HEM

Aktuellt

Sauvignon Blanc – den vilda vita

Näst efter Chardonnay är Sauvignon Blanc sannolikt världens mest berömda gröna druva. Den odlas framför allt i Frankrike och Nya Zeeland. Dess karaktäristiska aromer gör att den lätt känns igen och den höga syran gör att vinerna oftast blir torra och friska.

Viner gjorda på Sauvignon Blanc kännetecknas framför allt av sina “gröna” aromer av krusbär, nässlor, grön paprika, fläder, gräs, lime och svarta vinbärsblad. De har ofta mineraltoner och även inslag av tropiska frukter såsom passionsfrukt och grapefrukt.

Den höga syrahalten är också ett av de framträdande dragen. Detta fås genom att odla druvan i ett något svalare klimat såsom franska Loiredalen eller Nya Zeelands sydö. I Sydamerika odlas den gärna på högre höjd just för att nattkylan ska bevara syran i druvan, medan druvor i Kalifornien ofta har mer kraftiga och även lite rökiga toner.

Beroende på framför allt lagringen framträder sedan olika toner ur druvan. I Loiredalen och Nya Zeeland lagras viner av Sauvignon Blanc oftast i ståltankar, något som lockar fram friska och “krispiga” toner ur druvan. I Bordeaux och Kalifornien får vinerna istället lagras i ekfat. Detta ger ett fylligare vin med toner av vanilj som ofta kan dölja de mer klassiska Sauvignon Blanc-tonerna.

Läs mer om Sauvignon Blanc i vår druvguide.

Vad betyder Sauvignon Blanc?

Namnet Sauvignon Blanc betyder helt enkelt “Den vilda vita”, vilket däremot inte är en hänvisning till dess ursprung. Druvan är snarare en korsning mellan den mycket gamla franska druvan Savagnin och en annan okänd druva. Istället kan det vara tonerna av örter och växtlighet som gett den dess namn. Sauvignon Blanc omnämns första gången i början av 1500-talet och är andra ord en relativt gammal druva.

Vill du ha tips på goda viner till Sauvignon Blanc Day den 6 maj? Missa inte vår artikel 3 naturinspirerade viner till International Sauvignon Blanc Day.

FAKTA

Otippade fakta om Sauvignon Blanc

Även om det är en av världens mest berömda druvor finns det en hel del som du kanske inte visste.

● Sauvignon Blanc är tillsammans med Cabernet Franc förälder till världens mest berömda druva - Cabernet Sauvignon. Den blåa druvan är alltså en blandning av en blå och en grön druva, vilket är lite ovanligt i vinvärlden.
● Viner gjorda på Sauvignon Blanc kan ibland lukta kattkiss, och man kan lätt tro att vinet blivit dåligt. Men lyckligtvis är det inget som påverkar smaken.
● I Nya Zeeland är Sauvignon Blanc den mest odlade druvan där mer än hälften av odlingsarealen används till denna druva.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Hur matchar man egentligen ost och vin på bästa sätt? Här har vi valt ut sex goda viner och letat fram ostar som passar utmärkt till dessa. Breda smakpaletter försvårar matchningen Både ostar och v..

Läs mer
Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Träna upp ditt luktsinne och använd några specialknep. Då kan du njuta ännu mer när du dricker vin. – Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angrepp..

Läs mer
Loire visar överraskande mångfald

Loire visar överraskande mångfald

Nej, inte bara Sauvignon Blanc från Sancerre eller Puilly Fumé. Här finns allt från härliga bubbelviner till söta, långlivade viner och massor av röda intressanta diton. Dags att återupptäcka Loire!..

Läs mer
3 vintips i trälåda

3 vintips i trälåda

Det infinner sig en extra lite lyxig känsla när vi tar fram ett vin som ligger i en trälåda – både om det är sex flaskor i lådan, eller endast en. Som present är det en given succé. Men även a..

Läs mer
3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

Fredag den 6 maj är det dags för International Sauvignon Blanc Day. Det är druvans alldeles egna dag som bara måste firas med ett glas vin. Druvan som är känd för sina vilda och friska toner får os..

Läs mer
Cabernet Sauvignon – världens mest berömda dru..

Cabernet Sauvignon – världens mest berömda dru..

Den druva som flest personer hört talas om, även om den kan vara svår att uttala, är utan tvekan Cabernet Sauvignon. Druvan odlas över hela världen och passar dessutom utmärkt att lagra, vilket bidr..

Läs mer