HEM

Aktuellt

Vin till festen – men hur mycket?

Fyrtioårsfest, bröllop eller bara en helt vanlig middag för de närmaste. Inga problem med maten, men hur mycket vin ska vi ha? Den ständiga frågan: för det är inte kul om man står där med tomma glas…

Visst älskar vi party, i alla dess former. I synnerhet dem vi får gå på. Men även att ha bjudning har sin charm. Man förbereder noggrant vilken mat det ska bli, kollar upp gäster med eventuella allergier och skruvar på en trerätters tills det känns bekvämt, kanske testlagar både en och två gånger. Vin kommer oftast i ett andra skede. Men det är egentligen nu det börjar bli klurigt, det märks inte minst på frågor vi får på mail till redaktionen, nämligen hur mycket vin som kan tänkas behövas en kväll.

För det är inget vidare om vinet tar slut lite för tidigt på kvällen. Och rent ut sagt pinsamt om man själv står för middagen.

Exakt hur mycket vin som behövs är inte givet då det är många parametrar man ska ta hänsyn till: Väder vid utomhusbjudningar, sällskap, hur många som är drickvuxna (här ska man inte låta sig luras), gravida, nykterister, hur många kör hem, hur middagen/mottagningen är upplagd, hur länge den håller på, eller snarare, hur länge den är tänkt att hålla på, hur många rätter som serveras.

På Vinguiden har vi stött och blött frågan och kommit fram till en bra rekommendation, en lathund för bjudningen. Vi har heller inte missat att alltid ha alkoholfria alternativ, öl, vin eller bara trevlig cider, som kanske är det bästa alternativet. Och här kan vi gärna köpa på oss några extra flaskor.

Buffé

Buffé i form av studentmottagning, informellt födelsedagsfirande, releaseparty etc.

En flaska på två personer kommer att räcka. Det finns visserligen alltid de som vill ha mer, samtidigt som andra tycker det räcker med ett glas. Det är också viktigt att man serverar mat, snittar, tapas, smörrebröd, bara det finns någonting att dämpa en eventuell berusning med.

Har man buffé för 30 personer är det klokt att inhandla åtminstone 15 flaskor men se till att varva rött och vitt. Normalt dricks det mer rött till en standardbuffé, men under sommaren är det dött lopp. Här kan man alltid satsa på några (extra) flaskor rosévin. Och som sagt, glöm inte att ställa fram alkoholfritt, som om det vore den naturligaste sak i världen.

Middag

Middag, oavsett storlek, det hänger snarare samman med hur många rätter som serveras.

Samma sak gäller vid middagen som för buffén, ha alltid några flaskor i reserv. En bjudning där vinet tar slut är visserligen svår att glömma, men den koms ihåg för just det faktum att vinet tog slut. Det går ju dessutom alltid att lämna tillbaka vin på Systembolaget om man har kvittot kvar. Glöm inte bort det alkoholfria alternativet och ska det skålas i bubbel till amusen, finns fina alternativ i bubbelformat.

Handlar det om en trerättersmiddag med tre olika viner och kanske ett bubbel att skåla välkommen med, bör man räkna på följande:

Välkomstskål, en flaska på åtta personer. Hitta trevliga glas för bubbel men tänk på att glasen inte får vara för stora, då ser mängden (som är mer än tillräcklig) snål ut i glaset. Ingen bra början på en middag.

Champagne till välkomstskålen? Lär dig välja rätt glas.

Förrätt, en flaska på fyra personer, tänk också på att vinet ska vara torrt och gärna ha mycket friska toner då det främjar aptiten. Ett sött vin får motsatt effekt.

Varmrätt, en flaska på två personer och detta oavsett om det är rött eller vitt. Glasen får gärna vara modell större, mycket för tjusningens skull men också för njutningen. Det är betydligt snyggare med ett fint, lite större glas med lite vin i än tvärtom. Dessutom kommer vinet ofta till sin rätt i en stor kupa.

Dessert, en flaska på åtta personer, då vinet ofta är sött och det mäktar vi inte konsumera i större utsträckning. Glasen bör vara av normal storlek, 25 centiliter även om man bara serverar en tredjedel av volymen. Åter för att vinet ska komma till sin rätt.

Alltså: Har man en middag för åtta sittande gäster bör det inhandlas åtta flaskor vin, en till välkomstskål, två till förrätt, fyra till varmrätt och en till dessert.

Sedan kan man som sagt alltid ha några extraflaskor att ta fram om middagen drar ut på tiden, även alkoholfritt.

Lathund

Buffé/mottagning: en flaska per två personer, kom ihåg att blanda rött, vitt och rosé. Och kanske ett och annat alkoholfritt alternativ.

Middag: välkomstskål en flaska på åtta personer, förrätt en på fyra, varmrätt en på två och dessert en på åtta

Serveringstips: Se till att det vita vinet är väl kylt, sex till åtta grader, och att det röda vinet är svalt, omkring 18 grader vid servering.

Övriga tips: trevliga glas, helst utan mönster. Glas med loggor går tvärbort.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

4 tips på vin till chark

4 tips på vin till chark

Hur brukar du matcha vin till chark? En riktigt god charkbricka eller plockmat fungerar bra till egentligen vilken tillställning som helst. Och pricken över i:et måste ändå vara ett väl valt vin för..

Läs mer
Vin till julbordet

Vin till julbordet

Nu kommer årets högtid för alla som älskar mat, mycket mat. Men samtidigt den stora utmaningen för oss som också älskar vin. Hur kombinera vin till julmaten är en fråga som får oss att ligga sömnlös..

Läs mer
Ingen kommer undan Bordeaux

Ingen kommer undan Bordeaux

Världens bästa vindistrikt. Eller kanske världens mest överskattade? Meningarna går isär, inte minst bland kännare och box-konsumenter. Men idag är det nog få som vänder sig på tvären när viner från..

Läs mer
Lys upp hösten med Disco Bubbles

Lys upp hösten med Disco Bubbles

Vår räddning i höstmörkret är här.  Äntligen har vi nöjet att presentera Disco Bubbles Brut – ett prisvärt, franskt, torrt bubbel med en självlysande disco-etikett! Torrt bubbel med självlysande eti..

Läs mer
3 vintips – som varit med ett tag

3 vintips – som varit med ett tag

Nytt, hett och trendigt! Det är det vi allt som oftast letar efter. Det nya, det senaste, det heta. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaks. Inte alltid tråna efter sådant som är nyinkommet. Det gäll..

Läs mer
Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Att sitta med ett glas rosé och titta på solnedgången är en mäktig känsla. Men ännu roligare blir det om du samlar ett gäng vänner en härlig sommarkväll för lite fest och lekar. Här har vi tagit fra..

Läs mer