HEM

Aktuellt

Konsten att sabrera champagne

Har du alltid drömt om att sabrera en flaska champagne på nyår eller vid ett annat festligt tillfälle? Denna mytiska konstform är en gammal tradition och sägs härstamma från tidigt 1800-tal. Att sabrera champagne är inte svårt, men det krävs lite förberedelser för att få till ett lyckat resultat.

Här är en enkel guide på hur du sabrerar på ett säkert sätt, utan att riskera skador på vare sig dig eller flaskan.

1. Välj rätt dryck

Se till att du har en flaska där drycken jästs i själva flaskan. Detta är viktigt eftersom glaset är tjockare i sådana flaskor vilket minskar risken att flaskan exploderar. Välj därför bort prosecco eller alkoholfria alternativ som buteljeras i kolsyrat tillstånd.

2. Kyl flaskhalsen ordentligt

En förutsättning för att sabrera champagne är att flaskan och framförallt flaskhalsen är ordentligt nedkyld. Ställ gärna flaskan med halsen nedåt i isvatten under 10-15 minuter.

3. Ta bort all folie

Se till att all folie är borttagen, även ner längs halsen, så att sabeln kan glida obehindrat längs flaskan. Ta även bort grimman (metalltråden runt korken), men håll gärna en tumme över korken så att du inte råkar öppna flaskan av misstag. Med en riktigt kall flaska är det mindre risk att korken glider ur, men man kan aldrig vara helt säker. Ta bort tummen innan du ska sabrera.

4. Fatta flaskan i din sekundära hand

När du sabrerar en flaska bubbel är det enklast att hålla den i din sekundära hand, dvs. vänster hand om du är högerhänt. Bär en handske eller ha en handduk mellan handen och flaskan, ifall olyckan skulle vara framme.

5. Luta flaskan ca 45 grader

Håll flaskan i rätt lutning och rikta den bort från ditt sällskap. Se även till att inte stå på den dyraste mattan då alltid rinner ut vätska i samband med sabreringen.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Taittinger lanserar ny årgång av Comtes de Champagne..

Taittinger lanserar ny årgång av Comtes de Champagne..

För de som uppskattar Champagne av högsta kvalitet väntar en spännande händelse den 7 december. Då kommer det ansedda vinhuset Taittinger att introducera sin prestigefyllda Comte de Champagne Blanc ..

Läs mer
French 75 – årets festligaste drink

French 75 – årets festligaste drink

Champagne är för många den ultimata drycken till nyår – men går det att göra bubbel ännu festligare? Javisst! Om du inte har provat en French 75 ännu är den ett riktigt kanonförslag på en drink att ..

Läs mer
Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Ostron har ätits i tusentals år och är känt både som ”havets juveler” och ett klassiskt afrodisiakum som åts av bland andra Casanova. Du ser dem ofta serverade på stora fat, liggande på en bädd av i..

Läs mer
Super-champagnen du bör spara

Super-champagnen du bör spara

Visserligen kostar flaskan 1500 kronor. Men den här Bollinger-champagnen ska sparas till ett väldigt speciellt tillfälle i ditt liv. Bollinger La Grande Année (det stora året) 2012 är drycken som bö..

Läs mer
Podd: Vi pratar champagne med Martin Gilck

Podd: Vi pratar champagne med Martin Gilck

Ett bord för två – Michael Anderquim gästas av mannen bakom Champagne Sweden.

Läs mer