HEM

Aktuellt

Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Den är platt och gjord av återvunnen plast. Nu kommer den unika flaskan till Systembolaget – och vi konsumenter kan göra en insats för miljön.
– Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra klimatsmart platt PET, som lämnar ett betydligt lägre klimatavtryck än majoriteten av sina konkurrenter på hyllan” säger Martina Schönbeck, Brand Manager på Solera Sweden.

I över 200 år har det knappt varit några innovationer inom vinförpackningar. För ungefär 50 år sedan kom bag-in-box och skruvkork, men sen har i princip inget nytt hänt. Men den 1 juni kommer äntligen en ny och klimatsmart förpackning i Systembolagets fasta sortiment. Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra klimatsmart platt PET, och utformningen av flaskan är framtagen så volymen ska minskas vid transport och att man kan lasta fler flaskor vin per låda och pall. Hela 44 procent fler flaskor kan lastas på en Euro-pall än vanliga glasflaskor.

Eftersom det är en PET på 63 gram är den också betydlig lättare än en tom glasflaska som brukar väga mellan 420- 540 gram. Det gör att koldioxidavtrycket minskar.

– Dessutom är den gjord av återvunnen plast och lämnar ett betydligt lägre klimatavtryck än de flesta andra flaskor, konstaterar Martina Schönbeck, Brand Manager på Solera Sweden. Den platta PET:n gör även Anakena till det perfekta valet för husvagnen, båten eller andra platser där man har svårare att frakta med andra typer av förpackningar men ändå vill unna sig ett smakrikt glas vitt vin av god kvalitet.

Hur är innehållet i den smarta PET-flaskan då? Jo, Anakena Sauvignon Blanc beskrivs som ett friskt och mycket smakrikt vin med hög syra och lång eftersmak. Vinet har tydlig smak av citrus, fläder, krusbär, vit nektarin och mineral. Doften är druvtypisk med inslag av tropisk frukt, citrus, örter, fläder, honung och mineral.

– Drick gärna vinet till skaldjur eller grillad fisk, somriga sallader med krämig getost i, sparris eller endast som det är i sin enkelhet, säger Martina Schönbeck.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

PET-flaskor eller glasflaskor?

PET-flaskor eller glasflaskor?

Är du beredd att sluta med vin på glasflaska och gå över till enbart burk och PET-flaskor? Systembolaget har startat en satsning för att få fler att välja klimatsmarta förpackningar. Om alla valde v..

Läs mer
3 vintips i trälåda

3 vintips i trälåda

Det infinner sig en extra lite lyxig känsla när vi tar fram ett vin som ligger i en trälåda – både om det är sex flaskor i lådan, eller endast en. Som present är det en given succé. Men även a..

Läs mer
”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

Mitt under sitt jubileumsår släpper Jill Johnson det vita vinet Nashville Stories Organic White från Frankrike. Tillsammans med ett team av sommelierer har hon tagit fram ett ekologiskt vin som pass..

Läs mer
Det här är ett riktigt Mannerström-vin

Det här är ett riktigt Mannerström-vin

Sauvignon Blanc på handplockade druvor från Loire – utvalt av Sveriges mest folkkäre gastronom. Kan det blir bättre? – Jag tycker att vi lyckats väl med att få fram ett riktigt läckert vitt vin som ..

Läs mer
Höjdarviner i Sauvignon Blanc-paradis

Höjdarviner i Sauvignon Blanc-paradis

Sagan om Ringen, underskön miljö och Sauvignon Blanc. Treenigheten som låter Nya Zeeland ta plats på kartan. Men landet är betydligt mer än så. Inte minst när det kommer till vin, rött vin. Flygresa..

Läs mer
Okrossbara utflyktsdrycker

Okrossbara utflyktsdrycker

Det våras för utflyktsdrycker! Hitta rätt bland de godaste dryckerna i boxar, burkar och PET-flaskor – bra för både miljön och picknicken. Vårt statliga monopol har gjort det till sin – ibland omdis..

Läs mer