HEM

Höjdarviner i Sauvignon Blanc-paradis

Sagan om Ringen, underskön miljö och Sauvignon Blanc. Treenigheten som låter Nya Zeeland ta plats på kartan. Men landet är betydligt mer än så. Inte minst när det kommer till vin, rött vin.

Flygresan är spektakulär. Det lilla planet kränger fram och tillbaka och varje kastvind får det att ändra riktning. Men piloten verkar vara van, jag ser honom från platsen jag sitter, bara tre rader bakom honom. I Nya Zeeland har man inga säkerhetskontroller och dörren till cockpit står öppen.

Welcome to New Zeeland, liksom, där alla lever i samförstånd. Eller? Efter tre veckors resande i landet och flitigt läsande i lokalpress är det inte mycket som händer. Jo förresten, en manlig politiker har dragit en tjej på ett café i håret, på skoj, men hon tog illa upp och politikern var efter det tvungen att gå ut i nationell media och be om ursäkt. Well done.

Rippons vineri en vacker syn

Men allt kanske inte riktigt är så lugnt och beskedligt som man kan tro. Det blir jag varse när jag sladdar upp vid Rippons vineri i Central Otago och precis ska till att öppna bildörren.
– Stop, don’t move! hör jag en man skrika bakom bilen. Och fortsätter:
– Skicka ut dina skor genom bilrutan!

Jag gör som han säger och mina i och för sig rätt snygga italienska lågskor inhandlade i Verona för något år sedan, tas bryskt emot.
– Jag är rädd för skadeinsekter. De sätter sig gärna på skorna, säger mannen som visar sig vara ägaren Nick Mills.

Jag får tillbaka skorna efter att han tvättat dem rena och kan kliva ur bilen. Han ler mot mig, Nick Mills, och hoppas jag har en skön vistelse, trots alls, i hans vackra Nya Zeeland. Jo tack, säger jag, vänder mig om och håller på att tappa fattningen. Den utsikten, mot Lake Wanaka och hans vingård framför sjön är bland de vackraste jag sett i vinväg.Rippons vineri i Central Otago.

En plikt att odla vin

Central Otago på sydön, vindistriktet som placerar Georgetown – landets svar på svenska Åre – mitt i, har de senaste åren blivit vida berömt för sitt vin, men nu handlar det inte om fantastiskt vitt vin på Sauvignon Blanc, utan rött dito på Pinot Noir. Och det är därför jag är här, hos Nick Mills. Han visar runt i vingården, pratar om sitt arv, hur viktigt det är att föra vidare vinkulturen till nästa generation, berättar också att han fått flera lukrativa anbud från byggmästare som vill rycka upp plantorna och bygga all inclusive-resort.
– Jag tycker det är min plikt att odla vin här, att berätta om vår historia och behålla detta och visa vikten av att respektera ursprunget och vad förutsättningarna ger, förklarar han senare.

Vi sitter till bords i hans hus. Hans mamma, i trakten kallad Dame of Wanaka, för sin melodramatiska framtoning (hon är helt underbar!), har lagat maten och på något vis blir det hans sätt att visa ett sammanhang, det viktigaste han har. Vinerna är det inte heller något fel på, allt från förföriska viner på Riesling till magiska diton på Pinot Noir, några av de allra bästa jag druckit i landet.

Nu är inte bara Central Otago, världens sydligaste vindistrikt för övrigt, den plats man producerar bra röda viner på, utan även i Marlborough, Sauvignon Blanc-land, har man börjat skärpa till sig rejält. Men på Nordöns södra del, kring staden Martinborough, kan man faktiskt stoltsera med de äldsta Pinot Noir-odlingarna. Redan i slutet av 1800-talet experimentodlade man den franska prestigedruvan.

Pinot Noir i Gamla Världen-stil

Jag hinner med att träffa Marion Schubert utanför den lilla staden som gett namn åt vinområdet, åtminstone det inofficiella namnet. Enligt vinmyndigheterna ska distriktet kallas Wairarapa, men få gör det.
– Jag gillar livsstilen i Nya Zeeland. Alla har gott om utrymme, en bit till närmaste granne tror jag lugnar ner de flesta, säger Marion Schubert när jag kliver över tröskeln in till köket.

Det är här vi ska prova vin, hennes berömda Pinot Noir. Hon kommer från Tyskland, men åkte världen runt för att hitta det optimala stället för odling och produktion av viner på denna närmast mytiska druva, i Tyskland ofta kallad Spätburgunder. Det är lätt att förstå att hon hittat sitt habitat, för vinerna är mjukt sammetslena, varma med fin skärpa och bra friskhet, komplexa i längd och när man tagit en klunk vill man helt enkelt ta en till. Bättre betyg kan man knappast ge. Eller få.

Marion Schubert är nöjd. Hon trivs här, det ser man, hon böjer sig ner under köksbordet och börjar klappa sin katt som kommer på tillfälligt besök och öppnar därefter ett till vin, aningen bättre än det förra.
– Vi gör Pinot Noirviner i Gamla Världen-stil, säger hon och doftar djupt i kupan.

En annan värld, andra traditioner, men samtidigt en tydlig markering hur hon vill att vi ska uppfatta vinerna. Oavsett vilket är det hela väldigt enkelt: slående välgjort och förbannat gott. Svårare än så behöver det inte vara.


Marion Schubert in action.

Spännande vingårdar att besöka

Rippon
Säregen är han Nick Mills, gillar att sätta sitt arbete i ett sammanhang. Men så gör han också några av landets bästa viner där Pinot Noir är hans varmaste följeslagare. Att hans vingård är ansedd av många som världens vackraste är bara ytterligare ett skäl att dra sig mot Lake Wanaka i Central Otago.
www.rippon.co.nz

Schubert
När paret Kai och Marion Schubert ville göra vin på Pinot Noir reste de världen runt för att hitta bästa stället. Här fann de det, utanför Martingborough på Nordön. I all enkelhet gör de nu magiska viner på den mytiska druvan från Bourgogne. Och provningarna hålls i parets kök.
www.schubert.co.nz

Bra krog

Têrroir
Vingården runt vineriet på Craggy Range är ett statement, säger man på vingården. Skrytbygge, säger vi andra. Men krogen Têrroir som ligger inom egendomen är en av de allra bästa i landet. Prova ostronen! Generellt gäller att maten är som godast när vingårdarna står för kökskonsterna.
www.craggyrange.com/visit/terroir-restaurant/


Ostron från Craggy Range.

Vinobligatorium

Helikopterfärd över vingårdarna är ett måste, i synnerhet om man befinner sig i Central Otago. Här sveper man över de spektakulära vinodlingarna som växer över berg och dalar. Det är grönt, närmast vidunderligt vackert och alltid ser man snöklädda bergstoppar. Närmare 6000 kronor för fem timmar, men grandiost så det förslår.
www.appellationwinetours.nz


Nya Zealand från ovan.

Bonus

Kaffet! Bäst i världen? Det vete tusan, men Italien må känna flåset i nacken. Överallt dessutom. Det roligaste är att stanna bilen vid en coffee truck alldeles intill vägen och få i sig en liten espresso. Fast det heter det inte, det heter short black. Men gott är det. Vansinnigt gott.


Vinguiden
tipsar

340.00 kr
325.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer
Skön vulkanö för vinnjutare

Skön vulkanö för vinnjutare

Det är närmast en paradox, i tropisk miljö producerar Man O’War riktigt spännande vin. Men så är förutsättningarna lagom utmanande med sin vulkaniska jordmån, eländiga terräng och isolerade läge. Vä..

Läs mer
De firar Nya Zeelands nationaldag – med eg..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eg..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer
Vita klassikern får ny design och nytt namn

Vita klassikern får ny design och nytt namn

François Lurton är känd världen över för sina vita viner av Sauvignon Blanc. Nu kommer hans klassiska Sauvignon Blanc från Bordeaux i nya årgången 2019, med uppdaterad design och nytt namn; Sauvigno..

Läs mer
Dygnets temperaturskillnader avgör vinstil

Dygnets temperaturskillnader avgör vinstil

Mountain wines, bara begreppet låter spännande, närmast mytiskt. Men är det per automatik bra? Det skulle i så fall vara för de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt, på engelska diurnal ..

Läs mer
3 vintips i trälåda

3 vintips i trälåda

Det infinner sig en extra lite lyxig känsla när vi tar fram ett vin som ligger i en trälåda – både om det är sex flaskor i lådan, eller endast en. Som present är det en given succé. Men även a..

Läs mer