HEM

Aktuellt

Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

När börsen faller kan vin och whisky vara en säker investering. Champagne och fina italienska viner ökade med 6-8 procent förra året, medan whisky klättrade fem procent.
– Trots en långsammare ökning 2019 har vinindex gått upp med 120 procent det senaste decenniet, säger vinexperten Nick Martin på WineOwners.

Den allra bästa investeringen för samlare förra året var handväskor, enligt Knight Frank Index. Den som samlar på designerhandväskor kan blicka tillbaka på 13 procent i värdestegring. Allra hetast är Hermès-väskor, men även Chanel och Louis Vuitton är åtråvärda. Bland annat gick en Hermès Birkin i skinn från nilkrokodil för två miljoner kronor.

För oss vinsamlare var 2019 något av ett mellanår med en värdeökning på vinkällaren på en procent. Bordeaux-viner gick ner med 3,6 procent, medan champagne och fina italienska viner gick bättre, upp med 6-8 procent. Vinflaskan kan ändå vara säkrare än börsen i dessa osäkra tider.

– Den större bilden är positiv: Trots ett trögare 2019 har The Knight Frank Fine Wine Icons Index stigit med 120% under det senaste decenniet, säger Nick Martin till Decanter.

Förra årets rekord blev en låda med tolv flaskor Domaine de la Romanée Conti 1990 som såldes för tre miljoner kronor av Sotheby’s i Hong Kong.

Whiskysamlare kan blicka tillbaka på fortsatt värdestegring under 2019. Under förra året gick värdet på fin whisky upp med fem procent. På tio år kan whiskysamlarna räkna hem en värdestegring på otroliga 564 procent. Marknadsledaren Macallan har dock gått ner då det finns ett överutbud. Trots det var årets dyraste whiskyflaska på auktion från Macallan. En flaska från 1926, kallad ”The holy grail” av samlarna gick för hisnande 18 miljoner kronor.

Bland andra toppar på fjolårets samlarauktioner märks den svarta Fender Stratocaster-gitarren som Pink Floyds David Gilmour spelat på. Den gick för nästan 60 miljoner. Ännu dyrare var stålskulpturen av en kanin av den amerikanska konstnären Jeff Koons. Sålde för 900 miljoner kronor. Vi på Vinguiden hade hellre köpt vin för de pengarna.

FAKTA

Så gick samlarinvesteringar förra året

TILLGÅNG – FÖRÄNDRING 2019 – 10 ÅRS FÖRÄNDRING

Handväskor, 13%, 108%
Frimärken, 6%, 64%
Whisky, 5%, 564%
Konst, 5%, 141%
Klockor, 2%, 60%
Vin, 1%, 120%
Möbler, 0, -27%
Genomsnitt, -1%, 141%
Ädelstenar, -1%, 86%
Bilar, -7%, 194%
Smycken, -7%, 90%

Källa: Knight Frank
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Mackmyras nya whisky – skapad av AI

Mackmyras nya whisky – skapad av AI

En whisky skapad med artificiell intelligens? Ja, faktiskt – och nu har den världsunika whiskyn släppts på Systembolaget. Mackmyras nya whisky Intelligens har gyllene gul färg med smak av vanilj, ek..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Vinguiden besöker Taittinger

Vinguiden besöker Taittinger

Taittinger är Champagnes största familjeägda producent, med 6,5-7 miljoner sålda flaskor champagne per år. Champagnehuset drivs idag av fjärde generationens vinmakare och förfogar över enorma odling..

Läs mer
Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Julbordet är precis avdukat – och nu är det dags att ladda om och planera för nyårssupén. Tomt plånboken? Ingen fara, nyår går att fira både lyxig och med stram budget. Vinguiden har dryckerna och r..

Läs mer
Konsten att sabrera champagne

Konsten att sabrera champagne

Har du alltid drömt om att sabrera en flaska champagne på nyår eller vid ett annat festligt tillfälle? Denna mytiska konstform är en gammal tradition och sägs härstamma från tidigt 1800-tal. Att sab..

Läs mer
Rekordpris för svenska whiskyn

Rekordpris för svenska whiskyn

Den är en få återstående flaskor av Skeppets whisky. När Bukowskis dryckesauktion avslutades i går gick flaskan till en samlare för hisnande 91 000 kronor. Den senaste veckan har det varit budkrig ..

Läs mer