HEM

Aktuellt

Champagnekriget mellan Ryssland och Frankrike

Ett champagnekrig har brutit ut mellan Ryssland och Frankrike. Den ryske presidenten Vladimir Putin har undertecknat en ny lag som endast tillåter att ryska viner märks som champagne i Ryssland. Nu rasar den franska vinbranschen mot att de måste märka om alla sina champagneflaskor.

Det låter som ett dåligt skämt, men den senaste tidens utveckling på den ryska vinmarknaden är blodigt allvar. President Vladimir Putin har startat ett champagnekrig med Frankrike genom att skriva under en ny lag.

Från och med nu får endast ryskt mousserande vin kallas champagne i Ryssland. Den franska champagnen måste märkas om som ”mousserande vin” för att ens få säljas. I resten av världen är champagne ett skyddat begrepp som endast får användas på mousserande vin gjort i Champagne-regionen, på speciella druvor och med en speciell metod.

De franska champagneproducenternas motdrag är att uppmana sina medlemmar att stoppa alla leveranser av champagne till Ryssland.
– Champagnefolket uppmanar fransk och europeisk diplomati att försöka få denna oacceptabla lag modifierad, säger Champagnekommitténs ordföranden Maxime Toubart och Jean-Marie Barillère i ett uttalande.

Moët Hennessy, med varumärken som Veuve Clicquot och Dom Pérignon, har tillfälligt avbrutit sina leveranser till Ryssland för att utvärdera konsekvenserna av den nya lagen. Mycket talar för att de kommer att återuppta exporten – och tvingas märka om sina flaskor.

Både Frankrikes handelsminister handelsminister Franck Riester och EU-kommissionen har kastat sig in i striden om champagnen.
– Vi kommer ständigt att stödja våra producenter och vår franska excellens, skriver handelsministern på Twitter.

Enligt den franska tidningen Le Monde är beslutet är taget för att gynna ryska vinodlare på Krimhalvön där det mousserande vinet shampanskoe produceras. Ett av de mest berömda Krim-vinerna, Krimvin Novy Svet, ägs av en vän till den ryska presidenten. Den ryska vinproducenten Abrau-Derso steg med 7,7 procent på börsen sedan lagen blev känd.

Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Lily Bollinger – kraftkvinnan som inte ens kriget ku..

Lily Bollinger – kraftkvinnan som inte ens kriget ku..

Lily Bollinger är kvinnan som aldrig gav upp. När maken dog i början av 1940-talet fortsatte hon på egen hand att driva och utveckla deras älskade vingård. Inte ens den tyska ockupationen av Frankri..

Läs mer
Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Efter flera månader av hårt arbete lanseras nu ett efterlängtat samarbete signerat Vigneron och Richard Juhlin – en vinkyl designad exklusivt för champagne.  Champagneexpert med världsrekord Richard..

Läs mer
Fira den speciella dagen med champagne!

Fira den speciella dagen med champagne!

Nu kommer dagen när vi förväntas öppna en flaska champagne. Fredag 16 oktober är internationella champagnedagen – och den bör förstås firas med klass. Här får du tips på några riktigt bra och ..

Läs mer
Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Ostron har ätits i tusentals år och är känt både som ”havets juveler” och ett klassiskt afrodisiakum som åts av bland andra Casanova. Du ser dem ofta serverade på stora fat, liggande på en bädd av i..

Läs mer
Sommarens bästa bubbel – i olika prisklasser

Sommarens bästa bubbel – i olika prisklasser

Vi svenskar fullkomligt älskar det här med bubbel. Nu ser vi fram emot en säsong sprängfylld av prosecco, cava och allt annat härligt bubbel som alltid gör sommaren lite soligare! Här kommer en list..

Läs mer
Vinguidens världsrekord en succé

Vinguidens världsrekord en succé

Det har säkert inte undgått någon att Vinguiden numera kan titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Det var i lördags Vinguiden hade lyckats samla 768 personer till sin världsrekordprov..

Läs mer