HEM

Aktuellt

Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Den är platt och gjord av återvunnen plast. Nu kommer den unika flaskan till Systembolaget – och vi konsumenter kan göra en insats för miljön.
– Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra klimatsmart platt PET, som lämnar ett betydligt lägre klimatavtryck än majoriteten av sina konkurrenter på hyllan” säger Martina Schönbeck, Brand Manager på Solera Sweden.

I över 200 år har det knappt varit några innovationer inom vinförpackningar. För ungefär 50 år sedan kom bag-in-box och skruvkork, men sen har i princip inget nytt hänt. Men den 1 juni kommer äntligen en ny och klimatsmart förpackning i Systembolagets fasta sortiment. Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra klimatsmart platt PET, och utformningen av flaskan är framtagen så volymen ska minskas vid transport och att man kan lasta fler flaskor vin per låda och pall. Hela 44 procent fler flaskor kan lastas på en Euro-pall än vanliga glasflaskor.

Eftersom det är en PET på 63 gram är den också betydlig lättare än en tom glasflaska som brukar väga mellan 420- 540 gram. Det gör att koldioxidavtrycket minskar.

– Dessutom är den gjord av återvunnen plast och lämnar ett betydligt lägre klimatavtryck än de flesta andra flaskor, konstaterar Martina Schönbeck, Brand Manager på Solera Sweden. Den platta PET:n gör även Anakena till det perfekta valet för husvagnen, båten eller andra platser där man har svårare att frakta med andra typer av förpackningar men ändå vill unna sig ett smakrikt glas vitt vin av god kvalitet.

Hur är innehållet i den smarta PET-flaskan då? Jo, Anakena Sauvignon Blanc beskrivs som ett friskt och mycket smakrikt vin med hög syra och lång eftersmak. Vinet har tydlig smak av citrus, fläder, krusbär, vit nektarin och mineral. Doften är druvtypisk med inslag av tropisk frukt, citrus, örter, fläder, honung och mineral.

– Drick gärna vinet till skaldjur eller grillad fisk, somriga sallader med krämig getost i, sparris eller endast som det är i sin enkelhet, säger Martina Schönbeck.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Tänk klimatsmart när du handlar vin

Tänk klimatsmart när du handlar vin

På lördag den 30/3 så är det Earth Hour. Under en timma så ska du släcka all belysning hemma för att uppmärksamma klimatfrågan. Så varför inte ta tillfället i akt och njuta av ett riktigt bra vin i ..

Läs mer
Bordeaux

Bordeaux

Det franska vindistriktet Bordeaux är tveklöst världens mest kända. Med sina rödviner slår området årgång efter årgång världen med häpnad. Men är Bordeaux verkligen också det bästa? Det bästa sättet..

Läs mer
3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

Fredag den 6 maj är det dags för International Sauvignon Blanc Day. Det är druvans alldeles egna dag som bara måste firas med ett glas vin. Druvan som är känd för sina vilda och friska toner får os..

Läs mer
Somriga drycker till picknicken – som också är lätta..

Somriga drycker till picknicken – som också är lätta..

Nu stundar sommarens första picknick. Men varför hörs det vare sig kling, klang eller kras inifrån den fullpackade picknickkorgen? Svalkande drycker på burk och pet-flaska är ett klimatsmart alterna..

Läs mer
Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Hur matchar man egentligen ost och vin på bästa sätt? Här har vi valt ut sex goda viner och letat fram ostar som passar utmärkt till dessa. Breda smakpaletter försvårar matchningen Både ostar och v..

Läs mer
Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Träna upp ditt luktsinne och använd några specialknep. Då kan du njuta ännu mer när du dricker vin. – Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angrepp..

Läs mer