HEM

Aktuellt

Bordeaux vindistrikt – världens mest kända viner

Ett av världens i särklass mest kända vindistrikt är Bordeaux i Frankrike och du har säkert druckit något av deras berömda viner. Den bördiga jorden, det opålitliga klimatet och en kontroversiell klassificering är några saker som satt den här regionen på vinkartan.

Ett vindistrikt av Bordeauxs renommé skapas inte över en natt. Redan när romarna styrde över stora delar av Europa var Bordeaux, eller Burdigala som det kallades då, ett viktigt område för vinodlingar.

Under ca 300 år tillhörde Bordeaux England. Det var under denna period som Bordeaux utvecklades till en viktig hamn och handelsplats för vin. Den kontroversiella klassificeringen som gjordes i samband med världsutställningen år 1855, bidrog ytterligare till att öka Bordeaux rykte som vindistrikt och att det blev känt över hela världen.

Opålitligt väder och varierad jordmån i vindistriktet Bordeaux

Bordeaux vindistrikt ligger där floderna Dordogne och Garonne flyter samman och bildar flodmynningen Gironde, som sträcker sig hela vägen ut till Atlanten.

Vindistriktet delas in i tre områden:

1. Vänstra stranden
Den vänstra stranden, väster om Gironde och Garonne, kännetecknas av väldränerad grusjord, med hög mineralhalt. Här trivs framför allt druvan Cabernet Sauvignon.

Närmast Atlantkusten ligger områdena Médoc och Haute-Médoc som är två av Bordeaux-distriktets främsta vinproducerande områden. Längre inåt land ligger Graves, mest känt för sötvinsdistriktet Sauternes.

2. Högra stranden
Den högra stranden, Öster om Gironde och norr om Dordogne, kännetecknas av kalkrik jord med klibbig lera. Här odlas framför allt druvorna Merlot och Cabernet Franc. Här hittar du områden som Pomerol, Saint-Émilion, Blaye och Bourg som alla producerar lite enklare viner av hög kvalitet.

3. Entre-Deux-Mers
Mellan floderna Dordogne och Garonne ligger området Entre-Deux-Mere. Här odlas framför allt gröna druvor som producerar Bordeauxs vita viner.

Generellt har Bordeaux vindistrikt milda vintrar, varma somrar och långa, soliga höstar. Tidvis kommer dock mycket regn och allmänt är luftfuktigheten hög. Närheten till kusten, den bördiga jorden och opålitliga vädret gör Bordeaux vindistrikt till något speciellt.

Vad kännetecknar vin från Bordeaux?

Viner från Bordeaux är nästan alltid en blandning av flera olika druvor. Orsaken till det är den stora variationen i väder, vilket påverkar skörden som olika druvor ger år från år. För att kompensera för druvornas kvalitet blandas därför olika druvor med varandra så att regionen kan fortsätta ta fram förstklassiga viner.

Liksom de flesta vindistrikt har Bordeaux en hel del regler som måste uppfyllas för att få kallas riktiga Bordeauxviner. Till exempel får endast 14 olika sorters druvor odlas i distriktet, inga andra druvor är tillåtna. Men i praktiken, när man ser till vilka druvor som faktiskt odlas, är det bara åtta druvor som används:

Fem blå druvor:

Cabernet Sauvignon
● Cabernet Franc
● Merlot
● Malbec
● Petit Verdot

Tre gröna druvor:

● Sauvignon Blanc
● Sémillon
● Muscadelle

FAKTA

Fakta om Bordeaux vindistrikt

● Regionen har ungefär 120 000 hektar vinodlingar.
● Varje år produceras cirka 900 miljoner flaskor.
● Röda viner står för ungefär 90 procent av produktionen.
● De mest planterade druvsorterna är Merlot och Sémillon.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kalifornisk Cabernet sätter trenden

Kalifornisk Cabernet sätter trenden

Cabernet Sauvignon och Kalifornien är en närmast optimal kombo, som har satt trenden för hur ett riktigt spännande vin på den forna druvan från Bordeaux ska smaka. Vinguiden gav druvan ytterligare e..

Läs mer
Ingen kommer undan Bordeaux

Ingen kommer undan Bordeaux

Världens bästa vindistrikt. Eller kanske världens mest överskattade? Meningarna går isär, inte minst bland kännare och box-konsumenter. Men idag är det nog få som vänder sig på tvären när viner från..

Läs mer
Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer
Fab five i Bordeaux

Fab five i Bordeaux

Fab five kommer i många skepnader. Men när det kommer till vin då är det rött vin som gäller. Och inte ett dugg oväntat, från Bordeaux, väster om inloppet Gironde, världens främsta vinområde. Visst ..

Läs mer
Perfekta semestermålet för dig som älskar vin

Perfekta semestermålet för dig som älskar vin

La Cité du Vin i Bordeaux är en hel nöjespark med vin. Du kan glömma bergochdalbana – men i stället finns 800 vinsorter. En nöjespark för vuxna – och det är billigare än att gå på Lisebe..

Läs mer
Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernar..

Läs mer