HEM

Nerello Mascalese

Nerello Mascalese är en sent mognande druva och kräver därför sitt habitat. Den har odlats i flera tusen år i trakterna kring vulkanen Etna, varför den också under tidens gång anpassat sig till det svalare klimatet på hög höjd. Vi hittar odlingar på över 1000 meters höjd i den vulkaniska jordmånen, något som också ger viner med mycket speciell karaktär. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Nerello Mascaleseviner

Nerello Mascalese – druvan i vulkanens skugga

Nerello Mascelse är en unik druva som odlas i ett unikt område, kring vulkanen Etna på östra Sicilien. Den har kommit att bli mycket uppmärksammad, trots att den troligen odlats i flera tusen år, då viner med vulkanisk karaktär har blivit lite av en trend.

Druvans namn kommer från området Mascali kring staden Catania på Sicilien och är en druva som gärna används som enda druva i vinerna från Etna-trakten. Nerello Mascalese mognar sent och odlingarna består främst av bush vine-uppbindningar. Vingårdarna hittar vi dessutom på hög höjd, ofta över 1000 meter över havet, vilket då är bland de högsta vinodlingarna i hela Europa.

Nerello syftar på druvans färg, svart (nero = svart) och blandas ibland med druvan Nerello Capuccio. Senaste forskningen visar att Nerello Mascalese är besläktad med Italiens mest kända druva Sangiovese. Druvan odlas bara i Italien.

Nerello Mascalesedruvan ger elegans

Nerello Mascalese är en sent mognande druva och kräver därför sitt habitat. Den har odlats i flera tusen år i trakterna kring vulkanen Etna, varför den också under tidens gång anpassat sig till det svalare klimatet på hög höjd. Vi hittar odlingar på över 1000 meters höjd i den vulkaniska jordmånen, något som också ger viner med mycket speciell karaktär.

Det mest kännetecknande för vinerna är dess friskhet och den minerala tonen som drar lite åt stål och järn. Vinerna har också hög fruktighet och när de får mogna något framträder en större koncentration av mogna körsbär men också inslag som saltlakrits och kanel.

nerello-mascalese

Mat som passar bra ihop med Nerello Mascalese

Viner på Nerello Mascalese får gärna en mineralisk karaktär som gör att vinerna gifter sig väl med rätter med animalisk karaktär. Fågel med syrliga tillbehör eller grillad fisk med citrusbaserade såser är mycket lämpliga.


Fakta om Nerello Mascalese

  • Odlas: Sicilien samt Sardinien i Italien
  • Kända områden: Odlas i synnerhet i trakterna kring vulkanen Etna på nordöstra Sicilien under etiketten DOC Etna. Viss förekomst hittar vi även på Sardinien samt i Kalabrien på Italiens fastland.
  • Smak: Mycket fruktiga viner med inslag av granatäpplen, parfymerade toner, fin syra, lätt blommig karaktär, kryddig med toner av stjärnanis och en medelfyllig karaktär.
  • Serveringstemperatur: 14-18 grader.
  • Passar till: Lättare kötträtter, kalv, gärna fågel med friska, gärna syrliga tillbehör och såser på citrus eller vinbaserade såser. Även fisk passar utmärkt till viner på Nerello Mascalese.
  • Synonymer: Nerello Mascalese har inga kända synonymer.