HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Den är platt och gjord av återvunnen plast. Nu kommer den unika flaskan till Systembolaget – och vi konsumenter kan göra en insats för miljön.
– Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra klimatsmart platt PET, som lämnar ett betydligt lägre klimatavtryck än majoriteten av sina konkurrenter på hyllan” säger Martina Schönbeck, Brand Manager på Solera Sweden.

I över 200 år har det knappt varit några innovationer inom vinförpackningar. För ungefär 50 år sedan kom bag-in-box och skruvkork, men sen har i princip inget nytt hänt. Men den 1 juni kommer äntligen en ny och klimatsmart förpackning i Systembolagets fasta sortiment. Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra klimatsmart platt PET, och utformningen av flaskan är framtagen så volymen ska minskas vid transport och att man kan lasta fler flaskor vin per låda och pall. Hela 44 procent fler flaskor kan lastas på en Euro-pall än vanliga glasflaskor.

Eftersom det är en PET på 63 gram är den också betydlig lättare än en tom glasflaska som brukar väga mellan 420- 540 gram. Det gör att koldioxidavtrycket minskar.

– Dessutom är den gjord av återvunnen plast och lämnar ett betydligt lägre klimatavtryck än de flesta andra flaskor, konstaterar Martina Schönbeck, Brand Manager på Solera Sweden. Den platta PET:n gör även Anakena till det perfekta valet för husvagnen, båten eller andra platser där man har svårare att frakta med andra typer av förpackningar men ändå vill unna sig ett smakrikt glas vitt vin av god kvalitet.

Hur är innehållet i den smarta PET-flaskan då? Jo, Anakena Sauvignon Blanc beskrivs som ett friskt och mycket smakrikt vin med hög syra och lång eftersmak. Vinet har tydlig smak av citrus, fläder, krusbär, vit nektarin och mineral. Doften är druvtypisk med inslag av tropisk frukt, citrus, örter, fläder, honung och mineral.

– Drick gärna vinet till skaldjur eller grillad fisk, somriga sallader med krämig getost i, sparris eller endast som det är i sin enkelhet, säger Martina Schönbeck.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa