HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 myter om rosévin – sant och falskt

Rosé är en riktig sommarfavorit hos många svenskar, passande eftersom rosévin ska serveras väl kylt. Den rekommenderade dricktemperaturen är 8–10 grader, då kommer smakerna fram bäst och fruktsyran är som allra friskast.

Kyler du ner det mer smakar det mindre fruktigt och om vinet blir för varmt går friskheten förlorad. För en lång varm dag är det säkrast att börja lite under åtta grader, så håller sig vinet kallt.

Rosé är verkligen ett spännande och intressant vin, och det finns många myter och sanningar runt rosévin som inte är så kända. Här reder vi ut några av dem!

 1. Rosé är en blandning av vitt och rött vin
  Falskt. Den vanligaste missuppfattningen om rosé! Rosévin görs i huvudsak av blåa druvor. För att få till den härliga färgen får skalen från de blå druvorna macerera med druvsaften tills önskvärd nyans och smak uppnåtts.
 2. Lagrat rosévin är bäst
  Falskt. Många viner blir bättre med åren när de lagras. Så är dock inte fallet med rosévin, som bör drickas upp ganska omgående – inom ett till två år från buteljeringen.
 3. Rosévin är det första vinet
  Det kan faktiskt vara sant. Vissa historiker påstår att de första vinerna, som gjordes av de gamla grekerna, var rosévin. När man pressade saften ur röda druvor togs skalen bort direkt och resultatet blev ett roséliknande vin.
 4. Rosé är det minst populära vinet
  Stämmer bara delvis. Rött och vitt vin säljs generellt mer än rosévin, och det gäller även Sverige. Men i Frankrike har faktiskt rosévinet passerat det vita vinet i popularitet. Frankrike är världens största roséproducent och vinet står för 30 procent av konsumtionen i landet.
 5. Rosé fungerar inte tillsammans med mat
  Stämmer inte alls. Rosévin är inte bara ett fantastiskt sällskapsvin, de flesta går utmärkt att dricka till maten. Den lite syrliga och fruktiga smaken gör att rosévin passar bäst till lättare kött- och fiskrätter, sallader och tapas. Men – den friska syran kan också passa bra som en smakbrytare till fetare mat. Prova med fördel rosévinet till stekt kyckling med bearnaisesås, laxrätter och sallader med läckra såser.  

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa