HEM

Aktuellt

Vin under radarn

Det finns vin som vi ibland missar, vinområden som vi helt enkelt glömmer bort. Inte bra, menar Petter i sin nya krönika som denna gång handlar om både vin, vindistrikt och vinländer som är dags att återupptäcka.

Jag surfar in på Systembolagets hemsida och kikar snabbt igenom vad som erbjuds. Hur mycket jag än dricker och provar inser jag gång på gång hur begränsad jag är i mina kunskaper eller vad jag egentligen har testat. Som alltid när man hittar sina favoriter är det svårt att bryta mönster och testa nya områden. Jag kallas av vissa för ”Nebbiolo-mannen” och jag skattar själv åt det, men vägrar låsa in mig i bara vissa områden. Ok, just nu är jag fast i Piemonte men jag tänkte lyfta några områden som jag vet att jag tycker är fantastiska och som du som läsare borde prova. Om inte för att stötta vinproduktionen eller för att jag faktiskt tror att de kommer explodera med tiden.

När något blir för dyrt är det svårt att försvara varför vi ska köpa viner för flera tusen kronor flaskan. Nu generaliserar jag, men det kommer säkerligen sluta med att det sitter ett gäng äldre gubbar i form av näringslivstoppar halsandes svindyr druvjuice med kända etiketter. Måste vin vara dyrt för att vara bra? Nej, absolut inte, men det är kanske en annan krönika från mig framöver.

Om man hittar nya bra områden som kanske inte är de hetaste på all världens vinauktioner så kan man göra fynd. Både inom ekonomi, smak och upplevelse. Vi vet redan i dag att Napa Valley i USA, Bourgogne och Bordeaux är bokstavligen svindyra. Direkt provocerande är det! Barolo och Barbaresco från Piemonte i Italien lär stå på tur eller är redan på god väg, eftersom snart är det överjäkligt dyrt där också. Man känner hur vindarna blåser. Jag orkar inte riktigt gå in på det, men jag är väldigt less på Bordeauxprimörer, deras utskick om hur deras årgångar återigen är ”The vintage of a century” för tredje året i rad.

Deras årgångar är som en amerikanska Block Buster-produktioner. Spelar ingen roll om orkanen ”Katrina” skulle dra in över Médoc. Filmen har alltid ett lyckligt slut eftersom vid skördetider ordnar det alltid upp sig och priserna stiger enligt prognos med 20 procent. Det slår aldrig fel och jag skulle bli förvånad om dessa filmer skulle ha ett turkiskt slut.

Det är milt sagt väldigt provocerande och de underliggande skälen kan säkert ha att göra med att stora företagare, banker och allmänt ekonomiska intressen styr slotten numera. Jag tror det kommer slå tillbaka någon dag, vi har dock inte nått toppen. Men bubblan kommer att spricka. Det är i detta trista klimat det gäller att söka upp nya områden eller återupptäcka gamla godingar som seglat under radarn en längre tid.

ALTO PIEMONTE

När Barolo och Barbaresco håller på att tappa fotfästet bör de som älskar stilen och druvan Nebbiolo istället ta sikte på Alto Piemonte. En dold skatt!
Bara 1,5 timme norr om Barolo hittar man vid foten av alperna Alto Piemonte. En gång ett område som var minst lika prestigefullt som Barolo och Barbaresco, men som snubblade och föll bakom. Men nu bubblar det igen och jag är övertygad om att flera av vinerna som området producerar kommer slå inom en snar framtid. Hoppas bara att deras resa blir balanserad och inte drabbas av växtvärk, då kvantiteterna är små. Nebbiolo kan här gå under namnet ”Spanna”.

Vintips!

Alto Piemonte Ghemme 2009 169 kr

ETNA (Sicilien)

Etna på Sicilien i Italien är ett område som jag alltid försöker prova viner ifrån. Bara det faktum att druvorna växer på en levande vulkan gör det hela mer spännande, men samtliga viner jag har haft i käften från Etna har charmat mig rejält och jag brukar ofta nämna druvan Nerello Mascalese som en topp tio-favorit. Här pratar vi verkligen om vin med tydlig adress.

Vintips!

Etna Rosso Erse 2014 199 kr

OREGON

Är du intresserad av vin från USA men har insett att Napa Valley och Sonoma är på tok för dyrt? Ja, då finns det en annan stat som jag tycker är väldigt intressant som heter Oregon. Utgå från Portland där det kryllar av urbana vinerier centralt. Ja, de är små men det kryllar av spännande vinbarer och vinbutiker i Portland. Vinerna då?
Unika är de och dessutom lirar de i en egen division. Det är inte helt otippat att flera franska vinbönder från Bourgogne har börjat skaffa mark i området. Nu är det Pinot Noir som gäller och vinmakarna i Oregon vet vad de sysslar med. Jag har provat Pinot Noir med ålder och det är en speciell upplevelse. I Sverige har vi några importörer som insett potentialen, vilket betyder att det finns viner att tillgå.

Vintips!

Cristom Mount Jefferson Cuvée Pinot Noir 2014 299 kr
Adelsheim Willamette Vineyard Pinot Noir 2014 318 kr
Cristom Jessie Vineyard Pinot Noir 2013 670 kr

MADEIRA

Innan jag förstod Madeiras storhet trodde jag mest att det var något bortglömt 80-talsvin. Men nu, med lite insikt och kunskap, är det guld i mun för mig. Dessutom fick jag chansen att bli upplyst av en av Sveriges bästa vinskribenter, Niklas Jörgensen på vinmagasinet Livets Goda. Denna ö mitt ute i Atlanten, med endast några få stora producenter kvar på ön, levererar fantastiska viner till humana priser. Madeira finns i olika söthetsgrader och min personliga favorit är det allra sötaste vid namn Malvasia eller Malmsey. Men även den torraste är en otrolig matkombatant och kan med rätt ihopsättning göra underverk.

