HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Spännande rosé-nyheterna – från tre världsdelar

Allt mer älskat, allt fler att välja på. Nya roséviner kommer i en strid ström till Systembolaget inför sommaren. Vinguiden tipsar om fyra spännande nyheter, från tre olika världsdelar.

Picknickkorgar med sallader, fyllda baquetter, grillade kycklingar, majonnäs och kanske lite färskost. Nu är säsongen här för soltörstande svenskar som vill få ut det bästa av den alltför korta sommaren. Och vad passar bättre som dryck till kalla rätter än ett väl avkylt rosévin? En torr och mineralaktig rosé är dessutom en utmärkt följeslagare till fiskrätter.

Svenskarna älskar rosévin. På tio år har konsumtionen fördubblats och utbudet exploderat. Efter att 1980-talets hallonröda rosévin länge dragits med ett dåligt rykte om att vara billigt och smaka sött, började det ljusa, krispiga rosévinet som producerades i franska regionen Côte de Provence för cirka 15 år sedan sprida sig som en löpeld, inte minst till USA där överklassen syntes sippa den rosa drycken på sina överdådiga fester. Trenden kom till Sverige runt 2010 och förstärktes av att kändisar och kungligheter syntes i medierna drickandes ljusrosa rosévin i St Tropez.

Rosévinet har länge betraktats som ett semestervin, något man dricker på sommaren när man är ledig. Men numera har allt fler upptäckt rosévinet som matvin, och det har påverkat Systembolagets utbud. Den här veckan kommer flera spännande rosé-nyheter. Vinguiden ger dig därför en snabbguide till fyra flaskor, från tre världsdelar:

Ett ekologiskt rosévin från Viñedos Emiliana i Chile, med runt 1 500 hektar vinodlingar. Man har odlat ekologiskt sedan 1998, då Rafael och José Guilisasti tillsammans med Alvaro Espinoza ställde om till ekologisk produktion.

Fruktig, ungdomlig doft med inslag av persika, jordgubbar, vattenmelon och blodapelsin.
3000 ml - 12.5% -
229 kr

Ett ekologiskt rosé på druvsorterna corvina, corvinone och rondinella, som odlas främst i Venetien i nordöstra Italien. Druvorna skördades för hand i slutet av september. Cottini SPA är familjeföretaget som grundades för 20 år sedan, men man har odlat druvor sedan 1900-talets början. Vinmakare och ägare är Diego Cottini.

Vinet beskrivs som bärig doft med inslag av röda vinbär, örter, smultron och blodapelsin.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
99 kr

En bubblig fransk crémant som är gjort enligt traditionell metod. Det innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska (ofta den flaska det sedan säljs i). Enligt lag ska en crémant legat minst nio månader på sin jästfällning innan degorgering. Det här vinet har lagrats 12-16 månader på sin jästfällning i producentens källare huggna ur krita och tufa. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj.

För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst. Sen har producenten fått en utmärkt dryck med bärig doft och inslag av smultron, kex, persika, örter, hallon och blodapelsin.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
119 kr

En rosé från Kalifornien – i aluminiumburk! Jodå, här är nyheten som kanske sätter en ny standard för roséviner i framtiden? Allt du behöver göra är att kyla burken en stund, sen öppna kapsylen och dricka.

Vinet beskrivs som bärig och med en ungdomlig doft med inslag av jordgubbar, örter, blodapelsin och hallon.
375 ml - 12.5% -
60 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa