HEM

Aktuellt

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

En av de dyraste vinflaskor som sålts i Sverige gick nyligen på Bukowskis dryckesauktion. Det handlar om en enda flaska 2016 Romanée-Conti som klubbades för 127.000 kr.
– Romanée-Conti är ett mycket speciellt vin som drar till sig intresse från hela världen, säger värderingsmannen Patrik Nordström.

Att en vinflaska säljs för 127.000 kr tillhör inte vanligheterna i Sverige. Särskilt inte om vinet bara är tre år gammalt. men Romanée-Conti är inget vanligt vin. Och 2016 är ingen vanlig årgång.

Det handlar om världens dyraste vin när det släpps som ungt. Den röda bourgognen Romanée-Conti kommer från en mycket liten vingård med en areal på blott två hektar, därför är skörden otroligt begränsad. Druvorna anses vara fantastiska och det blir bara några tusen flaskor varje år.

För att göra det hela ännu bättre så anses 2016 vara en extravagant årgång med extremt liten skörd. Vintern var mild nästan helt utan frost, och efter en våt vår kom värmen, men plötsligt förstörde tre frostnätter nästan hela skörden. Trots de svåra förutsättningarna ska det vin som producerades ha blivit sensationellt gott.

Andra nummer på auktionen som drog till sig köparnas intresse var den japanska whiskyn Karuizawa Noh från 1980, där en butelj gick för 52.750 kr.

– Det är många internationella investerare och samlare som letar efter just den sorten, berättar Patrik Nordström.

En riktig budstrid blev det om svenska Mackmyras whiskybibliotek. 27 budgivare slogs om de 12 buteljerna i samlingen, och slutpriset landade på 15.000 kr, 50 procent över utropspriset.

– Det är roligt att intresset är så stort för Mackmyra, säger Patrik Nordström.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Det här dricker du till Thanksgiving

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss s..

Läs mer
Här är listan över de mest populära boxvinerna

Här är listan över de mest populära boxvinerna

Vilka är egentligen de mest populära boxvinerna – och vad är det som gör ett vin populärt? Är det smaken, förpackningen eller namnet? Det ena utesluter nog inte det andra, för de boxviner som listas..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer
Adventskalendern med rött vin som gör succé

Adventskalendern med rött vin som gör succé

Vi är många vuxna som också vill ha en julkalender. Det finns bara en sak som kan slå en chokladkalender: En adentskalender laddad med 24 flaskor gott rödvin. Ännu har ingen släppt en julkalender me..

Läs mer
Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och e..

Läs mer
Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Låt oss prata vinländer. Nu ska du få höra något spännande. Det finns faktiskt en uppsjö av högst otippade länder som verkligen kan det här med vin. Är du redo att tänja lite på gränserna? Låt Frank..

Läs mer