Vintips!

Barbeito Malvasia Colheita 2005 396 kr
Blandy´s 2008 164 kr
Gossart Gordon Sercial 5 Years Old 239 kr

SHERRY

Det här handlar om en kulturinsats, här gäller det att verkligen våga testa, precis som med Madeira och de olika söthetsgraderna. Den torraste, ”Fino”, med lite skinka, salta nötter eller oliver kan slå det mesta. Men vi måste våga dricka det oftare och missionera bättre. Just nu fruktar jag sherryns existens, men för varje person jag lyckats upplysa märker jag hur vinet faktiskt gör succé. Även den sötaste modellen kallad ”PX” är otroligt trevlig till desserter. Sherry är billigt, så de flesta skulle nog ha råd att i alla fall testa en flaska.

Vintips!

Sherry Fino dos Palmas 218 kr

LANGUEDOC (Frankrike)

När man dricker franska viner och stirrar sig blind på Bourgogne eller Bordeaux, finns det en slamkrypare som sakta men säkert växer sig allt starkare och det är områden som sträcker sig mellan den spanska gränsen upp till södra delen av Rhône. Languedoc är ett omfattande område och tidigare pratades det mycket om ”bulkvin” härifrån, men allt fler viner jag provar talar om elegans, lite fat och en allt tydligare expertis i att odla druvor i varma klimat. Prisbilden är human och med tiden tror jag det här kommer bli Frankrikes nya boom. Speciellt inom den biodynamiska vinodlingen. Jag är på tok för dåligt påläst, det här handlar bara om en magkänsla och slutsats efter ett antal provade viner från regionen. Om vi stannar i Frankrike skulle jag kunna säga detsamma om Loire som Languedoc. Bra jädra viner som inte sticker iväg allt för mycket i pris, men som ständigt levererar kvalité. Rena smaker och elegans är två återkommande faktorer som jag tänker på när jag tänker på Loire.

Vintips!

Domaine Binet Jacquet, beställs via Caviste när det släpps.

SYDAFRIKA

Sist är såklart det nya Sydafrika som släppt fokus på att försöka vara som Bordeaux. Nu känns det mer som att siktet är inställt på Bourgogne, fast med druvblandningar som för
tankarna till södra Rhône. Det är elegans, lite trädoja och mer silkig känsla med tydlig frukt. Det nya Sydafrika består av unga vinmakare som vill förändra och få folks ögon på landet och deras viner. Jag märker sakta men säkert hur restauranger börjar släppa till mer och mer när det kommer till den avgörande faktorn att faktiskt sätta sydafrikanska viner på listan. Just nu har det även dykt upp importörer i Sverige som vill lyfta fram det nya Sydafrika och de lär säkert lyckas med tiden. Ett område att hålla koll på.

Vintips!

Rall Red Rall Wines 2014 280 kr
Môrelig Chenin Blanc 2016 165 kr

Läs Petters tidigare krönikor här:

Supercombos – vad är det?
Vin handlar om prioriteringar
Kan man tröttna på vin?
Hur sätter man ihop en vinlista?


Petter Askergren

Du kanske även vill läsa dessa

Cape Blend – unik vinstil från Sydafrika

Cape Blend – unik vinstil från Sydafrika

Alla vinområden vinner på att ha något unikt. En vinstil, en druva som inte växer någon annanstans och eller kanske ett vin på en speciell druvblandning. I Sydafrika har man allt detta samlat i sin ..

Läs mer
Kan man tröttna på vin?

Kan man tröttna på vin?

Temat i Petters tredje krönika för Vinguiden är om man kan tröttna på vin… Lite som att svära i kyrkan. Men absolut, det är tankeväckande och faktiskt en fråga många inte vågar ställa sig. Eller? Fr..

Läs mer
12 sydafrikanska viner du önskar att du provat tidig..

12 sydafrikanska viner du önskar att du provat tidig..

Njut av sydafrikanska viner – lagom till Sydafrikas nationaldag den 27 april. Landets första fullt demokratiska val firas årligen som frihetsdagen, som den främst kallas – ett otroligt viktigt datum..

Läs mer
Ljusa nätter, blå himmel och rosa vin – sommaren är ..

Ljusa nätter, blå himmel och rosa vin – sommaren är ..

Vinguiden hade äran att få gästa en fantastisk vinlunch med Mulderbosch Vineyards och deras vinmakare Henry Kotzé. Lunchen hölls på nyöppnade Freyja på Södermalm och bland annat fick vi prova årets ..

Läs mer
Hur viktig är årgången?

Hur viktig är årgången?

Är det verkligen så stor skillnad på vinets årgångar? Eller är det något alla vinsnobbar ger uttryck för, som ytterligare ett led i att exkludera alla andra som älskar vin. Petter funderar och menar..

Läs mer
Hur sätter man ihop en vinlista?

Hur sätter man ihop en vinlista?

Välja vin på krogen kan vara svårt. Men hur är det då för sommelieren att sätta ihop en vinlista? Vår krönikör Petter fick en förfrågan och brottades med utmaningen. Lösningen låg närmare till hands..

Läs mer