HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rättvisa högsta vinprioritet i Kalifornien

Rättvisemärkt säger vi i Sverige. Vinindustrin säger Sustainability. Nu jobbar den kaliforniska diton intensivt med att fler och fler producenter följer riktlinjerna. Allt för en rättvisare vinvärld.

Det är inte bara en flaska vin vi köper när vi strosar runt i vinbutiken och bestämmer oss för något att avnjuta till middagen. Det är betydligt mer än så. Vissa viner kommer idag med inte bara exklusiva etiketter utan också likaledes exklusiva certifieringar. Eko, Bio, Rättvise, Krav är bara några termer som florerar runt. Liksom Sustainability. Allt oftare på viner från Kalifornien.

Varför kan man fråga sig. Och kanske framför allt: Vad står det för?

– I Kalifornien menar vi att sustainability betyder att vi tar hänsyn till miljön, både när det kommer till vineriet och i vingården, men också för närmiljön, grannar liksom anställda. Vi ser vårt arbete som hållbart ur ett långsiktigt perspektiv, att det ska vara ekonomiskt livskraftigt både för vinodlingarna och vinerierna.

Det förklarar Reija Andersson Toumaala på California Wines i Sverige. Hon menar att det bygger på tre hörnstenar: Miljö, ekonomi och rättvisa. Och att detta landar under det som kallas California Sustainable Winegrowing Program. Närmare 2 100 vinerier i Kalifornien har deltagit i arbetet vilket representerar nästan fyra fjärdedelar av den sammanlagda vinproduktionen i Kalifornien.

– Hittills är 845 vinegendomar certifierade.

För konsumenten kommer detta att tydliggöras på vinproducenternas etiketter med stämpeln Certified Sustainable. Men först i och med skörden 2017. Och då ska minst 85 procent av innehållet kommer från certifierade vingårdar.

Men varför är detta då så viktigt? Jo, Reija Andersson Toumaala menar att det handlar om att säkra framtiden för vinindustrin. Att se långsiktigt men också att höja kvaliteten på druvorna de jobbar med.

– Konsumenter vill idag veta hur deras mat och vin produceras, var den kommer ifrån och forskning visar också att konsumenterna allt oftare vill ha viner med rättvise- och miljövänliga attribut.

Kalifornien är USA:s mest folkrika stat och befolkningen växer för varje år. Det finns begränsat med resurser som vatten, odlingsbar mark och andra naturtillgångar. Samtidigt har The Golden State några av de strängaste lagar när det kommer till just miljö och arbetsförhållanden.

– Många kaliforniska vinproducenter har sedan lång tid gått i bräschen för utvecklingen. Lejonparten av vinerierna i Kalifornien är familjeägda och känner ett stort ansvar för att bevara den vackra miljön för kommande generationer.

Populära viner från Kalifornien

Vita viner

Wente Morning Fog Chardonnay
2018
Wente Morning Fog Chardonnay
Fattoner, ek, vaniljsötma, smör, aprikos, tropisk frukt, aromatisk i nästan gräddig stil. Smakrik, integrerad fatkaraktär, smör, vaniljstång, örtig, viss frisk ton i smakintensiv, något eldig stil med lång eftersmak.
750 ml - 13.5% -
139 kr

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Riesling
2018
Kendall-Jackson Vintner's Reserve Riesling
Fruktig, äpplen, päron, tropiska toner, liten släng av mineral, aprikos. Liten fruktsötma, aprikostoner, inslag av mogen apelsin, tropiska frukter, honung, blommig, örtig med viss längd där aprikostonerna dominerar och en liten kryddig syrlig karaktär.
750 ml - 13% -
199 kr
Gnarly Head Unoaked Viognier
2019
Gnarly Head Unoaked Viognier
Blommig, örtig, inslag av tropiska frukter, honung, aningen eldig i doft. Aningen bitter ton, blommig, parfymerad, viss frukt i smakrik, eldig stil.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
91 kr

Röda viner

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Pinot Noir
2017
Kendall-Jackson Vintner's Reserve Pinot Noir
Utvecklade toner, fat, stall, vegetativ, lakrits, mogna bär, körsbär. Mjuk, balanserad i mycket utvecklad stil, fin fruktsyrlig ton, inslag av körsbär, lingon, kryddor, gummi, vegetativ med tydlig fatton och viss längd.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
249 kr
Robert Sinskey Vineyards Pinot Noir
2011
Robert Sinskey Vineyards Pinot Noir
Utvecklad doft, lingon, jordgubbar, fat, lite bränd ton, gummi. Mjuk, välbalanserad, fruktig med inslag av jordgubbar, mogna lingon, sammetslen med utvecklade toner, elegant rödbärig ton och med komplexa inslag.
750 ml - 13.5% -
299 kr
Harlow Ridge Lodi Pinot Noir
Harlow Ridge Lodi Pinot Noir
Fruktsöt, aromatisk med inslag av fat, kaffe, röda bär, gummi, skogsbär. Smakrik, fruktsöt, viss strävhet med kryddiga inslag, jordgubbar i mer mogen stil med viss längd med lätt kryddig karaktär.
750 ml - 12.50% -
186.00 kr
Castoro Cellars Reserve Grenache
2015
Castoro Cellars Reserve Grenache
Fruktig med viss bitter karaktär, sträv ton med rostade inslag. I smak rostade toner, lite bränd karaktär, inslag av trä, kärv ton med liten strävhet och mycket markerad fruktighet.
750 ml - 13.5% -
79 kr
Noble Vines 667 Pinot Noir
2020
Noble Vines 667 Pinot Noir
Rostade toner, inslag av gummi, lite vanilj och mycket bärig karaktär med lingontoner samt lätt parfymerad. Röda bär, inslag av lingon, bra syra i fruktorienterad stil, lite pepprig med inslag av gummi, mogna bär och en viss elegans i längd.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
125 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Podd: Fantastiska Kalifornien

Podd: Fantastiska Kalifornien

Inte bara Chardonnay och Zinfandel, utan en mångfald av spännande druvor som ger fina viner.

Läs mer
Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Veganska alternativ till skinn- och läderprodukter har blivit allt vanligare. Nu lanseras “Unwasted”, den första kollektionen väskor gjorda på skal från druvor. Det är vinproducenten Oddbird som til..

Läs mer
Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
Tänk klimatsmart när du handlar vin

Tänk klimatsmart när du handlar vin

På lördag den 30/3 så är det Earth Hour. Under en timma så ska du släcka all belysning hemma för att uppmärksamma klimatfrågan. Så varför inte ta tillfället i akt och njuta av ett riktigt bra vin i ..

Läs mer
Kaliforniska toppviner

Kaliforniska toppviner

Kalifornien har på mycket kort tid etablerat sig som ett av världens främsta vinområden, och om vi dessutom djupdyker i områden som Napa Valley, Monterey, Sonoma County och Paso Robles vet vi att vi..

Läs mer
Chardonnay från Kalifornien

Chardonnay från Kalifornien

A glass of chard. En stående beställning i tv-såpan från 80-talet, Falcon Crest. Där har vi egentligen startskottet till vår vurm för Chardonnay. För äntligen förstod vi vad det var och att vin är t..

Läs mer