HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 myter om rosévin – sant och falskt

Rosé är en riktig sommarfavorit hos många svenskar, passande eftersom rosévin ska serveras väl kylt. Den rekommenderade dricktemperaturen är 8–10 grader, då kommer smakerna fram bäst och fruktsyran är som allra friskast.

Kyler du ner det mer smakar det mindre fruktigt och om vinet blir för varmt går friskheten förlorad. För en lång varm dag är det säkrast att börja lite under åtta grader, så håller sig vinet kallt.

Rosé är verkligen ett spännande och intressant vin, och det finns många myter och sanningar runt rosévin som inte är så kända. Här reder vi ut några av dem!

  1. Rosé är en blandning av vitt och rött vin
    Falskt. Den vanligaste missuppfattningen om rosé! Rosévin görs i huvudsak av blåa druvor. För att få till den härliga färgen får skalen från de blå druvorna macerera med druvsaften tills önskvärd nyans och smak uppnåtts.
  2. Lagrat rosévin är bäst
    Falskt. Många viner blir bättre med åren när de lagras. Så är dock inte fallet med rosévin, som bör drickas upp ganska omgående – inom ett till två år från buteljeringen.
  3. Rosévin är det första vinet
    Det kan faktiskt vara sant. Vissa historiker påstår att de första vinerna, som gjordes av de gamla grekerna, var rosévin. När man pressade saften ur röda druvor togs skalen bort direkt och resultatet blev ett roséliknande vin.
  4. Rosé är det minst populära vinet
    Stämmer bara delvis. Rött och vitt vin säljs generellt mer än rosévin, och det gäller även Sverige. Men i Frankrike har faktiskt rosévinet passerat det vita vinet i popularitet. Frankrike är världens största roséproducent och vinet står för 30 procent av konsumtionen i landet.
  5. Rosé fungerar inte tillsammans med mat
    Stämmer inte alls. Rosévin är inte bara ett fantastiskt sällskapsvin, de flesta går utmärkt att dricka till maten. Den lite syrliga och fruktiga smaken gör att rosévin passar bäst till lättare kött- och fiskrätter, sallader och tapas. Men – den friska syran kan också passa bra som en smakbrytare till fetare mat. Prova med fördel rosévinet till stekt kyckling med bearnaisesås, laxrätter och sallader med läckra såser.  

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rosévin i storslagen miljö

Rosévin i storslagen miljö

Det rosa vinet har idag fått en helt annan prägel. Borta är masskonsumtion (nåja) och fram träder en del mycket spännande viner av hög kvalitet. Det är Provence som återigen sätter trenden. Egendome..

Läs mer
Vårens stora guide till årets roséviner

Vårens stora guide till årets roséviner

Om vi säger sol, bad och ljusa nätter, vilket vin tänker du på då? Rosévin såklart! I denna guide får du koll på inte mindre än 15 olika roséviner som förgyller sommaren. [product] 131389 |Det här f..

Läs mer
5 vanliga myter om rosé

5 vanliga myter om rosé

Håll ut – snart är sommarvädret tillbaka! Men det går utmärkt att dricka rosévin även om det är mulet och kallt. Här är 5 vanliga myter om rosévin. Rosévin har blivit en storsäljare och ökar s..

Läs mer
Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence ..

Läs mer
En roséupplevelse – av svenska lingonvinet

En roséupplevelse – av svenska lingonvinet

Så här är du inte van att se lingon: i en vinflaska. Sveriges nordligaste vineri har skapat en spännande sommardryck. – Bergskär Torrt vin av lingon har en själ och karaktär som är något utöver det ..

Läs mer
Leif GW: Här är mitt nya vin

Leif GW: Här är mitt nya vin

Nu vill Leif GW Persson bejaka sin mjukare sida. Därför lanserar han ett rosévin lagom till sommaren. – Äntligen sommar och hög tid att dricka att glas rosévin, enbart. För att bejaka min mjukare si..

Läs mer