HEM

Aktuellt

10-i-topp – rätt dryck till rätt artist för den ultimata konsertfesten

I vår och sommar överöses vi av sköna konsertupplevelser med artister från både när och fjärran. Men vad ska vi värma upp med för dryck? Här kommer listan som ger svaren.

Taylor Swift, Friends Arena

17–19 maj

Swift intar huvudstaden för tre utsålda konserter. Bland hennes minst sagt gedigna låtskatt finns flera vinrelaterade. ”Champagne problems” är väl den klarast lysande, så tipset är att dricka lagom mycket äkta, välkylda bubblor till den låten innan det är dags att trängas med tusentals Swifties.

Charles Heidsieck Brut Réserve
Charles Heidsieck Brut Réserve
Det här är lyx! Men erkänn, har du råd att se Taylor Swift har du också råd med en riktigt god champagne. Maffig smak i rikt guläpplig stil med härligt rostade brödtoner och lång eftersmak.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
559 kr

Eldkvarn, hela Sverige

Sommarturné

Eldkvarn gjorde en klassiker – lade ner gruppen med pompa och ståt för att sedan hastigt återuppstå. I sommar är de på turné och en skrålande förfest lär ju innefatta ”Fulla för kärlekens skull”. Till det dricker vi en drink som funnits nästan lika länge som Nörrköpingsgruppen – en Old Fashioned. 

Starkt och gott med hyfsat rockig känsla som klirrar fint i glasen. Till drinken

Rod Stewart, Scandinavium, Tele2 Arena

6 juni, 8 juni

Legendaren Rod Stewart kommer till Sverige och frälser våra två största städer med sin hesa stämma. Favvolåten är gamla ”In a broken dream” där Roddan dricker vin och mår bra. Det gör vi också, helst ett moget rött.

Faustino I Gran Reserva
2012
Faustino I Gran Reserva
Pigg för sin ålder är både Rod och den här riojan. Bjuder på mustiga körsbär, kryddig vanilj och läcker tobaks- och chokladton i eftersmaken. Vinet alltså.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

The Cardigans, Rosendal Garden Party, South Ocean Festival

16 juni, 13 juli

Nina Persson och pojkarna har erkänt god smak när det gäller vin. Och låten ”I need some fine wine and you, you need to be nicer” ackompanjeras bäst av en läcker Barolo på balkongen – en förfest med stil.

Barolo Albe G.D. Vajra
2019
Barolo Albe G.D. Vajra
Nypon, körsbär och lätt blommig parfym möter ceder, kakao och te bland aromerna. Frisk syra och påtaglig strävhet är typiska smaker. Njut i rymliga kupor med en bit ost.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
299 kr

Molly Sandén, hela Sverige

Sommarturné

En av Sveriges vassaste sångerskor verkar ha en fäbless för att bli salongs på dansgolvet, och vem kan klandra henne? I ”Hålla mig” blir hon inte full på en drink, men kan tänka sig att ta en till. Vi också – helst en läcker Margarita cocktail.

Lika läckert saltsyrlig som Sandén kan vara i sina texter är den här tequilabaserade klassikern. Perfekt att förbereda i kanna om fler vill vara med på festen. Till drinken

Lars Winnerbäck, hela Sverige

Sommarturné

”Rosor och champagne” från Winnerbäcks senaste förenar politik med bubbel. Så vad passar då bättre än en rosenrosa champagne att värma med? Taittinger gör en sådan!

Taittinger Prestige Rosé Brut
Taittinger Prestige Rosé Brut
Färg- och smakrik roséchampagne som bör serveras i stora glas för att komma till sin rätt. Jordgubbar, röda vinbär och en läcker blodgrapefruktton finns i smaken.
750 ml - 12% -
579 kr

Veronica Maggio, hela Sverige

Sommarturné

På ett antal festivaler möter vi Veronica Maggio den här sommaren. Med låten ”Rosa drinkar och champagne” väljer vi att fokusera på textraden ”fyller på mitt glas med rom” som känns helt rätt en – förhoppningsvis – het sommarnatt när konserten tagit slut. Efterfest helt enkelt.

Plantation Grande Reserve Barbados
Plantation Grande Reserve Barbados
Kola, nötter och sockervaddstoner matchas av torkad frukt. En rom som inte behöver blandas i drink utan bäst njuts som den är i aromkupa.
700 ml - 40% - Sockerhalt 1.7 g per 100 ml
315 kr

Bruce Springsteen & The E Street Band, Friends Arena

15 juli, 18 juli

Ur filmmusiken till “She came to me” hittar vi Springsteen och Patti Scialfa sjunga om whiskey i vackra ”Addicted to romance”. Därför blir det amerikanskt destillat att sippa på samtidigt som vi drömmer oss tillbaka till Ullevi nån gång på 1800-talet då både rocken och bossen var yngre…

Bulleit Bourbon
Bulleit Bourbon
Vanilj, torkad frukt och en finstämt parfymerad blommighet finns i den här värmande saken från Kentucky.
700 ml - 45% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
387 kr

Pink, Friends Arena

24 juli

”Raise your glass” uppmanar Pink och vi är inte sena med att hänga på. Pigg och frisk som en skön riesling är artisten som vi gärna lyssnar till, ihop med just en riktigt bra riesling.

Georg Breuer Riesling Sauvage
2023
Georg Breuer Riesling Sauvage
Gröna äpplen, lime och läskande fräschör bjuder Theresa Breuer och hennes team på. Ett vin som blivit en modern klassiker på Systembolaget.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
149 kr

The National, Way Out West

10 augusti

Ska vi våga hoppas på att vackra ”Carin at the liquor store” blir det amerikanska bandets avslutningslåt på enda konserten i Sverige? I så fall köper vi såklart en skön rye – men som monopolmärkta svenskar blir det av ”Karin på Systembolaget”.

Agitator Rye Rye
Agitator Rye Rye
Smakrikt fruktig rågwhisky från Arboga som funkar lika bra i drinken som ensam i glaset att sippa på.
700 ml - 40% -
369 kr

Kolla in vår spellista

Här har vi samlat alla låtar från listan. Perfekt till förfesten!


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Matcha tre klassiska pastarätter med vin

Matcha tre klassiska pastarätter med vin

Hur ska man egentligen matcha pastarätter med vin? Att pasta och vin fungerar bra ihop är ingen hemlighet. Däremot kan det vara en utmaning att verkligen hitta en kombination som dina gäster sent ko..

Läs mer
Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

I Sverige har vi en lång tradition av att brygga öl, allt från starka festöl till mer vardagliga mellan- och lättöl. De senaste 15 åren har ölhantverket fått sig ett uppsving och flera svenska mikro..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Äntligen är det dags för nya viner på Systembolaget! Årets första riktiga sommarmånad är här och med den ett gäng vinnyheter på Systembolaget. I juni bjuds vi på sommarvitt, picknickrosé och maffigt..

Läs mer
10 bästa viner under 100-lappen

10 bästa viner under 100-lappen

Allt som är gott behöver inte vara dyrt. Det gäller bara att hitta rätt, så att vinet matchar maten så där riktigt, riktigt bra. Som en romans. Där allt faller på plats. Vi har hittat vinerna. Bubbe..

Läs mer
Bästa boxvinerna till buffén

Bästa boxvinerna till buffén

En buffé är alltid lika spännande, speciellt när du har ett fullt hus. Men vad ska du bjuda på för viner? För att göra beslutet lätt har vi valt ut några underbara boxviner som kompletterar ditt tem..

Läs mer