HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Det här är ett riktigt Mannerström-vin

Sauvignon Blanc på handplockade druvor från Loire – utvalt av Sveriges mest folkkäre gastronom. Kan det blir bättre?
– Jag tycker att vi lyckats väl med att få fram ett riktigt läckert vitt vin som verkligen adderar något till nuvarande utbud, säger Leif Mannerström.

Behöver Leif Mannerström egentligen en närmare presentation? De flesta svenskar känner till honom som en av Sveriges främsta och mest folkkära kockar. Utmärkelserna har blivit många genom åren: utnämnd till kockarnas kock tre gånger, Guide Michelin-stjärna under tio år på Sjömagasinet, frimärke och belönad med medalj av kungen för sina gärningar inom svensk gastronomi. Och nu vill han även visa oss hur en riktig god fransk Sauvignon blanc skall smaka. Att det skulle vara en Sauvignon Blanc var ingen tvekan.
– Nej, jag gillar den här typen av vin under den här tiden på året, då dricker jag ofta Sauvignon blanc. Och jag ville vara med i processen och plocka ut exakt rätt vin, som skulle vara balanserat och inte smaka för mycket. Mitt mål var att det ska tillföra något, och inte bara vara ett vin i mängden, säger han.

Valet föll på familjen Marie och Thierry Delaunay – femte generationens vinodlare i Loiredalen. De använder sparsamt med
bekämpningsmedel, och de handplockade druvorna är av högsta kvalitet. – Vi fattade tycke direkt tycke för varandra, säger Leif. Jag är ordningsmänniska och hos Marie och Thierry var det rent och snyggt. Deras hantverkskvalitet imponerade stort.

Hur blev resultatet, tycker du?
– Vinet vi fått fram är en fin balans mellan karaktär och härliga smaknyanser. Jag är verkligen nöjd med resultatet – det är ett riktigt Mannerström-vin.

Vinet har redan fått fina vitsord. ”Livets goda” ger betyget 87 av 100 med motiveringen: ”Sauvignon Blanc tydlig med toner av fläder, krusbärsblad, citrus, äpple och örter tillsammans med blommiga inslag. Krispig frukt med viss rondör och ett piggt citrusinslag. Gör ingen vän av druvan besviken.”

Hur viktigt var det med ett vin för mindre än 100 kr?
– Jag är väldigt stolt över att vinet så väl harmonierar både i kvalitet och tillgänglighet, detta vin kan alla köpa.

Vad äter du till ditt eget vin?
– Kan säga att vinet står sig mycket väl utan mat också, men just kombinationen mat och vin har naturligtvis varit det centralt för mig under framtagningsprocessen. Jag har ätit mycket av vår egenodlade sparris i olika former till vinet, där brynt smör och rostade hasselnötter till är en riktig höjdare. Fisk och skaldjur passar naturligtvis mycket väl.

Men här kommer en förmaning från kockarnas kock:
– Min Sauvignon blanc ska förstås drickas välkylt – och i riktiga glas. Jag vill inte se något pappmuggeri.

Fotnot:
Leif Mannerström Sauvignon Blanc lanserades den 24:e maj i Systembolagets beställningssortiment och kan beställas till alla Systembolagsbutiker och utlämningsställen i hela landet. Leveranstid är cirka åtta dagar.

Leif Mannerström Sauvignon Blanc
2021
Leif Mannerström Sauvignon Blanc
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Jill Johnson: Valde ut  mitt vin tre gånger om

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde ..

Läs mer
Jill Johnsons vin blev snabbt populärt

Jill Johnsons vin blev snabbt populärt

Svenska folket gillar Jill Johnsons musik – och nu också även hennes vin. I fjol lanserade hon sitt röda vin ”Nashville Stories” och på bara några månader sålde det 29.000 liter på..

Läs mer
Sarah Jessica Parker: Älskar vitt vin

Sarah Jessica Parker: Älskar vitt vin

Fenomenet med kändisviner har varit större i Sverige än någon annanstans. Men nu börjar Hollywood-stjärnorna vakna. Sarah Jessica Parker gillade drinken Cosmopolitan när hon spelade i Sex and the C..

Läs mer
David Beckhams nya passion: rosévin

David Beckhams nya passion: rosévin

Rosétrenden växer sig allt starkare i USA – efter att ha setts som skräpvin. En rad amerikanska vinhus lanserar sina egna roséer. Och fotbollsstjärnan David Beckham har outat sig som älskare ..

Läs mer
Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Sångerskan Jill Johnson lanserar egen Prosecco. Rödvinet Nashville stories följs upp med Nashville Stories Prosecco Brut. – Det här vinet är en dröm bredvid musiken, säger Jill. Countryartiste..

Läs mer
Här är Petters nya och spännande vin

Här är Petters nya och spännande vin

Artisten och sommeliern Petter har upptäckt en italiensk hemlighet. Här är hans nya vin – med 100 procent handplockade Barberadruvor från Piemonte. Ska vi börja med den italienska ”hemligheten..

Läs mer