HEM

Aktuellt

5 vin till desserter

Hur matchar du vin till desserter? Vi svenskar älskar våra desserter och bakverk, och vi älskar även vin. Däremot är det alltför sällan vi njuter av dessa två tillsammans. Det vill vi råda bot på, och har därför tagit fram fem suveräna kombinationer av bakverk och vin som du bara inte får missa!

Semla och Vinsanto Serelle

Ruffino Vinsanto Serelle
2019
Ruffino Vinsanto Serelle
Dessertvin och semla kanske inte låter som en självklar kombination. Men faktum är att detta italienska vin har lite söta, knäckiga toner av aprikos, russin, nötter och pomerans – smaker som matchar semlan utmärkt. I Italien serveras just detta vin ofta till mandelskorpor, som inte ligger alltför långt från semlans smaker av mandelmassa, kardemumma och fyllig grädde. Testa, du kommer inte att ångra dig!
375 ml - 15.5% - Sockerhalt 13.8 g per 100 ml
199 kr

Våffla och Moscato d’Asti

Moscato d'Asti Gianni Doglia
2023
Moscato d'Asti Gianni Doglia
Till våffeldagen slåss krögare om att skapa de mest fantasifulla kreationerna vad gäller fylliga matvåfflor med allt från skagenröra till fetaostkräm. Men i de svenska hemmen är sylt och grädde fortfarande de vanligaste tillbehören till våfflan. Den bör därför matchas med ett vin som kan plocka upp de söta smakerna. Då passar det utmärkt med ett friskt och pärlande vin som detta. Med toner av päron, fläder, vit persika, litchi, honung och mandarin passar det perfekt till våfflans fylliga sötma och syltens ofta lite syrliga fruktighet. En suverän smakkombination, helt enkelt.
750 ml - 5% - Sockerhalt 13.6 g per 100 ml
105 kr

Kanelbulle och H&H Madeira

H & H Madeira Boal 10 Years Old
H & H Madeira Boal 10 Years Old
Säger man dryck till kanelbulle tänker de flesta en kopp kaffe eller ett glas kall mjölk. Men faktum är att ett glas madeira slår båda de klassiska dryckerna i fråga om att lyfta fram kanelbullens smak. Med sina toner av torkade dadlar, bränt socker, russin och macadamianötter lockar den fram kanelbullens smaker och bjuder upp till en dans som inget annat. Om du inte bara vill fika utan också få en smakupplevelse utöver det vanliga, måste du testa madeira till din bulle.
750 ml - 20% -
342 kr

Kladdkaka och Churchill’s portvin

Churchill's Late Bottled Vintage
2019
Churchill's Late Bottled Vintage
Kladdkaka är något som barn med glädje bakar och vuxna med förtjusning äter. Alla vet ju dessutom att choklad och vin ofta är en fantastisk kombination. Varför inte servera vin till din kladdkaka? Du behöver dock tänka på att en kladdkaka ofta kan vara väldigt smakrik och mäktig. Därför behöver du ett vin som kan möta dessa smaker. Detta portvin är ett så kallat ”late bottled vintage port” som lagrats i 4–6 år innan det buteljerats. Det ger vinet en nyanserad, mycket söt smak med inslag av plommon, fikon, romrussin och mörk choklad, smaker som passar utmärkt till en fyllig kladdkaka.
750 ml - 19.5% - Sockerhalt 10.6 g per 100 ml
239 kr

Prinsesstårta och Taittinger

Champagne Taittinger Demi-Sec
Champagne Taittinger Demi-Sec
Är det tårta är det fest, och är det fest är det champagne. Kombinationen borde vara självklar för alla! Dock bör du se till att välja en halvtorr champagne så att det finns en viss sötma i drycken som kan matcha tårtan på ett bra sätt. Taittinger har en fruktig och söt smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, persika, honungsmelon, citrus och fransk nougat, vilket möter upp prinsesstårtans smaker av mandel, hallon och söt tårtbotten. Häll upp ett glas bubbel och låt smakerna gifta sig i din gom.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 3.4 g per 100 ml
519 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa champagnen på Systembolaget

Bästa champagnen på Systembolaget

Nu gäller att fylla på lagren inför jul och nyår. Och ska det beställas vin, är det lika bra att göra nu, så skumpan inte kommer försent. Vi tipsar om Systembolaget bästa champagne just nu. [product..

Läs mer
Vin till kräftor

Vin till kräftor

Hör du till dem som hellre vill ha vin istället för öl till dina kräftor? Men inte riktigt hittat rätt och fortsätter att dricka öl bara därför. Du är inte ensam. Vinguiden guidar i den – faktiskt –..

Läs mer
5 vintrender att ha koll på 2024

5 vintrender att ha koll på 2024

Vintrender kommer och vintrender går, men kvalitetsviner består. Det kanske inte är ett gammalt ordspråk, men ändå ett talesätt som vi tycker är bra. Här är fem vintrender inför 2024 som det är bra ..

Läs mer
3 vintips till Påsk

3 vintips till Påsk

Påsk är den stora högtiden i många katolska länder. Julen är en snabb historia innan nyår, midsommar är en typisk svensk grej. Men Påsk – då är det allvar. Men är den god, glad eller just allv..

Läs mer
Hög tid för ett glas port

Hög tid för ett glas port

Intresset för portvin stegras avsevärt inför jul. Sprakande brasa, snö utanför fönstret, nötter eller en krämig mögelost på bordet vid portvinet är den självklara inramningen. Julstämning helt enkel..

Läs mer
Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer