HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

En av de dyraste vinflaskor som sålts i Sverige gick nyligen på Bukowskis dryckesauktion. Det handlar om en enda flaska 2016 Romanée-Conti som klubbades för 127.000 kr.
– Romanée-Conti är ett mycket speciellt vin som drar till sig intresse från hela världen, säger värderingsmannen Patrik Nordström.

Att en vinflaska säljs för 127.000 kr tillhör inte vanligheterna i Sverige. Särskilt inte om vinet bara är tre år gammalt. men Romanée-Conti är inget vanligt vin. Och 2016 är ingen vanlig årgång.

Det handlar om världens dyraste vin när det släpps som ungt. Den röda bourgognen Romanée-Conti kommer från en mycket liten vingård med en areal på blott två hektar, därför är skörden otroligt begränsad. Druvorna anses vara fantastiska och det blir bara några tusen flaskor varje år.

För att göra det hela ännu bättre så anses 2016 vara en extravagant årgång med extremt liten skörd. Vintern var mild nästan helt utan frost, och efter en våt vår kom värmen, men plötsligt förstörde tre frostnätter nästan hela skörden. Trots de svåra förutsättningarna ska det vin som producerades ha blivit sensationellt gott.

Andra nummer på auktionen som drog till sig köparnas intresse var den japanska whiskyn Karuizawa Noh från 1980, där en butelj gick för 52.750 kr.

– Det är många internationella investerare och samlare som letar efter just den sorten, berättar Patrik Nordström.

En riktig budstrid blev det om svenska Mackmyras whiskybibliotek. 27 budgivare slogs om de 12 buteljerna i samlingen, och slutpriset landade på 15.000 kr, 50 procent över utropspriset.

– Det är roligt att intresset är så stort för Mackmyra, säger Patrik Nordström.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer
Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Flaskan av det berömda vinet Romanée Conti låg bortglömd i en källare nästan 60 år. När ägarparet skulle fira diamantbröllop hittades buteljen av en slump – den är i dag värd en förmögenhet. Nu sälj..

Läs mer
Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

En enda flaska Bowmore från 1965 släpptes på Systembolaget. Redan samma dag blev den såld. Priset? Håll i dig: 240.000 kronor. Bowmore 1965 är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen, o..

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer