HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Favoritvinet – när Munskänkarna får välja

En vit bourgogne med fruktig och frisk smak. Det är 2019 års bästa vin, enligt Munskänkarna.
– Alla de klassiska dragen är på plats, berömmer Munskänkarna.

Munskänkarna är idag världens största ideella vinprovarorganisation med närmare 30 000 medlemmar och varje år delar de ut pris till det vin som de anser vara bäst i Sverige, alla kategorier. Det prestigefyllda priset heter Årets Munskänksvin och syftar till att hitta ett vin som håller hög kvalitet kombinerat med att både pris och tillgänglighet gör att vinet kan åtnjutas av en bredare publik.

I år blev det alltså en vit bourgogne som tog titeln: Olivier Leflaive Bourgogne Blanc Les Sétilles 2018. ”Vit bourgogne med alla de klassiska dragen på plats” skriver Munskänkarna bland annat i sin motivering.

Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
2020
Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
Doft: Frisk, inslag av aprikos, mandarin, citrus, gröna bär, fatton, smör, liten vaniljsötma.

Smak: Frisk, mineral, citrus, gröna äpplen i mycket drickvänlig stil, inslag av fat, nötter, smör med fin bredd.

750 ml - 13% -
279 kr

Olivier Leflaive ville från början bli musiker, men familjeegendomen lockade och han återvände till slut till sina rötter. Tur var väl det då hans viner idag anses vara i absolut toppklass. Egendomen har vingårdar på flera ställen i Bourgogne men både vineri och huvudegendomen ligger i Puligny-Montrachet. Leflaives stil är elegant med tonvikt på finess och komplexitet snarare än kraft.

Les Sétilles 2018 är torrt, friskt och fruktigt med burgundiska smaker av gula frukter, ekfat och mineraler. Utmärkt gott som aperitif, till skaldjur och fisk samt även till ostbrickan. Vinet finns dessutom på nästan alla Systembolag runt om i landet och kan beställas med nr 5657, pris 199 kr.

FAKTA

Till sist: undrar du vad en munskänk är?

Munskänkar har faktiskt funnits sedan tusentals år tillbaka, ända sedan kungligheter och adel försökte ta livet av varandra genom att förgifta mat eller dryck.

Munskänken serverade och provade drycker för att kontrollera att de var drickbara - ett arbete på liv och död. Dagens munskänk är något helt annat och mycket roligare.

Munskänkarna är en förening med medlemmar i alla åldrar som ser vin som en spännande dryck.
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Entreprenörerna, poddprofilerna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman lanserar nu sitt nya vin, Golden Year Chardonnay. Det är ett torrt och friskt vitt vin från sydvästra Frankrike gjort ..

Läs mer
Bästa 10 viner på Chardonnay

Bästa 10 viner på Chardonnay

Det finns nästan 800 viner på Chardonnay på Systembolaget. Hur navigera och hitta den rätta? För en fantastisk druva är den, även en av de mest odlade. Och då inte bara för att den är relativt lätto..

Läs mer
Chablis i flera stilar

Chablis i flera stilar

Chablis säger vi lite väl övergripande och tänker mineralrikt, vitt vin. Visst stämmer det, men bara till viss del. Det är nämligen stor skillnad på en Chablis och en annan. Vinerna från Chablis kom..

Läs mer
Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer
Svalt klimat hemlighet bakom bra Chardonnay

Svalt klimat hemlighet bakom bra Chardonnay

Att Chardonnay idag är världens femte mest odlade druvsort är inte ett dugg förvånande. Överallt i världen växer den och ger… ganska bra viner. Det gäller nämligen att hitta rätt balans när man jobb..

Läs mer
Vita viner från Bourgogne

Vita viner från Bourgogne

Få vinområden har sådan status i världen som Bourgogne. När det kommer till vitt vin, är det Chardonnay som gäller, och ett närmast mytiskt vin presenterar sig. Oefterhärmligt men trots det ett av v..

Läs mer