HEM

Aktuellt

Världens sötaste vin

Söt, sötare, PX. PX som i Pedro Ximénez, druvan som odlas i Jerez som också är ett vin, världens sötaste och ett av de mest smakintensiva. Galet gott är det men är det ett vin till mat?

Druvan Pedro Ximénez odlas framför allt i sydvästra Spanien, alldeles ner mot Atlantkusten. Där är den också synonym med ett vin, PX kort och gott, världens sötaste. Anledningen är två, eller tre. Dels skördas druvorna sent så att de når hög sockermognad. Dels torkas druvorna i omkring 100 dagar på halmmattor på vineriets innegårdar så att de torkar ordentligt och druvorna får ännu högre sockermognad. Dels avbryts jäsningen, med sprittillsats, mycket kort efter den påbörjats, på så vis får vinet behålla sitt socker.

Vinerna går ju under benämningen sherry, eftersom de tillverkas inom det avgränsade distriktet DO Jerez. Men de görs egentligen runt om i hela Andalusien, allt från Málaga, Montilla-Moriles till Condado de Huelva i västra delen. Men det är vinerna från DO Jerez dom nått störst berömmelse.

Vad har vi då för vin i glaset?

Ett kraftpaket är väl dagens understatement. Det är ett vin som är en dessert i sig. Simmigt,
sockerstint, mer likt honung än vin med inslag av både fikon. Och ändå förträffligt. Nu vet jag att några håller sin PX över vaniljglass, och det är väl en idé som fungerar. Samtidigt tar ju kylan i glassen udden av vinets fenomenala karaktär.

Det finns en annan söt variant från DO Jerez, en vintyp som kallas cream. Knappast spanskt med
tanke på namnet och mycket riktigt har detta vin historiskt varit, och är, ämnat för den brittiska marknaden. Vi ser ju alla framför oss en blå flaska med sötsliskigt vin i. Men se upp! Saker har hänt, även på detta plan. Vinerna, de flesta, är uppdaterade och har en komplex karaktär snarare änsliskigt likörsött.

Detta vin är bra till desserter, tillräckligt snälla för en matchning till både hård- och mögelost, till klassikern crème caramel eller en skön mandelkaka.

Som sista punkt på Vinguidens provning av i stort sett samtliga sherry-viner på den svenska
marknaden har vi alltså de söta vinerna, de riktigt söta vinerna som också de är unika. Detta säger också en hel del om den spännvidd vi hittar i området DO Jerez med tillhörande DO Sanlúcar de Barrameda, ett område på knappa 7 000 hektar, men som levererar allt från knastertorra, transparenta, närmast gula viner, via smakintensiva, bärnstensfärgade, mytiska viner till dessa sockerstint simmiga viner.

Ett smörgåsbord i flytande form. Dags att hugga in.

Cream

Real Tesoro Royal Cream
Real Tesoro Royal Cream
Finstämd doft med nötiga inslag och torkade frukter som drar åt russin.

I smak inslag av nougat, mandel, sötaktiga toner av torkad stenfrukt. Lång eftersmak.

375 ml - 17.5% -
79 kr

Vintry's Royal Cream
Vintry's Royal Cream
Kryddig ton, muskot, fikon, sviskon, mogen apelsin, koncentrerad, choklad, kola.

Simmig, sockrig, kryddig, peppar, kola, gula remmar, liten bränd ton i viss balanserad stil.

750 ml - 17.5% - Sockerhalt 11.0 g per 100 ml
139 kr

Bristol Cream
Bristol Cream
Inslag av nötter, smör, torkad frukt, russin, sviskon, kakao i doft, aromatisk.

Smakintensiv, eldig, inslag av katrinplommon, fikon, dadlar, nötter, kakao, kanderade äpplen, mycket söt, simmig med lång eftersmak.

750 ml - 17.5% - Sockerhalt 13.1 g per 100 ml
139 kr

Bodegas Tradición Cream V.O.S 20 Años
Bodegas Tradición Cream V.O.S 20 Años
Tjära, soja, hasselnötter, fat, vaniljsötma, aromatisk med liten bränd ton, rökig med fin fräschör.

Söt, rökig, aningen bränd, mjuk med fin aprikoston i sötmogen stil, choklad, eldig med inslag av fikon, vanilj, muscovadosocker, frukt, tropisk, mogen frukt med lång eftersmak.

750 ml - 18.50% -
579.00 kr

Merito Cream
Merito Cream
Fikon, katrinplommon, edlig, frukt, soja, lätt bränd ton, sviskon, vanilj, apelsin, choklad.

Apelsin i sötaktig stil, katrinplommon, frukt, vanilj, eldig, kryddig, torkad frukt, aningen julkryddig med lång eftersmak i lätt bränd stil.

375 ml - 17% -
85 kr

Williams & Humbert Canasta Cream 20 years
Williams & Humbert Canasta Cream 20 years
Tydlig fatton, inslag av torkade frukter, fikon, dadlar, honung, russin i sötfruktig stil med aromatisk karaktär.

Söt, honungs, muscovadosocker, julkryddig, kanel, kryddnejlika, russin, apelsin, aningen bitter ton med både fat, nötter och torkade frukttoner i avslut.

500 ml - 20% -
239 kr

East India Solera
East India Solera
Russintoner i doft, sötaktig, koncentrerad med inslag av nötter, tobak, kryddor, mocka, kakao i fin balans och markerad aromatisk karaktär.

Söt, fruktig med inslag av tropiska frukter, plommon, fikon, dadlar, fatkaraktär, kaffetoner, liten sälta, lakrits med lång eftersmak där friskheten ger vinet en frisk finish.

500 ml - 20.00% -
259.00 kr

El Candado Pedro Ximenez
El Candado Pedro Ximenez
Aromatisk, inslag av kaffe, fat, vanilj, honung, örtiga toner.

Söt, fruktig med inslag av torkad aprikos, nötter, kaffe i bra balans med påtaglig druvkaraktär i områdestypisk stil.

375 ml - 18% - Sockerhalt 40.2 g per 100 ml
159 kr

Tradición Pedro Ximénez 20 Years
Tradición Pedro Ximénez 20 Years
Fikon, mycket koncentrerad, rök, bränt trä, frukt i tropiskt mycket mogen stil, aska, sockerlag, muskot, nötter i mycket aromatisk stil.

Simmig, nötig, fikon, bränt trä, sviskon, söt, mycket smakrik, sockrig, karamelliserad, liten bitter ton i eftersmak, viss kryddig ton i närmast smakexplosiv stil.

750 ml - 16.00% -
749.00 kr

Nectar Pedro Ximenez
Nectar Pedro Ximenez
Persika, aprikos, apelsin, muscovadosocker, kryddiga toner, nötter, lite bränd karaktär med inslag av rök och fat.

Sött, sockrig, nötter, karamelliserad ton, fruktig med viss eldig ton och syrlig karaktär, apelsin och en fatton i avslut.

375 ml - 15.00% -
94.00 kr

Noe Pedro Ximenez Vinum Optimum Rare Signatum
Noe Pedro Ximenez Vinum Optimum Rare Signatum
Aningen kaffebitter ton, choklad, honung, kryddig, sviskon, fikon, kryddnejlika, kardemumma i doftrik stil.

Komplex, smakintensiv med inslag av rostade nötter, sälta, honung, sirap, farinsocker, närmast karamelliserad med sötstinn ton och lång eftersmak med både komplexitet och markerad fikonton.

375 ml - 15.5% -
359 kr

Real Tesoro Eminencia Pedro Ximenez
Real Tesoro Eminencia Pedro Ximenez
Frisk med inslag av kaffe, kakao, fikon, farinsocker i balanserad stil.

Fyllig, apelsintoner, mogna körsbär, frukt, kola, liten bränd karaktär, lakrits, örtig i eftersmak med eldig karaktär och kaffebitter ton.

750 ml - 17% -
239 kr

Don PX
2003
Don PX
Fikon, russin, koncentrerad, fruktig, aprikos, nötter, tjära, bränd ton, aromatisk, fat, vanilj.

Fikon, kryddig, koncentrerad, kaffe, choklad, kryddig, julkryddor, russin, sött, bränd, tjära, asfalt med mycket lång eftersmak.

375 ml - 17% - Sockerhalt 38.5 g per 100 ml
379 kr

Don Guido Pedro Ximenez VOS 20 Years
Don Guido Pedro Ximenez VOS 20 Years
Jordig ton, fikon, dadlar, katrinplommon, tjära, lite balsamico, asfalt i mycket aromatisk stil, kaffe, aningen karamelliserad.

Mycket simmig, fyllig i mer bränd, bitter stil, tjära, isoleringsband, brända toner, örtig, lakrits med lång eftersmak där simmigheten är mycket markerad.

375 ml - 18% -
219 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Orangevinet blev trendigt – efter 8.000 år

Orangevinet blev trendigt – efter 8.000 år

Annorlunda färg, strävare smak – och en väldigt lång historia. Först nu har orange vin blivit trendigt trots att det druckits i cirka 8.000 år. I Georgien började man göra vin för cirka 8.000 ..

Läs mer
Särling inklämd bland vinjättarna

Särling inklämd bland vinjättarna

Kanske är han en av de mest intressanta vinproducenterna i Riojas nya generation. Han går sin egen väg, och detta mitt i vinregionen som domineras av superbodegorna. Men så är också hans fokus småsk..

Läs mer
Triss i toppviner från cavagigant

Triss i toppviner från cavagigant

Det är inte lätt att vara störst, att spela i en egen division. Som vinproducent blir man skeptiskt bemött, för inte kan väl volym också ge kvalitet? Jo det kan det, om man vill. Och det vill man på..

Läs mer
Vit succé i rödvinsland

Vit succé i rödvinsland

Rött, rött, rött i Rioja. Eller? Nej, så enkelt har det aldrig varit. Idag har det vita vinet blivit kanske mer populärt än någonsin. Och som grädde på moset uppenbarar sig en fullpoängare efter att..

Läs mer
Sött i söder

Sött i söder

Känt egentligen för en enda sak: sitt söta vin. Men så har man också haft några tusen år på sig att kalibrera vinproduktionen. Idag är Muscat de Beamues-de-Venise ett av de stora distrikten för sött..

Läs mer
Podd: Resan till Cava

Podd: Resan till Cava

Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda packade i februari väskorna och tog flyget till Barcelona för att sedan bege sig till Penèdes för besök hos olika cavaproducenter.

Läs mer