HEM

Aktuellt

Favoritvinet – när Munskänkarna får välja

En vit bourgogne med fruktig och frisk smak. Det är 2019 års bästa vin, enligt Munskänkarna.
– Alla de klassiska dragen är på plats, berömmer Munskänkarna.

Munskänkarna är idag världens största ideella vinprovarorganisation med närmare 30 000 medlemmar och varje år delar de ut pris till det vin som de anser vara bäst i Sverige, alla kategorier. Det prestigefyllda priset heter Årets Munskänksvin och syftar till att hitta ett vin som håller hög kvalitet kombinerat med att både pris och tillgänglighet gör att vinet kan åtnjutas av en bredare publik.

I år blev det alltså en vit bourgogne som tog titeln: Olivier Leflaive Bourgogne Blanc Les Sétilles 2018. ”Vit bourgogne med alla de klassiska dragen på plats” skriver Munskänkarna bland annat i sin motivering.

Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
2021
Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
Doft: Frisk, inslag av aprikos, mandarin, citrus, gröna bär, fatton, smör, liten vaniljsötma.

Smak: Frisk, mineral, citrus, gröna äpplen i mycket drickvänlig stil, inslag av fat, nötter, smör med fin bredd.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
329 kr

Olivier Leflaive ville från början bli musiker, men familjeegendomen lockade och han återvände till slut till sina rötter. Tur var väl det då hans viner idag anses vara i absolut toppklass. Egendomen har vingårdar på flera ställen i Bourgogne men både vineri och huvudegendomen ligger i Puligny-Montrachet. Leflaives stil är elegant med tonvikt på finess och komplexitet snarare än kraft.

Les Sétilles 2018 är torrt, friskt och fruktigt med burgundiska smaker av gula frukter, ekfat och mineraler. Utmärkt gott som aperitif, till skaldjur och fisk samt även till ostbrickan. Vinet finns dessutom på nästan alla Systembolag runt om i landet och kan beställas med nr 5657, pris 199 kr.

FAKTA

Till sist: undrar du vad en munskänk är?

Munskänkar har faktiskt funnits sedan tusentals år tillbaka, ända sedan kungligheter och adel försökte ta livet av varandra genom att förgifta mat eller dryck.

Munskänken serverade och provade drycker för att kontrollera att de var drickbara - ett arbete på liv och död. Dagens munskänk är något helt annat och mycket roligare.

Munskänkarna är en förening med medlemmar i alla åldrar som ser vin som en spännande dryck.
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Mest populära vita vinerna 2022 – vi har topplistan!..

Mest populära vita vinerna 2022 – vi har topplistan!..

Vilka var egentligen de mest populära vita vinerna förra året? Gör dig redo för hämndlystna bläckfiskar, Rieslingfeber och – mera fisk. Vitt vin mitt under den kallaste av vårvinter? Ja, varför inte..

Läs mer
Grodvinet hoppar in  i sortimentet igen

Grodvinet hoppar in i sortimentet igen

Grodvinet Frog’s Leap Chardonnay gjorde succé och sålde slut i våras. Nu kommer vinet tillbaka. – Napas viner kostar generellt skjortan, så här gör du ett klipp”, skrev SvD i somras. Årgång 2..

Läs mer
3 härliga viner att fira internationella Chardonnay-..

3 härliga viner att fira internationella Chardonnay-..

Den 26 maj infaller Internationella Chardonnay-dagen och det är givetvis värt att uppmärksamma! Som många andra högtider och temadagar startades traditionen 2010 i USA, men det gör inte dagen mindre..

Läs mer
Svalt klimat hemlighet bakom bra Chardonnay

Svalt klimat hemlighet bakom bra Chardonnay

Att Chardonnay idag är världens femte mest odlade druvsort är inte ett dugg förvånande. Överallt i världen växer den och ger… ganska bra viner. Det gäller nämligen att hitta rätt balans när man jobb..

Läs mer
Magisk chardonnay från andra sidan jordklotet

Magisk chardonnay från andra sidan jordklotet

En entusiastisk guru och en perfekt plats för vinodling – och vips, här är resultatet från Nya Zeeland. – River Delta Chardonnay är ett riktigt litet charmtroll förpackat i en modern design. V..

Läs mer
Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Kroatien har gjort en succéartad resa i kulinariska sammanhang. Inte bara för att den lilla svarta knölen, tryffeln alltså, tillsammans med ostron, nu placerat landet på den gastronomiska kartan. Ut..

Läs mer