HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupplevelse

Träna upp ditt luktsinne och använd några specialknep. Då kan du njuta ännu mer när du dricker vin.
– Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angreppssätt som man gör inom parfymvärlden, kan vi få nya perspektiv på hur ett vin smakar, säger Mathilde Boulachin, vd och grundare av Domaines Pierre Chavin.

Visste du att 75-90 procent av smakupplevelsen av vin utgörs av luktsinnet? Den franska vinproducenten Domaines Pierre Chavin har tagit hjälp av den svenska parfymexperten Victor Langer för att få hans tips på hur man kan använda sitt luktsinne när man dricker vin. Längre ner i texten ger han fem konkreta tips som gör att du kan njuta maximalt av viner.

– Vin kan vara svårt att förstå sig på utan en stor kunskap om druvor och regioner, men genom att fokusera på doften som en egen ingång till vinet flyttas fokus till den sinnliga upplevelsen, säger parfymexperten Victor Langer.

– Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angreppssätt som man gör inom parfymvärlden, kan vi få nya perspektiv på hur ett vin smakar. Det är väldigt spännande, säger Mathilde Boulachin, vd och grundare av vinproducenten Domaines Pierre Chavin.

Parfymexperten Victor Langers 5 bästa tips för en bättre vinupplevelse:

1. Träna din näsa
Det bästa sättet att träna upp ditt luktsinne är att vara uppmärksam på dofter i din vardag. Alla människor har ungefär samma förutsättningar att öva upp doftminnet – det är bara en fråga om övning och tid. Många aromer som hittas i vin finns ofta att tillgå i din direkta närhet, som citrusfrukter eller kryddor. Öva genom att lukta både på enskilda dofter som är vanligt förekommande i viner, och prova flera viner av samma druva för att lära dig att känna igen likheter och kontraster.

2. Blunda inte
Slut inte ögonen medan du doftar. Det är ett vanligt missförstånd att vi skulle känna mer doft när vi blundar, men ny forskning visar att luktsinnet är mer skärpt om hjärnans syncentrum stimuleras samtidigt.

3. Doftsätt rummet
Det är inte ovanligt att man i haute cuisine använder sig av doftsatt rök eller torris vid bordet för att förstärka sinnesintrycken under måltiden. Ett lekfullt sätt att laborera med detta vore exempelvis att doftsätta rummet man befinner sig i när du dricker ett vin. Exempelvis kan blommig doft göra dig mer uppmärksam på de blommiga nyanserna i det du dricker.

4. Res i doftvärlden
I en tid då vi inte kan resa så långt kan vin vara ett sätt att utforska världen hemifrån. Precis som med parfymer kan ett vins terroir, druvsort och geografiska ursprung vara ett sätt att utforska olika regioner och länder, utan att resa dit. Genom att lära sig mer om ett vins unika egenskaper lär man sig något om platsen det kommer ifrån.

5. Dofta först, smaka sen
När du doftar på ett vin bör du hälla upp en liten mängd i ett passande vinglas, gärna av större modell. Syresätt vinet genom att snurra det längs glasets insida. Detta samlar vinets arom i kupan. Stick näsan djupt ned i glaset och andas in. Drick sedan en liten mängd vin som du låter gå runt i hela munnen. Var uppmärksam på relationen mellan den doft du kände i glaset och den smak du nu känner på tungan. Om det känns svårt att hitta exakta referenser, försök att beskriva känslan av vinet: är det krispigt/fylligt, strävt/mjukt, sött/friskt?

Om vinet som Victor testade:

Pierre Chavin Sauvignon Blanc Côtes kommer från området kring staden Auch, som ligger mellan Toulouse och Bordeaux i södra Frankrike. Där har man gjort vin ända sedan romarrikets dagar, och det är det mjukt böljande landskapet som ger vinerna deras unika stil. Vinet är friskt med inslag av krusbär, svartvinbärsblad, gröna äpplen, päron, fläder och citrusskal. Det kan drickas för sig själv som aperitif men passar också bra som måltidsvin till exempelvis vegetariskt, fisk eller kyckling.


Sofie Finati

Du kanske även vill läsa dessa

Vita klassikern får ny design och nytt namn

Vita klassikern får ny design och nytt namn

François Lurton är känd världen över för sina vita viner av Sauvignon Blanc. Nu kommer hans klassiska Sauvignon Blanc från Bordeaux i nya årgången 2019, med uppdaterad design och nytt namn; Sauvigno..

Läs mer
Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vad dricker för vin till pizza egentligen? När skålarna tystnat och det nya årets ljus nalkas är det många som längtar efter en god pizza. Däremot söker inte alla efter ett bra vin till pizza just p..

Läs mer
Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Från och med februari presenterar Viking Line sju nya fartygsviner. Vinguiden blev inbjudna till en presentation av vinerna, vilka kommer att finnas ombord på båtarna i två år framöver. Urvalsproces..

Läs mer
Sensoriska begrepp

Sensoriska begrepp

För vinprovaren är näsan det tveklöst bästa redskapet. Hur många dofter människan egentligen kan uppfatta och särskilja finns det flera bud på, allt från 1000 till en miljon. Oavsett vilket är det i..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer