HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner.

Januari är årets fattigaste månad, visar fler undersökningar. Vartannat svenskt hushåll lägger till exempel mindre pengar än vanligt på mat den här månaden, dessutom anser vart tredje svenskt hushåll att januarilönen är årets mest efterlängtade. Så nu när lönen kommer kan vi även unna oss lite finare viner!

Därför har Vinguidens Magnus Bergqvist tagit fram tre riktiga vinhöjdare (varav en champagne) som är värda att lägga några extra kronor på.

Läs motiveringarna så förstår du varför:

Chambolle-Musigny Domaine Roux
2015
Chambolle-Musigny Domaine Roux
Vin med adress. Vinguiden rekommenderar att ta en större del av januarilönen och lägga på ett vin från en producent och region med anor.

Champolle-Musigny är en by i området Côte de Nuits i Bourgogne i södra Frankrike. I denna AOC appellation (högsta kvalitet i Frankrike) görs endast röda viner – och bara med druvan Pinot Noir. Det finns 25 Premier Cru i Champolle-Musigny, och endast två Grand Cru vingårdar: Musigny och Bonner Mares.

Läs mer om druvan Pinot Noir här!

750 ml - 13% -
649 kr

Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
2021
Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
Ett riktigt bra bourgognevin på områdets vita druva Chardonnay. I Bourgogne i södra Frankrike är det så att rött vin oftast görs på Pinot Noir – och vitt görs oftast av Chardonnay.

Områden som producerar vin är små så man kan stå i en vingård och kasta en lite boll in i nästa. Men det kan också vara så att ett tunnland har en helt annan jordmån än det bredvid. Det gör hela Bourgogne lite mer spännande. Ofta tvingas man betala rejäla summor för dessa viner – men denna Chardonnay ligger ändå i ett prisspann som kan tilltala det stora flertalet.

Finns i alla systembutiker i Sverige!

Läs mer om druvan Chardonnay här!

750 ml - 12.5% -
139 kr

Bollinger Special Cuvée Brut
Bollinger Special Cuvée Brut
Det är Bond-år i år, 2020! Den 2 april har filmen No Time to Die världspremiär (i Tyskland). Daniel Craig spelar åter igen James Bond. Alla vet att James Bond dricker vodka martini, shaken not stirred. Men kanske inte inte alla har uppfattat att han alltid dricker Bollinger – om det ska vara champagne.

Då skulle man kunna förvilla sig att tro att det är en produktplacering av Bollinger – att få förknippas James Bond. Men så är det inte. Det är en långtgående band mellan familjen bakom Bollinger och Ian Fleming, som är författaren och skaparen av James Bond.

Bollinger Special Cuvée Brut bygger på samtliga tre champagne druvorna: Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir.

Läs mer om Champagne här!

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
549 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Årets sista månad är här och så även mörkret. Tack och lov släpps det en massa spännande produkter nu i december som gör att vi lyckas hålla humöret uppe fram till jul. Här bjuds det på viner till l..

Läs mer
Äntligen midsommar!

Äntligen midsommar!

Att våra matvanor styrs av traditioner blir som allra mest uppenbart vid högtiderna. Som midsommarafton. Samtidigt sker en märkbar förändring där vinet tar allt större plats. Allvarligt? Vin till si..

Läs mer
Vinguidens världsrekord firar ett år

Vinguidens världsrekord firar ett år

För ett år sedan slog Vinguiden världsrekord i champagneprovning. Hela 768 personer var på plats på Stockholm Waterfront och lyssnade på en master class och fick sedan prova fem bubbel. Succén var e..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
3 vintips – som varit med ett tag

3 vintips – som varit med ett tag

Nytt, hett och trendigt! Det är det vi allt som oftast letar efter. Det nya, det senaste, det heta. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaks. Inte alltid tråna efter sådant som är nyinkommet. Det gäll..

Läs mer
Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer