HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

5 myter om rosévin – sant och falskt

Krispigt, fruktigt och uppfriskande – rosé är det perfekta sommarvinet.
Men det finns en del missuppfattningar om det härliga rosa vinet.
Här reder vi ut de 5 vanligaste myterna om rosévin. 

Rosé kan nästan klassas som sommarens officiella vin, åtminstone hos många svenskar. Rosévin ska serveras väl kylt, så det passar perfekt en varm sommar som denna. Den rekommenderade dricktemperaturen är 8–10 grader, då kommer smakerna fram bäst och fruktsyran är som allra friskast.

Vill du ha ett ännu mer svalkande vin går det att kyla ner det mer, men då smakar det mindre fruktigt. Blir vinet för varmt går friskheten förlorad. För en lång varm dag är det säkrast att börja lite under åtta grader, så håller sig vinet kallt. 

Rosé är verkligen ett spännande och intressant vin, och det finns många myter och sanningar runt rosévin som inte är så kända. 

 1. Rosé är en blandning av vitt och rött vin
  Falskt. Den vanligaste missuppfattningen om rosé är att vinet är en blandning av rött och vitt vin, det stämmer inte. Rosévin görs i huvudsak av blå druvor, för att få till den härliga tonen så får skalen från de blå druvorna macerera med druvsaften tills önskvärd färg och smak uppnåtts.
 2. Lagrat rosévin är bäst
  Falskt. Många viner blir bättre med åren när de lagras. Så är inte fallet med rosévin, det bör drickas upp ganska omgående. Rosévinet bör avnjutas inom ett till två år från buteljeringen.
 3. Rosévin är det första vinet
  Det kan faktiskt vara sant. Vissa historiker påstår att de första vinerna som gjordes av de gamla grekerna var rosévin. När det pressade saften ur röda druvor tog de bort skalen direkt och resultatet blev ett roséliknande vin.
 4. Rosé är det minst populära vinet
  Stämmer bara delvis. Rött och vitt vin är generellt mer populärt än rosévin, och det gäller även Sverige. Men i Frankrike har faktiskt rosévinet passerat det vita vinet i popularitet. Frankrike är världens största roséproducent och vinet står för 30 procent av konsumtionen i landet.
 5. Rosé fungerar inte tillsammans med mat
  Stämmer inte alls. Rosévin är inte bara ett fantastiskt sällskapsvin, de flesta går utmärkt att dricka till maten. Den lite syrliga och fruktiga smaken gör att rosévin passar bäst till lättare kött- och fiskrätter, sallader och tapas. Men den frisk syran kan också passa bra till fetare mat. Prova med fördel rosévinet till stekt kyckling med bearnaisesås, laxrätter och sallader med läckra såser.  

 


Du kanske även vill läsa dessa