HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Systembolaget.

Nobelbanketten i Blå hallen blev en ny kulinarisk succé. De 1300 gästerna bjöds som vanligt på på fin mat – och fantastisk dryck. Den prisbelönta kocken Sebastian Gibrand och konditorn Daniel Roos tog fram menyn där förrätten var kalixlöjrom med gurka, inlagd kålrabbi, krämig dill- och pepparrotsås. Och gästerna fick dricka en fin champagne. Till huvudrätt blev det anka fylld med svart trumpetsvamp, citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, inlagd gulbeta och anksås. Serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök.Efterrätten som bjöds på Nobelbanketten var hallonmousse, torr chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet.

Vi som inte blev bjudna får läsa här om både drycken och maten:

Champagne till förrätten:

Taittinger Folies de la Marquetterie
En champagne från Taittingers stora vingårdar i Champagne och en del av vingårdarna omger slottet Marquetterie. Innehållet i champagnen är exakt samma fördelning druvor som återfinns i vingården; 45% chardonnay och 55% pinot noir.

Taittinger Folies de la Marquetterie

Taittinger Folies de la Marquetterie

Smaken beskrivs som fyllig och fruktig med ett harmoniskt slut och lätt fatinslag.

Doften är intensiv, med en hint av persikor, blodgrape och inslag av rostad brioche och vanilj, berättar man från Taittinger.

Art.nr: 81232 - Pris: 769 kr

Rött vin till huvudrätten:

Lunadoro Vino Nobile di Montepulciano DOCG Pagliareto 2015
Ett prisbelönt rödvin som vann bland annat ”Gambero Rosso 2019” där de allra bästa vinerna från hela Italien betygsätts. Vinet fick den högsta utmärkelsen för extraordinärt vin. Lunadoro Vino Nobile 2015 har även fått det utmärkta betyget 95 poäng av Luca Maroni – en av Italiens mest namnkunniga skribenter.

Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano

Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano 2017

Gjord på 100 procent Sangiovese från Toscana och druvorna skördas försiktigt för hand under de första dagarna vackra höstdagarna i oktober.
Det färdiga vinet lagras först på stålfat i kontrollerade temperaturer, och därefter lagras det på franska ekfat i minst 24 månader innan det buteljeras.
Art.nr: 78484 - Pris: 209 kr

Eiswein till desserten:

Weingut Jurtschitsch 2017 Eiswein Grüner Veltliner

Från den österrikiska vinfamiljen Weingut Jurtschitsch som gör sitt Eiswein endast vid unika tillfällen och när de gör det är det under perfekta förhållanden. Druvorna kommer från flera lägen i Langenlois, Kamptal. I varje respektive vingård finns alltid några rader med rankor som ligger lite mer i lä och skugga än andra. Det är från dessa rader man låter druvorna hänga kvar över vintern tills det förhoppningsvis blir tillräckligt kallt för att kunna göra sitt Eiswein.
Beskrivs som fruktig, mycket frisk, något aromatisk smak med inslag av päron, lime, vitpeppar, krusbär, persika och mineral.


Du kanske även vill läsa dessa