HEM

Aktuellt

Konsten att sabrera champagne

Har du alltid drömt om att sabrera en flaska champagne på nyår eller vid ett annat festligt tillfälle? Denna mytiska konstform är en gammal tradition och sägs härstamma från tidigt 1800-tal. Att sabrera champagne är inte svårt, men det krävs lite förberedelser för att få till ett lyckat resultat.

Här är en enkel guide på hur du sabrerar på ett säkert sätt, utan att riskera skador på vare sig dig eller flaskan.

1. Välj rätt dryck

Se till att du har en flaska där drycken jästs i själva flaskan. Detta är viktigt eftersom glaset är tjockare i sådana flaskor vilket minskar risken att flaskan exploderar. Välj därför bort prosecco eller alkoholfria alternativ som buteljeras i kolsyrat tillstånd.

2. Kyl flaskhalsen ordentligt

En förutsättning för att sabrera champagne är att flaskan och framförallt flaskhalsen är ordentligt nedkyld. Ställ gärna flaskan med halsen nedåt i isvatten under 10-15 minuter.

3. Ta bort all folie

Se till att all folie är borttagen, även ner längs halsen, så att sabeln kan glida obehindrat längs flaskan. Ta även bort grimman (metalltråden runt korken), men håll gärna en tumme över korken så att du inte råkar öppna flaskan av misstag. Med en riktigt kall flaska är det mindre risk att korken glider ur, men man kan aldrig vara helt säker. Ta bort tummen innan du ska sabrera.

4. Fatta flaskan i din sekundära hand

När du sabrerar en flaska bubbel är det enklast att hålla den i din sekundära hand, dvs. vänster hand om du är högerhänt. Bär en handske eller ha en handduk mellan handen och flaskan, ifall olyckan skulle vara framme.

5. Luta flaskan ca 45 grader

Håll flaskan i rätt lutning och rikta den bort från ditt sällskap. Se även till att inte stå på den dyraste mattan då alltid rinner ut vätska i samband med sabreringen.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kris för champagne – trots hög kvalitet på åre..

Kris för champagne – trots hög kvalitet på åre..

En fantastisk sommar har gett en druvskörd med extra hög kvalitet. Trots det pratar de franska champagneodlarna om katastrof. Skälet är att vi dricker mycket mindre champagne under coronakrisen. – C..

Läs mer
Vinguiden besöker Champagne Barons de Rothschild

Vinguiden besöker Champagne Barons de Rothschild

Namnet Barons de Rothschild är ett mycket välkänt och respekterat namn, som producerar ikoniska premiumviner i flera världsdelar. Vem har inte hört talas om exempelvis Chateau Lafite, Mouton Cadet, ..

Läs mer
Varför är champagne godare än annat bubbel?

Varför är champagne godare än annat bubbel?

Många anser att champagne är lite godare än annat bubbel, men vad är egentligen skillnaden? Vinvärlden jobbar ofta utifrån tre olika komponenter – druvval, tillverkningsmetod och den geografis..

Läs mer
Så fixar du julen – 8 viner att ge bort i julklapp

Så fixar du julen – 8 viner att ge bort i julklapp

Är det svårt att bestämma vilket vin du ska ge bort i jul? Det finns så mycket att välja på. Söker du rött, vitt eller rosé? Kanske en lyxig champagne? Den här listan har något av allt. Vi har samla..

Läs mer
Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Här är dryckerna som gör studentmottagningen

Stunden är kommen – äntligen dags för studentmottagning. I dessa dagar är det många som är nervösa men på samma gång lika uppfyllda av sprudlande glädje över studentexamen 2023. Men vad ska man bjud..

Läs mer
Kännarbubbel

Kännarbubbel

Lite så har det blivit, att champagnen Krug lovordas av de som i alla fall anser sig vara vinkännare. Men vi andra kan också älska bubblet. Oavsett pris. Och bli lite av vinsnobbar på köpet. Få varu..

Läs mer