HEM

Aktuellt

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinationen

Hur matchar man egentligen chips och vin? Vi svenskar älskar våra snacks, och när det vankas festligheter åker skålar med chips, nötter, ostbågar och salta pinnar gärna fram. Men vad dricker man till detta? För att du ska slippa riktiga smakmissar har vi tagit fram en lista över vilka snacks som passar med vilket vin. Vi har även en bubblare, för dig som tycker att en öl egentligen passar bättre.

Sourcream & onion – Chenin blanc

Sveriges absolut vanligaste smak på chips är utan tvekan sourcream & onion. Du hittar denna smakkombination inte bara på flera olika sorters chips utan även som dipp, kryddor och mycket mer. Till denna syrliga och salta smak bör du servera en halvtorr chenin blanc som med sina friska och syrliga toner skapar en behaglig harmoni.

Salta chips – Champagne

Om du gillar den mer neutrala smaken av lättsaltade chips ska du absolut para ihop dessa med en frisk champagne. Den syrliga krispigheten i en bra champagne möter de salta och krispiga chipsen perfekt och förhöjer verkligen smakupplevelsen.

Grillchips – Merlot

Om du gillar mer smakrika chips såsom grillchips behöver du även hitta ett vin som kan möta denna smakkavalkad. Här passar därför ett mjukt merlotvin utmärkt eftersom det kan möta grillchipsens kryddiga sälta där andra chips riskerar att krocka med de kraftiga smakerna.

Dill & gräslök – Pinot Blanc

Även om chips med smak av dill & gräslök är mångas favorit är det en svår smak att kombinera med vin. Vissa menar att man inte ens borde försöka, men vi vill inte lämna våra vinhungrande dill- och gräslöksfantaster i sticket. Därför bör du hitta ett pinot blanc-vin från Alsace, eftersom den syrliga och söta fruktigheten i vinet kan matcha chipsens friska smak.

Ostbågar – Pinot Noir

För många är denna smakkombination ingen självklarhet. Men faktum är att den mustiga smaken av ostbågar fungerar oerhört väl tillsammans med de delikata, komplexa smakerna i pinot noir-viner. Välj gärna ett lite bärigt vin från exempelvis Österrike för att verkligen få ut det mesta av denna kombination.

Nötter – Chardonnay

Nötter innehåller som bekant en del fett. Något som passar utmärkt till detta är en smörig chardonnay som kan lyfta nötsmaken till nya höjder. Välj gärna en oekad chardonnay, eftersom de sträva smakerna från eken kan krocka med umamitonerna i nötterna.

Chilinötter – Riesling

Chilinötter får stå för sig själva, eftersom de heta smakerna av chilin kräver en motpart i vinet. Här bör du servera ett rieslingvin som gärna går åt det sötare hållet. Sötman i ett friskt rieslingvin balanserar nötternas feta umamismak och chilins hetta på ett bra sätt.

Salta pinnar – Mörkt öl

Salta pinnar har ofta toner av malt och bröd, vilket gör att de kan vara svåra att para ihop med ett vin. Bättre är då att ställa fram några kalla mörka lager där smakerna på ett bättre sätt gifter sig. Så om du absolut vill ha salta pinnar på snacksbordet bör du hålla igen på vinet och fokusera på maltiga drycker istället.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Vin och vegetarisk mat är en succé. Dessutom är det inte längre av nöd tvunget, framkrystat eller hastigt uppkommit. Nu är det bästa kombination som gäller, där vinet och maten samspelar och det bli..

Läs mer
Det dricker vi i Sverige

Det dricker vi i Sverige

Vinkonsumtionen når nya höjder. Vi konsumerar mer, vi betalar mer och vi kan bra så mycket mer i dag om viner, matchningar, ursprung och druvor än någonsin tidigare. Men vad är det vi dricker, egent..

Läs mer
Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

På våffeldagen den 25 mars kan vi verkligen njuta av våfflor i alla dess former. Då återstår bara frågan – vad ska man dricka till? Nedan finner du tre utomordentligt bra kombinationer av dryck och ..

Läs mer
Vin till kyckling

Vin till kyckling

Alla älskar kyckling, inte minst för att man kan variera maten i det oändliga. Men för att verkligen höja måltidens smaker, krävs bra dryck, gärna vin. Men är det vitt eller rött som gäller? Vinguid..

Läs mer
199 nyheter på Systembolaget i juni

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter. ..

Läs mer
Glad påsk – här är bästa vinet till maten och ..

Glad påsk – här är bästa vinet till maten och ..

Dags att duka upp för en härlig påskbuffé med klassiker som ägg, sill, lax, gubbröra och påsklamm. Vinguiden har tipsen som gör din påsk till en kulinarisk fröjd med vinet i centrum. Påsken är vår ..

Läs mer