HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Spännande viner till midsommarsillen

Midsommar älskar sill. Men älskar sill vin? Jo, absolut, betydligt mer än vad vi kanske kan tro. Vinguiden tipsar om spännande viner som alla är utsökta till det käraste vi har på matbordet till midsommarhelgen.

Sill och nubbe, jovars, visst är det en klassiker. Men alla dricker inte sprit, samtidigt som många dricker vin, väldigt många. Varför då inte prova en spännande, för att inte säga nydanande kombination: vin och sill.

Utomlands äter man kanske inte sill, men det finns likheter i Medelhavsköket och i det asiatiska köket i form av inlagd, syrlig fisk. Som exempel, och då är det gärna vin som gäller.

Vi vet samtidigt att det är en utmaning, men väl värd att anta. Sill med sin sälta, sötma, syra och umami-ton uppträder i olika skepnader tillsammans med lag och såser. Kort sagt, vår inlagda älskade sill kan vara rena rama katastrofen om man inte hittar rätt vin. Ett strävt och fatlagrat rött vin till matjessillen kan få vilken majstång som helst att brytas mitt itu. En elegant och stilsäker chablis till krämig curry- eller senapssill får smaklökarna att kasta in handduken och säga upp kontraktet för all framtid. Skickar du dessutom in äggen (utan majonnäs) i bilden, så kan katastrofen vara närmare än du anar…

Å andra sidan, när man väl hittar lösningar, för det gör man, kan de förgylla vilken midsommar som helst, oavsett kastvindar och plötsliga hagelskurar.

Vågar du?

Vintips att utmana midsommarsillen med

Turckheim Pinot Gris Réserve

Turckheim Pinot Gris Réserve 2020

Det är som sagt inte en enkel match att kombinera inlagd sill och vin – men med lite finess, eftertanke och planering så kan man guida smaklökarna rätt bra trots allt. Betänkt redan från början att det inte finns ett vin som passar till hela den bukett av inlagda sillar som presenteras på ett på midsommarbordet, utan det gäller att välja ut matchningen.
Alsacevinerna med sin friska syra, tydliga frukt- och blommighet samt lite fetare känsla skär ofta som en bra spjutspets genom det salta och feta i sillinläggningen. Är det en lite kryddigare sill så passar Pinot Gris Réserve 2014 från Cave de Turckheim finfint där dofter och smaker som honung, päron och lite persika lyfter fram en spännande eftersmak och vitpeppartonen i vinet leker tafatt med svartpepparkornen i sillinläggningen.
Art.nr: 2119 - Pris: 99 kr

Gewürztraminer Vendages Tardives

Gewürztraminer Vendages Tardives 2013

En annan kamrat från Alsace som står upp fint mot sillens alla smakkaraktärer är den druvaromatiska Gewuztraminern. Med sin lite oljiga, kryddiga, fruktiga, blommiga nästan parfymiga doft- och smakdräkt kan man hitta riktigt bra smakupplevelser bland sillutbudet.
Välj att att låta sötman i vinet träda fram än mer i detta fall genom att inmundiga en Bestheim Gewurztraminer Vendanges Tardives 2013. Vinet är tillverkat på sent skördade druvor, det vill säga de får hänga kvar på klasen längre för att uppnå högre fruktsockerhalt, En del druvor får även angripas av Botrytis för att ge den rätta balansen och smakkaraktären.
Detta ger vinet en utmärkt skjuts in i matchen mot till exempel matjesillen där fetma, krydda och salt- & sockerkänsla från spadet gifter sig fint med vinets fetare fruktkänsla och lite högre restsötma.
Art.nr: 75968 - Pris: 299.00 kr

Rotari Rosé

Rotari Rosé 2016

Kan man dricka rosé till sill då? Jodå, det går bra förutsatt att vinet har en hög och frisk syrlighet samt frukttoner som speglas i sillens inläggning. Vill du prova något riktigt spännande så kan faktiskt ett mousserande rosévin vara en oväntat bra smakkamrat!
Har du svartvinbärssill, lingon- eller rödvinssill på bordet så passar till exempel en Rotari Rosé från italienska Alto-Adige DOC Trentino utmärkt. 36 månader på jästfällningen ger vinet hög fin syra, en frukt och brödighet där toner som blodapelsin, smultron, citrus samsas med brioche och nötter. Lång elegant eftersmak där beskan och syra stretar på bra mot sillens salta, syrliga och kryddiga smakexplosioner.
Art.nr: 7701 - Pris: 129 kr

Vintips: Michael Anderquim


Du kanske även vill läsa dessa