HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

När börsen faller kan vin och whisky vara en säker investering. Champagne och fina italienska viner ökade med 6-8 procent förra året, medan whisky klättrade fem procent.
– Trots en långsammare ökning 2019 har vinindex gått upp med 120 procent det senaste decenniet, säger vinexperten Nick Martin på WineOwners.

Den allra bästa investeringen för samlare förra året var handväskor, enligt Knight Frank Index. Den som samlar på designerhandväskor kan blicka tillbaka på 13 procent i värdestegring. Allra hetast är Hermès-väskor, men även Chanel och Louis Vuitton är åtråvärda. Bland annat gick en Hermès Birkin i skinn från nilkrokodil för två miljoner kronor.

För oss vinsamlare var 2019 något av ett mellanår med en värdeökning på vinkällaren på en procent. Bordeaux-viner gick ner med 3,6 procent, medan champagne och fina italienska viner gick bättre, upp med 6-8 procent. Vinflaskan kan ändå vara säkrare än börsen i dessa osäkra tider.

– Den större bilden är positiv: Trots ett trögare 2019 har The Knight Frank Fine Wine Icons Index stigit med 120% under det senaste decenniet, säger Nick Martin till Decanter.

Förra årets rekord blev en låda med tolv flaskor Domaine de la Romanée Conti 1990 som såldes för tre miljoner kronor av Sotheby’s i Hong Kong.

Whiskysamlare kan blicka tillbaka på fortsatt värdestegring under 2019. Under förra året gick värdet på fin whisky upp med fem procent. På tio år kan whiskysamlarna räkna hem en värdestegring på otroliga 564 procent. Marknadsledaren Macallan har dock gått ner då det finns ett överutbud. Trots det var årets dyraste whiskyflaska på auktion från Macallan. En flaska från 1926, kallad ”The holy grail” av samlarna gick för hisnande 18 miljoner kronor.

Bland andra toppar på fjolårets samlarauktioner märks den svarta Fender Stratocaster-gitarren som Pink Floyds David Gilmour spelat på. Den gick för nästan 60 miljoner. Ännu dyrare var stålskulpturen av en kanin av den amerikanska konstnären Jeff Koons. Sålde för 900 miljoner kronor. Vi på Vinguiden hade hellre köpt vin för de pengarna.

FAKTA

Så gick samlarinvesteringar förra året

TILLGÅNG – FÖRÄNDRING 2019 – 10 ÅRS FÖRÄNDRING

Handväskor, 13%, 108%
Frimärken, 6%, 64%
Whisky, 5%, 564%
Konst, 5%, 141%
Klockor, 2%, 60%
Vin, 1%, 120%
Möbler, 0, -27%
Genomsnitt, -1%, 141%
Ädelstenar, -1%, 86%
Bilar, -7%, 194%
Smycken, -7%, 90%

Källa: Knight Frank
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa