HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Konsten att sabrera champagne

Har du alltid drömt om att sabrera en flaska champagne på nyår eller vid ett annat festligt tillfälle? Denna mytiska konstform är en gammal tradition och sägs härstamma från tidigt 1800-tal. Att sabrera champagne är inte svårt, men det krävs lite förberedelser för att få till ett lyckat resultat.

Här är en enkel guide på hur du sabrerar på ett säkert sätt, utan att riskera skador på vare sig dig eller flaskan.

1. Välj rätt dryck

Se till att du har en flaska där drycken jästs i själva flaskan. Detta är viktigt eftersom glaset är tjockare i sådana flaskor vilket minskar risken att flaskan exploderar. Välj därför bort prosecco eller alkoholfria alternativ som buteljeras i kolsyrat tillstånd.

2. Kyl flaskhalsen ordentligt

En förutsättning för att sabrera champagne är att flaskan och framförallt flaskhalsen är ordentligt nedkyld. Ställ gärna flaskan med halsen nedåt i isvatten under 10-15 minuter.

3. Ta bort all folie

Se till att all folie är borttagen, även ner längs halsen, så att sabeln kan glida obehindrat längs flaskan. Ta även bort grimman (metalltråden runt korken), men håll gärna en tumme över korken så att du inte råkar öppna flaskan av misstag. Med en riktigt kall flaska är det mindre risk att korken glider ur, men man kan aldrig vara helt säker. Ta bort tummen innan du ska sabrera.

4. Fatta flaskan i din sekundära hand

När du sabrerar en flaska bubbel är det enklast att hålla den i din sekundära hand, dvs. vänster hand om du är högerhänt. Bär en handske eller ha en handduk mellan handen och flaskan, ifall olyckan skulle vara framme.

5. Luta flaskan ca 45 grader

Håll flaskan i rätt lutning och rikta den bort från ditt sällskap. Se även till att inte stå på den dyraste mattan då alltid rinner ut vätska i samband med sabreringen.


Du kanske även vill läsa dessa