HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner.

Januari är årets fattigaste månad, visar fler undersökningar. Vartannat svenskt hushåll lägger till exempel mindre pengar än vanligt på mat den här månaden, dessutom anser vart tredje svenskt hushåll att januarilönen är årets mest efterlängtade. Så nu när lönen kommer kan vi även unna oss lite finare viner!

Därför har Vinguidens Magnus Bergqvist tagit fram tre riktiga vinhöjdare (varav en champagne) som är värda att lägga några extra kronor på.

Läs motiveringarna så förstår du varför:

Vin med adress. Vinguiden rekommenderar att ta en större del av januarilönen och lägga på ett vin från en producent och region med anor.

Champolle-Musigny är en by i området Côte de Nuits i Bourgogne i södra Frankrike. I denna AOC appellation (högsta kvalitet i Frankrike) görs endast röda viner – och bara med druvan Pinot Noir. Det finns 25 Premier Cru i Champolle-Musigny, och endast två Grand Cru vingårdar: Musigny och Bonner Mares.

Läs mer om druvan Pinot Noir här!

750 ml - 13% -
649 kr

Ett riktigt bra bourgognevin på områdets vita druva Chardonnay. I Bourgogne i södra Frankrike är det så att rött vin oftast görs på Pinot Noir – och vitt görs oftast av Chardonnay.

Områden som producerar vin är små så man kan stå i en vingård och kasta en lite boll in i nästa. Men det kan också vara så att ett tunnland har en helt annan jordmån än det bredvid. Det gör hela Bourgogne lite mer spännande. Ofta tvingas man betala rejäla summor för dessa viner – men denna Chardonnay ligger ändå i ett prisspann som kan tilltala det stora flertalet.

Finns i alla systembutiker i Sverige!

Läs mer om druvan Chardonnay här!

750 ml - 12.5% -
139 kr

Det är Bond-år i år, 2020! Den 2 april har filmen No Time to Die världspremiär (i Tyskland). Daniel Craig spelar åter igen James Bond. Alla vet att James Bond dricker vodka martini, shaken not stirred. Men kanske inte inte alla har uppfattat att han alltid dricker Bollinger – om det ska vara champagne.

Då skulle man kunna förvilla sig att tro att det är en produktplacering av Bollinger – att få förknippas James Bond. Men så är det inte. Det är en långtgående band mellan familjen bakom Bollinger och Ian Fleming, som är författaren och skaparen av James Bond.

Bollinger Special Cuvée Brut bygger på samtliga tre champagne druvorna: Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir.

Läs mer om Champagne här!

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
529 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa