HEM

Aktuellt

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Systembolaget.

Nobelbanketten i Blå hallen blev en ny kulinarisk succé. De 1300 gästerna bjöds som vanligt på på fin mat – och fantastisk dryck. Den prisbelönta kocken Sebastian Gibrand och konditorn Daniel Roos tog fram menyn där förrätten var kalixlöjrom med gurka, inlagd kålrabbi, krämig dill- och pepparrotsås. Och gästerna fick dricka en fin champagne. Till huvudrätt blev det anka fylld med svart trumpetsvamp, citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, inlagd gulbeta och anksås. Serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök.Efterrätten som bjöds på Nobelbanketten var hallonmousse, torr chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet.

Vi som inte blev bjudna får läsa här om både drycken och maten:

Champagne till förrätten:

Taittinger Folies de la Marquetterie
En champagne från Taittingers stora vingårdar i Champagne och en del av vingårdarna omger slottet Marquetterie. Innehållet i champagnen är exakt samma fördelning druvor som återfinns i vingården; 45% chardonnay och 55% pinot noir.

Taittinger Folies de la Marquetterie
Taittinger Folies de la Marquetterie
Smaken beskrivs som fyllig och fruktig med ett harmoniskt slut och lätt fatinslag.

Doften är intensiv, med en hint av persikor, blodgrape och inslag av rostad brioche och vanilj, berättar man från Taittinger.

750 ml - 12.5% -
829 kr

Rött vin till huvudrätten:

Lunadoro Vino Nobile di Montepulciano DOCG Pagliareto 2015
Ett prisbelönt rödvin som vann bland annat ”Gambero Rosso 2019” där de allra bästa vinerna från hela Italien betygsätts. Vinet fick den högsta utmärkelsen för extraordinärt vin. Lunadoro Vino Nobile 2015 har även fått det utmärkta betyget 95 poäng av Luca Maroni – en av Italiens mest namnkunniga skribenter.

Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano
2019
Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano
Gjord på 100 procent Sangiovese från Toscana och druvorna skördas försiktigt för hand under de första dagarna vackra höstdagarna i oktober.
Det färdiga vinet lagras först på stålfat i kontrollerade temperaturer, och därefter lagras det på franska ekfat i minst 24 månader innan det buteljeras.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
229 kr

Eiswein till desserten:

Weingut Jurtschitsch 2017 Eiswein Grüner Veltliner

Från den österrikiska vinfamiljen Weingut Jurtschitsch som gör sitt Eiswein endast vid unika tillfällen och när de gör det är det under perfekta förhållanden. Druvorna kommer från flera lägen i Langenlois, Kamptal. I varje respektive vingård finns alltid några rader med rankor som ligger lite mer i lä och skugga än andra. Det är från dessa rader man låter druvorna hänga kvar över vintern tills det förhoppningsvis blir tillräckligt kallt för att kunna göra sitt Eiswein.
Beskrivs som fruktig, mycket frisk, något aromatisk smak med inslag av päron, lime, vitpeppar, krusbär, persika och mineral.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som v..

Läs mer
Konsten att dricka en champagne

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgång..

Läs mer
Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Lagom till Internationella kvinnodagen kan vi på Vinguiden berätta att smaken för vin är bland det mest jämställda som finns. Forskning krossar myten om att kvinnor gillar sött vitt vin eller rosé m..

Läs mer
Bubbel till nyår – 5 goda nykomlingar att prova

Bubbel till nyår – 5 goda nykomlingar att prova

Att skåla in det nya året med mousserande vin är inte direkt någon nyhet. Därför är det kul att testa något nytt. Vi har valt ut fem nyheter från fem olika länder – vilket bubbel väljer du att fira ..

Läs mer
Maskrosvinet gör comeback

Maskrosvinet gör comeback

Under många år var maskrosvinet förbjudet, men sedan 1994 är det återigen lagligt att göra maskrosvin. Nu när våren gör sitt intåg kommer snart dessa gula blommor att börja spira på ängar och i träd..

Läs mer
Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd att dricka champagne lite oftare – lagom till jul- och nyårsfirandet släpps en riktigt överkomlig flaska av den ädla drycken. Nyheten Pol Aimé Brut Reserve är Sveriges bäst prisade cha..

Läs mer