HEM

Aktuellt

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinationen

Hur matchar man egentligen chips och vin? Vi svenskar älskar våra snacks, och när det vankas festligheter åker skålar med chips, nötter, ostbågar och salta pinnar gärna fram. Men vad dricker man till detta? För att du ska slippa riktiga smakmissar har vi tagit fram en lista över vilka snacks som passar med vilket vin. Vi har även en bubblare, för dig som tycker att en öl egentligen passar bättre.

Sourcream & onion – Chenin blanc

Sveriges absolut vanligaste smak på chips är utan tvekan sourcream & onion. Du hittar denna smakkombination inte bara på flera olika sorters chips utan även som dipp, kryddor och mycket mer. Till denna syrliga och salta smak bör du servera en halvtorr chenin blanc som med sina friska och syrliga toner skapar en behaglig harmoni.

Salta chips – Champagne

Om du gillar den mer neutrala smaken av lättsaltade chips ska du absolut para ihop dessa med en frisk champagne. Den syrliga krispigheten i en bra champagne möter de salta och krispiga chipsen perfekt och förhöjer verkligen smakupplevelsen.

Grillchips – Merlot

Om du gillar mer smakrika chips såsom grillchips behöver du även hitta ett vin som kan möta denna smakkavalkad. Här passar därför ett mjukt merlotvin utmärkt eftersom det kan möta grillchipsens kryddiga sälta där andra chips riskerar att krocka med de kraftiga smakerna.

Dill & gräslök – Pinot Blanc

Även om chips med smak av dill & gräslök är mångas favorit är det en svår smak att kombinera med vin. Vissa menar att man inte ens borde försöka, men vi vill inte lämna våra vinhungrande dill- och gräslöksfantaster i sticket. Därför bör du hitta ett pinot blanc-vin från Alsace, eftersom den syrliga och söta fruktigheten i vinet kan matcha chipsens friska smak.

Ostbågar – Pinot Noir

För många är denna smakkombination ingen självklarhet. Men faktum är att den mustiga smaken av ostbågar fungerar oerhört väl tillsammans med de delikata, komplexa smakerna i pinot noir-viner. Välj gärna ett lite bärigt vin från exempelvis Österrike för att verkligen få ut det mesta av denna kombination.

Nötter – Chardonnay

Nötter innehåller som bekant en del fett. Något som passar utmärkt till detta är en smörig chardonnay som kan lyfta nötsmaken till nya höjder. Välj gärna en oekad chardonnay, eftersom de sträva smakerna från eken kan krocka med umamitonerna i nötterna.

Chilinötter – Riesling

Chilinötter får stå för sig själva, eftersom de heta smakerna av chilin kräver en motpart i vinet. Här bör du servera ett rieslingvin som gärna går åt det sötare hållet. Sötman i ett friskt rieslingvin balanserar nötternas feta umamismak och chilins hetta på ett bra sätt.

Salta pinnar – Mörkt öl

Salta pinnar har ofta toner av malt och bröd, vilket gör att de kan vara svåra att para ihop med ett vin. Bättre är då att ställa fram några kalla mörka lager där smakerna på ett bättre sätt gifter sig. Så om du absolut vill ha salta pinnar på snacksbordet bör du hålla igen på vinet och fokusera på maltiga drycker istället.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
3 vintips till Påsk

3 vintips till Påsk

Påsk är den stora högtiden i många katolska länder. Julen är en snabb historia innan nyår, midsommar är en typisk svensk grej. Men Påsk – då är det allvar. Men är den god, glad eller just allv..

Läs mer
Peter Jihde om vin, diabetes och hur man dricker öl

Peter Jihde om vin, diabetes och hur man dricker öl

Peter Jihde är en av Sveriges mest kända tv-profiler. Han har dessutom ett starkt engagemang för diabetes då han själv blev diagnostiserad med typ 1 under 2012. I denna intervju berättar Peter om si..

Läs mer
Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Vad brukar du dricka för alla hjärtans dag-vin? Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg, och det ska så klart firas. Vi har valt ut sju goda och snygga flaskor som du kan överraska personen i dit..

Läs mer
Äntligen högsäsong för grapefrukt! Här är våra favor..

Äntligen högsäsong för grapefrukt! Här är våra favor..

Vi bara älskar grapefrukt. Denna vackra, färgglada citrusfrukt som är söt, sur och bitter – ja, allt på en och samma gång. Nu när det är högsäsong för citrusfrukter vill vi passa på att slå ett slag..

Läs mer
Vin till vilt – höstens bästa kombinationer

Vin till vilt – höstens bästa kombinationer

Vin till vilt – hur ska man tänka? Med höstens intåg är det dags att njuta av smaker från våra höstskogar. Viltfärsbiff, hjortstek, rådjurssadel och älgfilé är bara några läckerheter som väntar. Men..

Läs mer