HEM

Kan ett vin smaka smör?

Visste du att ett vin kan smaka, men framförallt dofta smör? Från att vara en doft- och smaklös druva får Chardonnay en karaktär av noisette, fudge eller nykärnat smör efter lagring på ekfat.

Chardonnaydruvan kräver ett relativt svalt klimat, förutsättningar som gör att den kan växa på fler och fler platser i världen, däribland Chile, Nya Zeeland och Australien. Oavsett var vinet görs har de flesta vintillverkarna dock en gemensam agenda – att försöka eftersträva den klassiska karaktären som skapas i Bourgogne.

I Bourgogne, eller närmare bestämt det lilla distriktet Meursault, framställer man nämligen världens mest attraktiva, smöriga Chardonnayviner. I de välkänt rundade flaskorna serveras de med en klassisk elegans som direkt för tankarna till vinets härkomst.

Vid skörd är druvan näst intill smak- och doftfri, men efter att ha blivit lagd på ekfat skapar den sin berömt smöriga prägel.

– Det spelar ingen roll om det är amerikanska ekfat med vanillinkaraktär eller franska med en touch av mocka och kakao, smöret kommer till ändå, förklarar vinkännaren Johan Franco Cereceda.
I filmen “Visste du …” berättar Johan Franco Cereceda vidare om sensoriken, personliga reflektioner och ger tips på mat som matchar vinet. I det här fallet en härligt len torskrygg med en fyllig sås av kronärtskocka.

Passande mat

smörstekt torskrygg

Klicka för att visa recept
Smörstekt torskrygg
Klicka för att visa recept
Torskrygg är fast och fin i köttet. Tillsammans med en len och skummig sås smaksatt med jordärtskocka blir torskrygg hela veckans favoritfisk! Serveras med fördel tillsammans med ett vin gjort på druvan Chardonnay.Ingredienser:
4 portioner
600 g urbenad torskrygg
1 tsk salt
2 krm vitpepparSås:
2 schalottenlökar
2 jordärtskockor
25 g Arla Svenskt Smör
1 dl Arla vispgrädde
2 dl mjölk
1 msk fiskfond
Rivet skal av 1 citron
2 tsk pressad citronsaft
1 msk färsk dragonGör så här:
Sätt ugnen på 125°. Gnid in fisken med salt och peppar. Skala och hacka lök och jordärtskockor. Fräs dem i smör i en kastrull utan att de får färg. Tillsätt grädde, mjölk och fond. Låt koka upp och koka på svag värme tills jordärtskockorna är mjuka, cirka 7 minuter.Torka av fisken och bryn den runt om. Lägg den i en ugnssäker form och häll över smöret. Tillaga i mitten av ugnen 10-15 minuter tills innertemperaturen är 50° eller fisken känns fast.

Lägg citron och dragon i såsen och mixa den slät och skummig. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken med såsen, lättkokta morötter och eventeullt potatismuffins.

Tips
Mixa med mixerstav precis vid ytan, så blir såsen skummig.

Receptkälla: Arla.se/recept/

Viner med smak av smör

169.00 kr

Fler klipp i serien

Programserier