HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Det här är ett riktigt Mannerström-vin

Sauvignon Blanc på handplockade druvor från Loire – utvalt av Sveriges mest folkkäre gastronom. Kan det blir bättre?
– Jag tycker att vi lyckats väl med att få fram ett riktigt läckert vitt vin som verkligen adderar något till nuvarande utbud, säger Leif Mannerström.

Behöver Leif Mannerström egentligen en närmare presentation? De flesta svenskar känner till honom som en av Sveriges främsta och mest folkkära kockar. Utmärkelserna har blivit många genom åren: utnämnd till kockarnas kock tre gånger, Guide Michelin-stjärna under tio år på Sjömagasinet, frimärke och belönad med medalj av kungen för sina gärningar inom svensk gastronomi. Och nu vill han även visa oss hur en riktig god fransk Sauvignon blanc skall smaka. Att det skulle vara en Sauvignon Blanc var ingen tvekan.
– Nej, jag gillar den här typen av vin under den här tiden på året, då dricker jag ofta Sauvignon blanc. Och jag ville vara med i processen och plocka ut exakt rätt vin, som skulle vara balanserat och inte smaka för mycket. Mitt mål var att det ska tillföra något, och inte bara vara ett vin i mängden, säger han.

Valet föll på familjen Marie och Thierry Delaunay – femte generationens vinodlare i Loiredalen. De använder sparsamt med
bekämpningsmedel, och de handplockade druvorna är av högsta kvalitet. – Vi fattade tycke direkt tycke för varandra, säger Leif. Jag är ordningsmänniska och hos Marie och Thierry var det rent och snyggt. Deras hantverkskvalitet imponerade stort.

Hur blev resultatet, tycker du?
– Vinet vi fått fram är en fin balans mellan karaktär och härliga smaknyanser. Jag är verkligen nöjd med resultatet – det är ett riktigt Mannerström-vin.

Vinet har redan fått fina vitsord. ”Livets goda” ger betyget 87 av 100 med motiveringen: ”Sauvignon Blanc tydlig med toner av fläder, krusbärsblad, citrus, äpple och örter tillsammans med blommiga inslag. Krispig frukt med viss rondör och ett piggt citrusinslag. Gör ingen vän av druvan besviken.”

Hur viktigt var det med ett vin för mindre än 100 kr?
– Jag är väldigt stolt över att vinet så väl harmonierar både i kvalitet och tillgänglighet, detta vin kan alla köpa.

Vad äter du till ditt eget vin?
– Kan säga att vinet står sig mycket väl utan mat också, men just kombinationen mat och vin har naturligtvis varit det centralt för mig under framtagningsprocessen. Jag har ätit mycket av vår egenodlade sparris i olika former till vinet, där brynt smör och rostade hasselnötter till är en riktig höjdare. Fisk och skaldjur passar naturligtvis mycket väl.

Men här kommer en förmaning från kockarnas kock:
– Min Sauvignon blanc ska förstås drickas välkylt – och i riktiga glas. Jag vill inte se något pappmuggeri.

Fotnot:
Leif Mannerström Sauvignon Blanc lanserades den 24:e maj i Systembolagets beställningssortiment och kan beställas till alla Systembolagsbutiker och utlämningsställen i hela landet. Leveranstid är cirka åtta dagar.

Leif Mannerström Sauvignon Blanc
2022
Leif Mannerström Sauvignon Blanc
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
99 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Karl Fredrik om sin nya prosecco: ”Fluffiga bubblor”..

Karl Fredrik om sin nya prosecco: ”Fluffiga bubblor”..

Tv-kända succéfloristen Karl Fredrik på Eklaholm kommer med en egen prosecco. I ett helt år har han jobbat för att hitta de rätta fluffiga bubblorna och den perfekta blommiga smaken. – Det ska bubbl..

Läs mer
Sauvignon Blanc – den vilda vita

Sauvignon Blanc – den vilda vita

Näst efter Chardonnay är Sauvignon Blanc sannolikt världens mest berömda gröna druva. Den odlas framför allt i Frankrike och Nya Zeeland. Dess karaktäristiska aromer gör att den lätt känns igen och ..

Läs mer
Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson är en av våra mest folkkära artister som under 30 år har underhållit oss med sin rockiga countrymusik. Sedan 2019 har hon även en vinkollektion med namnet Nashville Stories, en hyllning..

Läs mer
Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Träna upp ditt luktsinne och använd några specialknep. Då kan du njuta ännu mer när du dricker vin. – Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angrepp..

Läs mer
Musikinspirerat rosévin med stjärnglans

Musikinspirerat rosévin med stjärnglans

Filmstjärnan Brad Pitts nya vin “Studio” hyllar vinhuset Miravals legendariska musikstudio, där flera världsstjärnor spelat in låtar. Under åren har Brad och den välkända vinfamiljen Perrin produce..

Läs mer
”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

”Brangelina” ska göra unik rosé-champagn..

De slåss om sina barn och om pengar. Men när det gamla Hollywoodparet Brad Pitt och Angelina Jolie ska ge ut en ny champagne kan de faktiskt samsas. – Vi har kombinerat kunskapen från Provence med c..

Läs mer