HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Rättvisa högsta vinprioritet i Kalifornien

Rättvisemärkt säger vi i Sverige. Vinindustrin säger Sustainability. Nu jobbar den kaliforniska diton intensivt med att fler och fler producenter följer riktlinjerna. Allt för en rättvisare vinvärld.

Det är inte bara en flaska vin vi köper när vi strosar runt i vinbutiken och bestämmer oss för något att avnjuta till middagen. Det är betydligt mer än så. Vissa viner kommer idag med inte bara exklusiva etiketter utan också likaledes exklusiva certifieringar. Eko, Bio, Rättvise, Krav är bara några termer som florerar runt. Liksom Sustainability. Allt oftare på viner från Kalifornien.

Varför kan man fråga sig. Och kanske framför allt: Vad står det för?

– I Kalifornien menar vi att sustainability betyder att vi tar hänsyn till miljön, både när det kommer till vineriet och i vingården, men också för närmiljön, grannar liksom anställda. Vi ser vårt arbete som hållbart ur ett långsiktigt perspektiv, att det ska vara ekonomiskt livskraftigt både för vinodlingarna och vinerierna.

Det förklarar Reija Andersson Toumaala på California Wines i Sverige. Hon menar att det bygger på tre hörnstenar: Miljö, ekonomi och rättvisa. Och att detta landar under det som kallas California Sustainable Winegrowing Program. Närmare 2 100 vinerier i Kalifornien har deltagit i arbetet vilket representerar nästan fyra fjärdedelar av den sammanlagda vinproduktionen i Kalifornien.

– Hittills är 845 vinegendomar certifierade.

För konsumenten kommer detta att tydliggöras på vinproducenternas etiketter med stämpeln Certified Sustainable. Men först i och med skörden 2017. Och då ska minst 85 procent av innehållet kommer från certifierade vingårdar.

Men varför är detta då så viktigt? Jo, Reija Andersson Toumaala menar att det handlar om att säkra framtiden för vinindustrin. Att se långsiktigt men också att höja kvaliteten på druvorna de jobbar med.

– Konsumenter vill idag veta hur deras mat och vin produceras, var den kommer ifrån och forskning visar också att konsumenterna allt oftare vill ha viner med rättvise- och miljövänliga attribut.

Kalifornien är USA:s mest folkrika stat och befolkningen växer för varje år. Det finns begränsat med resurser som vatten, odlingsbar mark och andra naturtillgångar. Samtidigt har The Golden State några av de strängaste lagar när det kommer till just miljö och arbetsförhållanden.

– Många kaliforniska vinproducenter har sedan lång tid gått i bräschen för utvecklingen. Lejonparten av vinerierna i Kalifornien är familjeägda och känner ett stort ansvar för att bevara den vackra miljön för kommande generationer.

Populära viner från Kalifornien

Vita viner

Wente Morning Fog Chardonnay

Wente Morning Fog Chardonnay 2018

Fattoner, ek, vaniljsötma, smör, aprikos, tropisk frukt, aromatisk i nästan gräddig stil. Smakrik, integrerad fatkaraktär, smör, vaniljstång, örtig, viss frisk ton i smakintensiv, något eldig stil med lång eftersmak.
Art.nr: 74147 - Pris: 139 kr

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Riesling

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Riesling 2018

Fruktig, äpplen, päron, tropiska toner, liten släng av mineral, aprikos. Liten fruktsötma, aprikostoner, inslag av mogen apelsin, tropiska frukter, honung, blommig, örtig med viss längd där aprikostonerna dominerar och en liten kryddig syrlig karaktär.
Art.nr: 72625 - Pris: 199 kr
Gnarly Head Unoaked Viognier

Gnarly Head Unoaked Viognier 2019

Blommig, örtig, inslag av tropiska frukter, honung, aningen eldig i doft. Aningen bitter ton, blommig, parfymerad, viss frukt i smakrik, eldig stil.
Art.nr: 6381 - Pris: 89 kr

Röda viner

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Pinot Noir

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Pinot Noir 2017

Utvecklade toner, fat, stall, vegetativ, lakrits, mogna bär, körsbär. Mjuk, balanserad i mycket utvecklad stil, fin fruktsyrlig ton, inslag av körsbär, lingon, kryddor, gummi, vegetativ med tydlig fatton och viss längd.
Art.nr: 72623 - Pris: 249 kr
Robert Sinskey Vineyards Pinot Noir

Robert Sinskey Vineyards Pinot Noir 2011

Utvecklad doft, lingon, jordgubbar, fat, lite bränd ton, gummi. Mjuk, välbalanserad, fruktig med inslag av jordgubbar, mogna lingon, sammetslen med utvecklade toner, elegant rödbärig ton och med komplexa inslag.
Art.nr: 78814 - Pris: 299 kr
Harlow Ridge Lodi Pinot Noir

Harlow Ridge Lodi Pinot Noir

Fruktsöt, aromatisk med inslag av fat, kaffe, röda bär, gummi, skogsbär. Smakrik, fruktsöt, viss strävhet med kryddiga inslag, jordgubbar i mer mogen stil med viss längd med lätt kryddig karaktär.
Art.nr: 71847 - Pris: 186.00 kr
Castoro Cellars Reserve Grenache

Castoro Cellars Reserve Grenache 2015

Fruktig med viss bitter karaktär, sträv ton med rostade inslag. I smak rostade toner, lite bränd karaktär, inslag av trä, kärv ton med liten strävhet och mycket markerad fruktighet.
Art.nr: 3313 - Pris: 79 kr
Noble Vines 667 Pinot Noir

Noble Vines 667 Pinot Noir 2018

Rostade toner, inslag av gummi, lite vanilj och mycket bärig karaktär med lingontoner samt lätt parfymerad. Röda bär, inslag av lingon, bra syra i fruktorienterad stil, lite pepprig med inslag av gummi, mogna bär och en viss elegans i längd.
Art.nr: 6611 - Pris: 119 kr


Du kanske även vill läsa dessa