HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Champagnekriget mellan Ryssland och Frankrike

Ett champagnekrig har brutit ut mellan Ryssland och Frankrike. Den ryske presidenten Vladimir Putin har undertecknat en ny lag som endast tillåter att ryska viner märks som champagne i Ryssland. Nu rasar den franska vinbranschen mot att de måste märka om alla sina champagneflaskor.

Det låter som ett dåligt skämt, men den senaste tidens utveckling på den ryska vinmarknaden är blodigt allvar. President Vladimir Putin har startat ett champagnekrig med Frankrike genom att skriva under en ny lag.

Från och med nu får endast ryskt mousserande vin kallas champagne i Ryssland. Den franska champagnen måste märkas om som ”mousserande vin” för att ens få säljas. I resten av världen är champagne ett skyddat begrepp som endast får användas på mousserande vin gjort i Champagne-regionen, på speciella druvor och med en speciell metod.

De franska champagneproducenternas motdrag är att uppmana sina medlemmar att stoppa alla leveranser av champagne till Ryssland.
– Champagnefolket uppmanar fransk och europeisk diplomati att försöka få denna oacceptabla lag modifierad, säger Champagnekommitténs ordföranden Maxime Toubart och Jean-Marie Barillère i ett uttalande.

Moët Hennessy, med varumärken som Veuve Clicquot och Dom Pérignon, har tillfälligt avbrutit sina leveranser till Ryssland för att utvärdera konsekvenserna av den nya lagen. Mycket talar för att de kommer att återuppta exporten – och tvingas märka om sina flaskor.

Både Frankrikes handelsminister handelsminister Franck Riester och EU-kommissionen har kastat sig in i striden om champagnen.
– Vi kommer ständigt att stödja våra producenter och vår franska excellens, skriver handelsministern på Twitter.

Enligt den franska tidningen Le Monde är beslutet är taget för att gynna ryska vinodlare på Krimhalvön där det mousserande vinet shampanskoe produceras. Ett av de mest berömda Krim-vinerna, Krimvin Novy Svet, ägs av en vän till den ryska presidenten. Den ryska vinproducenten Abrau-Derso steg med 7,7 procent på börsen sedan lagen blev känd.

Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa