HEM

Aktuellt

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

En av de dyraste vinflaskor som sålts i Sverige gick nyligen på Bukowskis dryckesauktion. Det handlar om en enda flaska 2016 Romanée-Conti som klubbades för 127.000 kr.
– Romanée-Conti är ett mycket speciellt vin som drar till sig intresse från hela världen, säger värderingsmannen Patrik Nordström.

Att en vinflaska säljs för 127.000 kr tillhör inte vanligheterna i Sverige. Särskilt inte om vinet bara är tre år gammalt. men Romanée-Conti är inget vanligt vin. Och 2016 är ingen vanlig årgång.

Det handlar om världens dyraste vin när det släpps som ungt. Den röda bourgognen Romanée-Conti kommer från en mycket liten vingård med en areal på blott två hektar, därför är skörden otroligt begränsad. Druvorna anses vara fantastiska och det blir bara några tusen flaskor varje år.

För att göra det hela ännu bättre så anses 2016 vara en extravagant årgång med extremt liten skörd. Vintern var mild nästan helt utan frost, och efter en våt vår kom värmen, men plötsligt förstörde tre frostnätter nästan hela skörden. Trots de svåra förutsättningarna ska det vin som producerades ha blivit sensationellt gott.

Andra nummer på auktionen som drog till sig köparnas intresse var den japanska whiskyn Karuizawa Noh från 1980, där en butelj gick för 52.750 kr.

– Det är många internationella investerare och samlare som letar efter just den sorten, berättar Patrik Nordström.

En riktig budstrid blev det om svenska Mackmyras whiskybibliotek. 27 budgivare slogs om de 12 buteljerna i samlingen, och slutpriset landade på 15.000 kr, 50 procent över utropspriset.

– Det är roligt att intresset är så stort för Mackmyra, säger Patrik Nordström.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer
Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Vitt vin, mousserande och rosé – vi serverar dem kylda. Men nästan alla dricker rött vin som är rumstempererat, eller strax under. Visste du att det finns rött vin som smakar bra vid lite lägr..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Ny månad, nya viner på Systembolaget! Maj månad bjuder på fyndig årgångschampagne, burkbourgogne och seriös rosé. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glöm inte att kolla in den då och d..

Läs mer