HEM

Aktuellt

Svalt klimat hemlighet bakom bra Chardonnay

Att Chardonnay idag är världens femte mest odlade druvsort är inte ett dugg förvånande. Överallt i världen växer den och ger… ganska bra viner. Det gäller nämligen att hitta rätt balans när man jobbar med den.

För mycket av det ena eller för lite av det andra kan visserligen ge bra viner, men inte mer. Vinerna saknar ursprung, den där härliga balansen mellan frukt, alkohol och syra, vinet ger inger mervärde. Visst, det kan vara gott för det, men vi vill ju mer än så. Det gäller inte minst druvan Chardonnay, femte mest odlade druvsorten generellt och på andra plats när vi talar gröna diton.

När vi ändå börjar prata Chardonnay kan vi samtidigt slå hål på två myter:
All bra Chardonnay måste komma från Bourgogne och allt bra vin måste kunna
lagras.

Vi börjar med den sistnämnda. Länge, alltför länge, har kvalitet på viner förknippats med lagringsbarhet. Ju längre lagringspotential, desto bättre vin. Ok, det stämmer, men inte alltid, kanske till och med bara ibland. Lagring är ju dessutom lurigt eftersom vi aldrig kan vara säkra på hur vinet uppträder efter tio år i källaren. Detta måste vi våga omvärdera. Drickfärdiga viner kan vara minst lika komplexa.

Den första myten har med våra referenser att göra. Vi har i Sverige och i övriga världen vuxit upp med att vitt vin från svala Bourgogne är själva sinnebilden för kvalitet. Det ligger mycket sanning i detta, att det är en självklar, närmast allenarådande referens. Det ska det vara. Samtidigt, och kanske just därför, har vi lite för lätt avfärdat andra vita, härliga viner på Chardonnay, bara för att de inte kommer från nordöstra Frankrike.

Dags att ändra på det, också. Vi behöver inte åka långt för att hitta bra varianter, vi har ju bubblorna i Champagne som gärna tillverkas på Chardonnay, de ståligt krispiga vinerna i Jura och en mångfald spännande viner som tillverkas i södra delen av landet, i Vin de Pays d’Oc. Vi stannar lite här.

Tidigare var de vita vinerna från området eldiga till sin karaktär, närmast lite kryddiga och hade mycket fat och överextraherad frukt. Det är visserligen en speciell vinstil, men detta extra allt blir helt enkelt lite för mycket och på matbordet dominerar den fullständigt.

När det nu istället kommer svalodlad Chardonnay från samma område, med finess, en mer elegant fruktighet som balanseras av friska toner, med mineral karaktär och som gör att vinerna på ett mer naturligt sätt inspirerats av Bourgognes vita viner, då känns det som att producenterna hittat rätt.

Att vinerna i sin balanserade stil sedan inte behöver lagras, utan att de snarare ska avnjutas nu, gör saken ännu bättre. Det blir ju lite enklare så.

Se fler viner på Chardonnay
Läs mer om druvan Chardonnay
Lyssna på vår podcast om Chardonnay
Se vår webb-tv om Chardonnay


Johan Franco Cereceda

Se fler viner på Chardonnay här

Du kanske även vill läsa dessa

3 härliga viner att fira internationella Chardonnay-..

3 härliga viner att fira internationella Chardonnay-..

Den 26 maj infaller Internationella Chardonnay-dagen och det är givetvis värt att uppmärksamma! Som många andra högtider och temadagar startades traditionen 2010 i USA, men det gör inte dagen mindre..

Läs mer
Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Här är det vita eleganta vinet som hyllas av Vinguidens användare. Irony Chardonnay 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin ..

Läs mer
Vårens vintrender – ripasso och smörig chardonnay är..

Vårens vintrender – ripasso och smörig chardonnay är..

Håll koll på vårens vintrender. Våren 2024 har CD-skivan fått en rejäl revival och närmar sig den redan återupptäckta vinylskivan i försäljning. Kanske är det samma nostalgiska återblick vi ser i vi..

Läs mer
Chardonnay – en druva med många skepnader

Chardonnay – en druva med många skepnader

Chardonnaydruvan med sitt gröna skal är oerhört populär och bär på en mångsidighet utöver det vanliga. Komplexiteten och den magnifika smakbredden är svårslagen och gör att den har något för alla. D..

Läs mer
Grodvinet hoppar in  i sortimentet igen

Grodvinet hoppar in i sortimentet igen

Grodvinet Frog’s Leap Chardonnay gjorde succé och sålde slut i våras. Nu kommer vinet tillbaka. – Napas viner kostar generellt skjortan, så här gör du ett klipp”, skrev SvD i somras. Årgång 2..

Läs mer
Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Entreprenörerna, poddprofilerna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman lanserar nu sitt nya vin, Golden Year Chardonnay. Det är ett torrt och friskt vitt vin från sydvästra Frankrike gjort ..

Läs mer