HEM

Aktuellt

Svalt klimat hemlighet bakom bra Chardonnay

Att Chardonnay idag är världens femte mest odlade druvsort är inte ett dugg förvånande. Överallt i världen växer den och ger… ganska bra viner. Det gäller nämligen att hitta rätt balans när man jobbar med den.

För mycket av det ena eller för lite av det andra kan visserligen ge bra viner, men inte mer. Vinerna saknar ursprung, den där härliga balansen mellan frukt, alkohol och syra, vinet ger inger mervärde. Visst, det kan vara gott för det, men vi vill ju mer än så. Det gäller inte minst druvan Chardonnay, femte mest odlade druvsorten generellt och på andra plats när vi talar gröna diton.

När vi ändå börjar prata Chardonnay kan vi samtidigt slå hål på två myter:
All bra Chardonnay måste komma från Bourgogne och allt bra vin måste kunna
lagras.

Vi börjar med den sistnämnda. Länge, alltför länge, har kvalitet på viner förknippats med lagringsbarhet. Ju längre lagringspotential, desto bättre vin. Ok, det stämmer, men inte alltid, kanske till och med bara ibland. Lagring är ju dessutom lurigt eftersom vi aldrig kan vara säkra på hur vinet uppträder efter tio år i källaren. Detta måste vi våga omvärdera. Drickfärdiga viner kan vara minst lika komplexa.

Den första myten har med våra referenser att göra. Vi har i Sverige och i övriga världen vuxit upp med att vitt vin från svala Bourgogne är själva sinnebilden för kvalitet. Det ligger mycket sanning i detta, att det är en självklar, närmast allenarådande referens. Det ska det vara. Samtidigt, och kanske just därför, har vi lite för lätt avfärdat andra vita, härliga viner på Chardonnay, bara för att de inte kommer från nordöstra Frankrike.

Dags att ändra på det, också. Vi behöver inte åka långt för att hitta bra varianter, vi har ju bubblorna i Champagne som gärna tillverkas på Chardonnay, de ståligt krispiga vinerna i Jura och en mångfald spännande viner som tillverkas i södra delen av landet, i Vin de Pays d’Oc. Vi stannar lite här.

Tidigare var de vita vinerna från området eldiga till sin karaktär, närmast lite kryddiga och hade mycket fat och överextraherad frukt. Det är visserligen en speciell vinstil, men detta extra allt blir helt enkelt lite för mycket och på matbordet dominerar den fullständigt.

När det nu istället kommer svalodlad Chardonnay från samma område, med finess, en mer elegant fruktighet som balanseras av friska toner, med mineral karaktär och som gör att vinerna på ett mer naturligt sätt inspirerats av Bourgognes vita viner, då känns det som att producenterna hittat rätt.

Att vinerna i sin balanserade stil sedan inte behöver lagras, utan att de snarare ska avnjutas nu, gör saken ännu bättre. Det blir ju lite enklare så.

Se fler viner på Chardonnay
Läs mer om druvan Chardonnay
Lyssna på vår podcast om Chardonnay
Se vår webb-tv om Chardonnay


Johan Franco Cereceda

Se fler viner på Chardonnay här

Du kanske även vill läsa dessa

Vita viner från Bourgogne

Vita viner från Bourgogne

Få vinområden har sådan status i världen som Bourgogne. När det kommer till vitt vin, är det Chardonnay som gäller, och ett närmast mytiskt vin presenterar sig. Oefterhärmligt men trots det ett av v..

Läs mer
Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Kroatien har gjort en succéartad resa i kulinariska sammanhang. Inte bara för att den lilla svarta knölen, tryffeln alltså, tillsammans med ostron, nu placerat landet på den gastronomiska kartan. Ut..

Läs mer
Bästa 10 viner på Chardonnay

Bästa 10 viner på Chardonnay

Det finns nästan 800 viner på Chardonnay på Systembolaget. Hur navigera och hitta den rätta? För en fantastisk druva är den, även en av de mest odlade. Och då inte bara för att den är relativt lätto..

Läs mer
Mest populära vita vinerna 2022 – vi har topplistan!..

Mest populära vita vinerna 2022 – vi har topplistan!..

Vilka var egentligen de mest populära vita vinerna förra året? Gör dig redo för hämndlystna bläckfiskar, Rieslingfeber och – mera fisk. Vitt vin mitt under den kallaste av vårvinter? Ja, varför inte..

Läs mer
Chablis i flera stilar

Chablis i flera stilar

Chablis säger vi lite väl övergripande och tänker mineralrikt, vitt vin. Visst stämmer det, men bara till viss del. Det är nämligen stor skillnad på en Chablis och en annan. Vinerna från Chablis kom..

Läs mer
Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

En av de dyraste vinflaskor som sålts i Sverige gick nyligen på Bukowskis dryckesauktion. Det handlar om en enda flaska 2016 Romanée-Conti som klubbades för 127.000 kr. – Romanée-Conti är ett mycket..

Läs mer