och nougat.
Art.nr: 52372 - Pris: 729 kr

4. Veuve Clicquot

Denna klassiska champagne, som i Sverige och flera andra länder går under namnet “Gula änkan”, har minst sagt en spännande historia om en riktig powerkvinna. År 1798 gifte sig Barbe-Nicole Ponsardin med François Clicquot, som drev ett litet vinhus. När François dog beslutade den då 27-åriga Barbe-Nicole att driva vinhuset vidare, samtidigt som hon tog hand om deras dotter. På bara fyra månader lyckades hon finna skickliga medhjälpare, skrapa ihop kapital och grunda champagnehuset Veuve Clicquot Ponsardin.

Barbe-Nicole blev en av de första stora affärskvinnorna i modern tid och till hennes minne delas priset “Veuve Clicquot Bold Woman Award” till kvinnor som har utmärkt sig genom att bygga, ta över eller utveckla en affärsverksamhet. Hittills har 350 kvinnor i 27 länder fått utmärkelsen, som är den äldsta i sitt slag. Gula änkan finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 479 kr.

Veuve Clicquot Brut Gula Änkan

Veuve Clicquot Brut Gula Änkan

Citrus, gröna och gula äpplen också i smak, nötig ton i klassisk stil, drickvänlig med områdestypiskhet.
Art.nr: 7424 - Pris: 479 kr


Du kanske även vill läsa dessa