HEM

Aktuellt

Vårens vintrender – ripasso och smörig chardonnay är tillbaka

Håll koll på vårens vintrender. Våren 2024 har CD-skivan fått en rejäl revival och närmar sig den redan återupptäckta vinylskivan i försäljning. Kanske är det samma nostalgiska återblick vi ser i vinvärlden när smörig chardonnay, mörk rosé, och valpolicellas röda viner åter trendar.

CD-skivan hade sin storhetstid kring millennieskiftet. Vinylskivan ett par decennier tidigare. Idag är de tillbaka, och kanske kan det verka långsökt men ser vi inte samma nostalgiska längtan tillbaka även när det gäller vin? För i vår dricker vi samma typ av viner som för 20–40 år sedan, om än i uppdaterade versioner.

Chardonnay – smörig med finess

Först ut, chardonnay. En av världens mest odlade druvsorter har gått igenom lika många faser som en genomsnittstonåring. Nu är 1990-talsversionen tillbaka; fyllig, smörig från malolaktisk jäsning och med rostade inslag från fat. Självklart med finess, men ändå. Vi har tröttnat på de strama, slanka viner som chardonnayvinmakare givit oss under 2010-talet. Nu gillar vi solmogna versioner från Kalifornien lika mycket som stilig macon. Sistnämnda är ett ursprung i södra Bourgogne som snart är det enda vi har råd med från den franska superregionen. Vilket inte gör någonting eftersom vinerna från Macon bara blir bättre och bättre.

Vinförslag:

Macon Lugny Les Crays Vers Vaux Maison Rijckaert
2022
Macon Lugny Les Crays Vers Vaux Maison Rijckaert
Härlig kombo av solig frukt, rostade nötter och brynt smör. Till halva priset mot norra Bourgognes motsvarande diton. Lanseras på Systembolaget den 12/4.
750 ml - 13% -
291 kr

Ripasso hett igen?

Minst en flaska valpolicella låg i var och varannans IKEA-vinställ i början av 2000-talet. Ibland i form av amarone, oftare i form av ripasso. Men sen ballade det ur i en jakt på liknande viner för mindre pengar. Nu är välgjord valpolicella tillbaka. Ja, till och med det charmiga ripassovinet, delvis gjort av torkade druvor, släpps av kreddiga producenter. Grattis alla ni som aldrig riktigt lämnade det. Nu är ni heta igen.

Vinförslag:

Vini Pietro Clementi Valpolicella Ripasso Superiore
2019
Vini Pietro Clementi Valpolicella Ripasso Superiore
Mustigt, körsbärsfruktigt och kryddigt med sötvarma kakaotoner i eftersmaken. Lanseras på Systembolaget den 19/4.
750 ml - 14.5% -
221 kr

Korka upp en mörk rosé

Vår brukar betyda rosé – så även i år. Men nu är det dags att korka upp en lite mörkare rosé än de vanliga svagt laxrosa som dominerat det senaste decenniet. Eller att åtminstone njuta av den färgvariation som faktiskt finns. För mörk rosé är varken sötare eller sämre än ljus – bara mörkare.

Vinförslag:

Umathum Rosa
2022
Umathum Rosa
Spara tipset till maj, de här flaskorna kommer att sälja slut snabbt! Mustig rosé med djup färg och härlig smak av körsbär och hallon. Friskt och kryddigt avslut. Lanseras på Systembolaget den 19/5.
750 ml - 13.5% -
165 kr

Enlitersflaskor från indie-vinmakare

Slutligen. Enlitersflaskor har hittills främst laddats med småtrist och massproducerat vin men i vår finns flera goda alternativ från indie-vinmakare. Bland annat ett läskande fruktigt och trendriktigt josigt rött (se nedan). Flaskstorleken är ultimat när grannarna kommer över på fondueafton. Kanske blir det till och med en slatt över som räcker medan ni lyssnar igenom Kents samlade alster i CD-växlaren.

Vinförslag:

Litron
2022
Litron
Fruktigt av hallon och vinbär i härligt saftig stil som piggar upp. Servera svalt, runt 12–14 grader.
1000 ml - 13% -
192 kr

Trendigare än så här kan vinvåren inte bli, hälsar Vinguidens Anders Melldén.


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Efter flera år av rykten – äntligen kan Rosé-Prosecco bli verklighet! Prosecco DOC i Treviso har fattat beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet. Rosévin och Prosecco på en oc..

Läs mer
3 presentviner till Mors dag

3 presentviner till Mors dag

Klart att mamma ska ha vin i present på sin egen dag. I år infaller Mors Dag den 31 maj. Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om de perfekta presentvinerna som kommer att göra mamma bubblande glad. ..

Läs mer
Rosévin i storslagen miljö

Rosévin i storslagen miljö

Det rosa vinet har idag fått en helt annan prägel. Borta är masskonsumtion (nåja) och fram träder en del mycket spännande viner av hög kvalitet. Det är Provence som återigen sätter trenden. Egendome..

Läs mer
Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer
Svalt klimat hemlighet bakom bra Chardonnay

Svalt klimat hemlighet bakom bra Chardonnay

Att Chardonnay idag är världens femte mest odlade druvsort är inte ett dugg förvånande. Överallt i världen växer den och ger… ganska bra viner. Det gäller nämligen att hitta rätt balans när man jobb..

Läs mer
Nyheten: Första alkoholfria rosén på burk

Nyheten: Första alkoholfria rosén på burk

Trenden är tydlig. Allt fler svenskar vill njuta av alkoholfritt vin – och drycken får gärna vara i miljövänlig förpackning. – Därför är det är fantastiskt att vi får vara först i Sverige med ..

Läs mer