HEM

Aktuellt

Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupplevelse

Träna upp ditt luktsinne och använd några specialknep. Då kan du njuta ännu mer när du dricker vin.
– Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angreppssätt som man gör inom parfymvärlden, kan vi få nya perspektiv på hur ett vin smakar, säger Mathilde Boulachin, vd och grundare av Domaines Pierre Chavin.

Visste du att 75-90 procent av smakupplevelsen av vin utgörs av luktsinnet? Den franska vinproducenten Domaines Pierre Chavin har tagit hjälp av den svenska parfymexperten Victor Langer för att få hans tips på hur man kan använda sitt luktsinne när man dricker vin. Längre ner i texten ger han fem konkreta tips som gör att du kan njuta maximalt av viner.

– Vin kan vara svårt att förstå sig på utan en stor kunskap om druvor och regioner, men genom att fokusera på doften som en egen ingång till vinet flyttas fokus till den sinnliga upplevelsen, säger parfymexperten Victor Langer.

– Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angreppssätt som man gör inom parfymvärlden, kan vi få nya perspektiv på hur ett vin smakar. Det är väldigt spännande, säger Mathilde Boulachin, vd och grundare av vinproducenten Domaines Pierre Chavin.

Parfymexperten Victor Langers 5 bästa tips för en bättre vinupplevelse:

1. Träna din näsa
Det bästa sättet att träna upp ditt luktsinne är att vara uppmärksam på dofter i din vardag. Alla människor har ungefär samma förutsättningar att öva upp doftminnet – det är bara en fråga om övning och tid. Många aromer som hittas i vin finns ofta att tillgå i din direkta närhet, som citrusfrukter eller kryddor. Öva genom att lukta både på enskilda dofter som är vanligt förekommande i viner, och prova flera viner av samma druva för att lära dig att känna igen likheter och kontraster.

2. Blunda inte
Slut inte ögonen medan du doftar. Det är ett vanligt missförstånd att vi skulle känna mer doft när vi blundar, men ny forskning visar att luktsinnet är mer skärpt om hjärnans syncentrum stimuleras samtidigt.

3. Doftsätt rummet
Det är inte ovanligt att man i haute cuisine använder sig av doftsatt rök eller torris vid bordet för att förstärka sinnesintrycken under måltiden. Ett lekfullt sätt att laborera med detta vore exempelvis att doftsätta rummet man befinner sig i när du dricker ett vin. Exempelvis kan blommig doft göra dig mer uppmärksam på de blommiga nyanserna i det du dricker.

4. Res i doftvärlden
I en tid då vi inte kan resa så långt kan vin vara ett sätt att utforska världen hemifrån. Precis som med parfymer kan ett vins terroir, druvsort och geografiska ursprung vara ett sätt att utforska olika regioner och länder, utan att resa dit. Genom att lära sig mer om ett vins unika egenskaper lär man sig något om platsen det kommer ifrån.

5. Dofta först, smaka sen
När du doftar på ett vin bör du hälla upp en liten mängd i ett passande vinglas, gärna av större modell. Syresätt vinet genom att snurra det längs glasets insida. Detta samlar vinets arom i kupan. Stick näsan djupt ned i glaset och andas in. Drick sedan en liten mängd vin som du låter gå runt i hela munnen. Var uppmärksam på relationen mellan den doft du kände i glaset och den smak du nu känner på tungan. Om det känns svårt att hitta exakta referenser, försök att beskriva känslan av vinet: är det krispigt/fylligt, strävt/mjukt, sött/friskt?

Om vinet som Victor testade:

Pierre Chavin Sauvignon Blanc Côtes kommer från området kring staden Auch, som ligger mellan Toulouse och Bordeaux i södra Frankrike. Där har man gjort vin ända sedan romarrikets dagar, och det är det mjukt böljande landskapet som ger vinerna deras unika stil. Vinet är friskt med inslag av krusbär, svartvinbärsblad, gröna äpplen, päron, fläder och citrusskal. Det kan drickas för sig själv som aperitif men passar också bra som måltidsvin till exempelvis vegetariskt, fisk eller kyckling.


Sofie Finati

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Revanschsugen Riesling

Revanschsugen Riesling

I begynnelsen var det Rioja, sedan Sydafrika och så kom amarone, därefter prosecco, idag röda appassimento-viner, imorgon viner från Barolo, eller åtminstone Piemonte. Kanske dags för ett stopp i et..

Läs mer
Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Den är platt och gjord av återvunnen plast. Nu kommer den unika flaskan till Systembolaget – och vi konsumenter kan göra en insats för miljön. – Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer
Vit succé i rödvinsland

Vit succé i rödvinsland

Rött, rött, rött i Rioja. Eller? Nej, så enkelt har det aldrig varit. Idag har det vita vinet blivit kanske mer populärt än någonsin. Och som grädde på moset uppenbarar sig en fullpoängare efter att..

Läs mer
Bordeaux

Bordeaux

Det franska vindistriktet Bordeaux är tveklöst världens mest kända. Med sina rödviner slår området årgång efter årgång världen med häpnad. Men är Bordeaux verkligen också det bästa? Det bästa sättet..

Läs mer
3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

Fredag den 6 maj är det dags för International Sauvignon Blanc Day. Det är druvans alldeles egna dag som bara måste firas med ett glas vin. Druvan som är känd för sina vilda och friska toner får os..

Läs mer