HEM

Loire visar överraskande mångfald

Nej, inte bara Sauvignon Blanc från Sancerre eller Puilly Fumé. Här finns allt från härliga bubbelviner till söta, långlivade viner och massor av röda intressanta diton. Dags att återupptäcka Loire!

En av av världens längsta floder är också en av de mest vinintensiva. Det handlar om Loire, floden och vinregionen som ännu är kvar att upptäcka. Här produceras en rad spännande viner på några av världens bästa druvor. Vi talar om Chenin Blanc med sin intensiva fruktton; Cabernet Franc, en blå druva med massiv gräskaraktär och bär; Sauvignon Blanc med stram syra och intensiv krusbärsarom i mer återhållen stil samt Melon de Bourgogne, en smaksensation som får ytterligare karaktär av att ligga på sin jästfällning.

Loire är med andra mångfald med vissa gemensamma nämnare: ursprung, friskhet och unikhet, allt det vi mer och mer vill ha, nej, kräver av våra viner. Att dessutom resa i Loire är en stor upplevelse och att regionen kallas för Frankrikes trädgård skvallrar om en makalös grönska. Därtill är naturen vacker och alla dessa slott som ligger längs floden är värd en resa bara det.

Generös vinvariation

En bilfärd från mitten av landet, alldeles vid Centralmassivet, till kuststaden Nantes bjuder på olika viner med tydlig geografi. Om vi då börjar i öst är det Sauvignon Blanc som dominerar, i synnerhet vinerna från Pouilly Fumé och Sancerre. Sedan glider vi över till mellersta Loire där vi hittar intressanta röda viner på Cabernet Franc och vita, allt från torra till söta viner på Chenin Blanc. Längst i väster, alldeles vid inloppet och vid kusten mot Atlanten, härskar Melon de Bourgogne, eller Muscadelle som den kallas utanför området. Vinet här får ligga några månader på jästfällning för att få ytterligare karaktär. Oförglömligt gott blir det till lokala maten. Och vad äter man i Nantes med omnejd? Ostron! Kan knappast bli mer klassiskt.

Tips på bra viner från Loire

Vitt

Muscadet Les Quatre Ch Vieilles Vignes Chanteaux Vieilles Vignes
2014
Muscadet Les Quatre Ch Vieilles Vignes Chanteaux Vieilles Vignes
Balanserad i doft med tydlig fruktorientering, inslag av plommon, gula äpplen. I smak bra citruston, inslag av citron, mineral, lätt kryddig ton och viss eftersmak. Tillverkad på 100 procent Melon de Bourgogne.
750 ml - 12.00% -
144.00 kr
Saumur Elegance
2020
Saumur Elegance
Fruktig, inslag av melon, stenfrukter, rejäl friskhet med toner av äpplen i mer ungdomlig stil. I smak inslag av äpple, melon, mineralal toner och en friskhet i druvtypisk, elegant stil. Tillverkad på 100 procent Chenin Blanc.
750 ml - 13.5% -
139 kr
Sancerre Les Belles Dames
2023
Sancerre Les Belles Dames
Elegant doft, något nedtonad, frisk, fruktig med inslag av citrus, svarta vinbär, fläder i bra balans. Frisk i smaken, mycket citrus, nässlor, svarta vinbär, krusbär men åter i återhållen, mer elegant och balanserad stil. Tillverkad på 100 procent Sauvignon Blanc.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
225 kr

Rött

Saumur Puy Notre Dame
2015
Saumur Puy Notre Dame
Fruktig i frisk stil, fräscha gröna toner, mjuk strävhet med bäriga toner. I smak mycket fräsch, tydligt inslag av tanniner i sammetslen form, åter bärig med inslag av röda vinbär i välstrukturerad stil. Tillverkad på 100 procent Cabernet Franc.
750 ml - 14% -
145 kr

Bubbel

Saumur Fines Bulles Rosé
2015
Saumur Fines Bulles Rosé
Trevlig doft med inslag av röda bär, smultron i mer frisk stil. Fruktig i balanserad, spänstig stil, inslag av smultron, röda äpplen och vinbär. Tillverkad på 100 procent Cabernet Franc.
750 ml - 13.00% -
138.00 kr
Saumur Traditional Brut
Saumur Traditional Brut
Äppeltoner, djup doft med visst gräsigt inslag, ok frukt med bra balans och en släng av mogen lime. Bra syra, liten mineral ton, äppelfrukt i smak med stenig ton, citrus, lime, lite zest i fint balanserad, charmigt syrlig stil. Tillverkad på 70 procent Chenin Blanc och 30 procent Chardonnay.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
150 kr
Langlois Crémant de Loire Brut Réserve
Langlois Crémant de Loire Brut Réserve
Aromatisk i överraskande frisk stil, inslag av gröna äpplen, kryddiga toner med bra balans och en liten mineral karaktär. Frisk smak, torr, fruktig med inslag av äpplen i ungdomlig stil, lite örter, aningen bitter ton med bra längd i fin balans. Tillverkad på 60 procent Chenin Blanc, 20 procent Chardonnay, 20 procent Cabernet Franc.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
169 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Sauvignon Blanc – den vilda vita

Sauvignon Blanc – den vilda vita

Näst efter Chardonnay är Sauvignon Blanc sannolikt världens mest berömda gröna druva. Den odlas framför allt i Frankrike och Nya Zeeland. Dess karaktäristiska aromer gör att den lätt känns igen och ..

Läs mer
Druvan som satte Nya Zeeland på kartan

Druvan som satte Nya Zeeland på kartan

Nya världen har sedan vi började upptäcka deras viner byggt mycket av sin exponering på enstaka druvor. Sällan är det så tydligt vilken betydelse detta fått när vi blickar mot Nya Zeeland. Här reger..

Läs mer
Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan..

Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan..

Kroatien har gjort en succéartad resa i kulinariska sammanhang. Inte bara för att den lilla svarta knölen, tryffeln alltså, tillsammans med ostron, nu placerat landet på den gastronomiska kartan. Ut..

Läs mer
Vita klassikern får ny design och nytt namn

Vita klassikern får ny design och nytt namn

François Lurton är känd världen över för sina vita viner av Sauvignon Blanc. Nu kommer hans klassiska Sauvignon Blanc från Bordeaux i nya årgången 2019, med uppdaterad design och nytt namn; Sauvigno..

Läs mer
Höjdarviner i Sauvignon Blanc-paradis

Höjdarviner i Sauvignon Blanc-paradis

Sagan om Ringen, underskön miljö och Sauvignon Blanc. Treenigheten som låter Nya Zeeland ta plats på kartan. Men landet är betydligt mer än så. Inte minst när det kommer till vin, rött vin. Flygresa..

Läs mer
Bordeaux

Bordeaux

Det franska vindistriktet Bordeaux är tveklöst världens mest kända. Med sina rödviner slår området årgång efter årgång världen med häpnad. Men är Bordeaux verkligen också det bästa? Det bästa sättet..

Läs mer