HEM

Aktuellt

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

En av de dyraste vinflaskor som sålts i Sverige gick nyligen på Bukowskis dryckesauktion. Det handlar om en enda flaska 2016 Romanée-Conti som klubbades för 127.000 kr.
– Romanée-Conti är ett mycket speciellt vin som drar till sig intresse från hela världen, säger värderingsmannen Patrik Nordström.

Att en vinflaska säljs för 127.000 kr tillhör inte vanligheterna i Sverige. Särskilt inte om vinet bara är tre år gammalt. men Romanée-Conti är inget vanligt vin. Och 2016 är ingen vanlig årgång.

Det handlar om världens dyraste vin när det släpps som ungt. Den röda bourgognen Romanée-Conti kommer från en mycket liten vingård med en areal på blott två hektar, därför är skörden otroligt begränsad. Druvorna anses vara fantastiska och det blir bara några tusen flaskor varje år.

För att göra det hela ännu bättre så anses 2016 vara en extravagant årgång med extremt liten skörd. Vintern var mild nästan helt utan frost, och efter en våt vår kom värmen, men plötsligt förstörde tre frostnätter nästan hela skörden. Trots de svåra förutsättningarna ska det vin som producerades ha blivit sensationellt gott.

Andra nummer på auktionen som drog till sig köparnas intresse var den japanska whiskyn Karuizawa Noh från 1980, där en butelj gick för 52.750 kr.

– Det är många internationella investerare och samlare som letar efter just den sorten, berättar Patrik Nordström.

En riktig budstrid blev det om svenska Mackmyras whiskybibliotek. 27 budgivare slogs om de 12 buteljerna i samlingen, och slutpriset landade på 15.000 kr, 50 procent över utropspriset.

– Det är roligt att intresset är så stort för Mackmyra, säger Patrik Nordström.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa av två världar: Vin och choklad

Bästa av två världar: Vin och choklad

Varför nöja sig med bara vin när man dränka flaskorna i choklad? Nu har den lilla amerikanska butiken gjort succé i USA och öppnat nätbutik för att klara efterfrågan. Kunderna vill uppleva det bästa..

Läs mer
Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Här listar vi de bästa dryckerna till julbordet. Decembermörkret har smugit sig in i varenda liten vrå och julen står för dörren. Planerar du för ett traditionellt julbord på julafton? Låt oss hjälp..

Läs mer
Det här dricker du till Thanksgiving

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss s..

Läs mer
Vill sälja vin som lagrats i rymden

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras ..

Läs mer
Malbec – en druva med franska rötter

Malbec – en druva med franska rötter

Stämningen är på topp och glödbädden har precis nått den där brandgula färgen du väntat på. När det marinerade köttet läggs på gallret och dofter som inte går att sätta ord på fångar dig inser du at..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer