HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Systembolaget.

Nobelbanketten i Blå hallen blev en ny kulinarisk succé. De 1300 gästerna bjöds som vanligt på på fin mat – och fantastisk dryck. Den prisbelönta kocken Sebastian Gibrand och konditorn Daniel Roos tog fram menyn där förrätten var kalixlöjrom med gurka, inlagd kålrabbi, krämig dill- och pepparrotsås. Och gästerna fick dricka en fin champagne. Till huvudrätt blev det anka fylld med svart trumpetsvamp, citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, inlagd gulbeta och anksås. Serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök.Efterrätten som bjöds på Nobelbanketten var hallonmousse, torr chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet.

Vi som inte blev bjudna får läsa här om både drycken och maten:

Champagne till förrätten:

Taittinger Folies de la Marquetterie
En champagne från Taittingers stora vingårdar i Champagne och en del av vingårdarna omger slottet Marquetterie. Innehållet i champagnen är exakt samma fördelning druvor som återfinns i vingården; 45% chardonnay och 55% pinot noir.

Taittinger Folies de la Marquetterie
Taittinger Folies de la Marquetterie
Smaken beskrivs som fyllig och fruktig med ett harmoniskt slut och lätt fatinslag.

Doften är intensiv, med en hint av persikor, blodgrape och inslag av rostad brioche och vanilj, berättar man från Taittinger.

750 ml - 12.5% -
789 kr

Rött vin till huvudrätten:

Lunadoro Vino Nobile di Montepulciano DOCG Pagliareto 2015
Ett prisbelönt rödvin som vann bland annat ”Gambero Rosso 2019” där de allra bästa vinerna från hela Italien betygsätts. Vinet fick den högsta utmärkelsen för extraordinärt vin. Lunadoro Vino Nobile 2015 har även fått det utmärkta betyget 95 poäng av Luca Maroni – en av Italiens mest namnkunniga skribenter.

Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano
2018
Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano
Gjord på 100 procent Sangiovese från Toscana och druvorna skördas försiktigt för hand under de första dagarna vackra höstdagarna i oktober.
Det färdiga vinet lagras först på stålfat i kontrollerade temperaturer, och därefter lagras det på franska ekfat i minst 24 månader innan det buteljeras.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
219 kr

Eiswein till desserten:

Weingut Jurtschitsch 2017 Eiswein Grüner Veltliner

Från den österrikiska vinfamiljen Weingut Jurtschitsch som gör sitt Eiswein endast vid unika tillfällen och när de gör det är det under perfekta förhållanden. Druvorna kommer från flera lägen i Langenlois, Kamptal. I varje respektive vingård finns alltid några rader med rankor som ligger lite mer i lä och skugga än andra. Det är från dessa rader man låter druvorna hänga kvar över vintern tills det förhoppningsvis blir tillräckligt kallt för att kunna göra sitt Eiswein.
Beskrivs som fruktig, mycket frisk, något aromatisk smak med inslag av päron, lime, vitpeppar, krusbär, persika och mineral.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Nya lyxiga champagner med fyrverkeribox

Nya lyxiga champagner med fyrverkeribox

Här är den nya lyxiga presentboxen från Moët & Chandon för vinterns högtider. Champagnen Moët & Chandon Impérial Brut Limited Edition passar perfekt för både fester och jul- och nyårsfiran..

Läs mer
Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi kan inte ge några nyårslöften. Men det vi kan göra är att hjälpa dig hitta en riktigt god Champagne att fylla glaset med, till en prislapp som passar dig! Riktig Champagne – vad är det? Till att ..

Läs mer
Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna. Ny statistik från S..

Läs mer
Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad ma..

Läs mer
Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Vinnarna i Vinordic Wine Challenge 2020 är korade. En jury har utsett årets mest prisvärda viner i Systembolagets sortiment, indelade i en rad kategorier. Vinguiden.com ger dig de bästa vinerna i pr..

Läs mer
Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Går det att dricka champagne till mat? Absolut, men det finns några saker att tänka på. Här tipsar sommelier Maya Samuelsson om hur du kan tänka. – Den höga syran och smaken vi får från jästfällning..

Läs mer