HEM

Aktuellt

Bordeaux vindistrikt – världens mest kända viner

Ett av världens i särklass mest kända vindistrikt är Bordeaux i Frankrike och du har säkert druckit något av deras berömda viner. Den bördiga jorden, det opålitliga klimatet och en kontroversiell klassificering är några saker som satt den här regionen på vinkartan.

Ett vindistrikt av Bordeauxs renommé skapas inte över en natt. Redan när romarna styrde över stora delar av Europa var Bordeaux, eller Burdigala som det kallades då, ett viktigt område för vinodlingar.

Under ca 300 år tillhörde Bordeaux England. Det var under denna period som Bordeaux utvecklades till en viktig hamn och handelsplats för vin. Den kontroversiella klassificeringen som gjordes i samband med världsutställningen år 1855, bidrog ytterligare till att öka Bordeaux rykte som vindistrikt och att det blev känt över hela världen.

Opålitligt väder och varierad jordmån i vindistriktet Bordeaux

Bordeaux vindistrikt ligger där floderna Dordogne och Garonne flyter samman och bildar flodmynningen Gironde, som sträcker sig hela vägen ut till Atlanten.

Vindistriktet delas in i tre områden:

1. Vänstra stranden
Den vänstra stranden, väster om Gironde och Garonne, kännetecknas av väldränerad grusjord, med hög mineralhalt. Här trivs framför allt druvan Cabernet Sauvignon.

Närmast Atlantkusten ligger områdena Médoc och Haute-Médoc som är två av Bordeaux-distriktets främsta vinproducerande områden. Längre inåt land ligger Graves, mest känt för sötvinsdistriktet Sauternes.

2. Högra stranden
Den högra stranden, Öster om Gironde och norr om Dordogne, kännetecknas av kalkrik jord med klibbig lera. Här odlas framför allt druvorna Merlot och Cabernet Franc. Här hittar du områden som Pomerol, Saint-Émilion, Blaye och Bourg som alla producerar lite enklare viner av hög kvalitet.

3. Entre-Deux-Mers
Mellan floderna Dordogne och Garonne ligger området Entre-Deux-Mere. Här odlas framför allt gröna druvor som producerar Bordeauxs vita viner.

Generellt har Bordeaux vindistrikt milda vintrar, varma somrar och långa, soliga höstar. Tidvis kommer dock mycket regn och allmänt är luftfuktigheten hög. Närheten till kusten, den bördiga jorden och opålitliga vädret gör Bordeaux vindistrikt till något speciellt.

Vad kännetecknar vin från Bordeaux?

Viner från Bordeaux är nästan alltid en blandning av flera olika druvor. Orsaken till det är den stora variationen i väder, vilket påverkar skörden som olika druvor ger år från år. För att kompensera för druvornas kvalitet blandas därför olika druvor med varandra så att regionen kan fortsätta ta fram förstklassiga viner.

Liksom de flesta vindistrikt har Bordeaux en hel del regler som måste uppfyllas för att få kallas riktiga Bordeauxviner. Till exempel får endast 14 olika sorters druvor odlas i distriktet, inga andra druvor är tillåtna. Men i praktiken, när man ser till vilka druvor som faktiskt odlas, är det bara åtta druvor som används:

Fem blå druvor:

Cabernet Sauvignon
● Cabernet Franc
● Merlot
● Malbec
● Petit Verdot

Tre gröna druvor:

● Sauvignon Blanc
● Sémillon
● Muscadelle

FAKTA

Fakta om Bordeaux vindistrikt

● Regionen har ungefär 120 000 hektar vinodlingar.
● Varje år produceras cirka 900 miljoner flaskor.
● Röda viner står för ungefär 90 procent av produktionen.
● De mest planterade druvsorterna är Merlot och Sémillon.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Bordeaux

Bordeaux

Det franska vindistriktet Bordeaux är tveklöst världens mest kända. Med sina rödviner slår området årgång efter årgång världen med häpnad. Men är Bordeaux verkligen också det bästa? Det bästa sättet..

Läs mer
Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernar..

Läs mer
Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

När börsen faller kan vin och whisky vara en säker investering. Champagne och fina italienska viner ökade med 6-8 procent förra året, medan whisky klättrade fem procent. – Trots en långsammare öknin..

Läs mer
Kyparens misstag kostade 52.000 kr

Kyparens misstag kostade 52.000 kr

Ibland kan det vara svårt att skilja på vinflaskor. Det fick en stackars kypare på den brittiska restaurangen Hawksmoor bittert erfara häromkvällen. Under den stressiga kvällen bad en middagsgäst om..

Läs mer
Ingen kommer undan Bordeaux

Ingen kommer undan Bordeaux

Världens bästa vindistrikt. Eller kanske världens mest överskattade? Meningarna går isär, inte minst bland kännare och box-konsumenter. Men idag är det nog få som vänder sig på tvären när viner från..

Läs mer