HEM

Aktuellt

Hållbart – modeord med innehåll

Vad är egentligen bäst för miljön – hållbart eller ekologiskt? Och varför är det så få hållbara drycker på Systembolaget? Vinguidens Anders Melldén reder ut begreppen.

Vad är hållbarhet?

Hållbart, ett modeord inom alla branscher idag. Inte minst i dryckesvärlden. Men vad innebär det egentligen? ”Sustainable” är det engelska ord som på svenska översatts till ”hållbar”. Förenklat handlar det om en produkt som ska vara bättre för miljön än en som inte klassas som hållbar. För en alkoholdryck inkluderar det miljövänlig odling av råvaran, tillverkningsmetoder, kontroll av energiförsörjning, begränsad vattenåtgång och begränsade koldioxidutsläpp, skäliga villkor för arbetarna och paketering och transporter som innebär en så liten negativ påverkan på miljön som möjligt.

Privata initiativ viktiga

Idag finns mängder av hållbarhetscertifieringar för dryck världen över. De flesta är faktiskt privata initiativ sprungna ur lokala problem. Till exempel kan det handla om vattendrag som förstörts av odling och som behöver skyddas, som i certifieringen ”Fish Friendly Wine” i Kalifornien. Idag finns även statliga och nationella certifieringar som franska Haute Valeur Environnementale (HVE) och nyzeeländska Sustainable Winegrowing New Zealand.

Systembolagets egna kriterier

Att det finns så många olika certifieringar är såklart bra, men också problematiskt. De har olika kriterier och innefattar olika saker. Generellt handlar det om att skapa en mer miljövänlig produkt, men den etiska aspekten – den om exempelvis arbetarnas villkor – är inte alltid inkluderad. I Sverige har därför Systembolaget satt upp sina egna kriterier för vad de anser är hållbart. Att drycken har en certifiering räcker alltså inte, utan varje produkt prövas. Det är därför ganska få produkter på Systembolaget är märkta som ”Hållbara val”. Av totalt runt 25 000 produkter handlar det om ett 20-tal spritdrycker, drygt 30 öl och 350 viner.

Bland annat beror det på att Systembolaget ställer krav på förpackningens klimatavtryck i sina kriterier för hållbart val, något ganska få certifieringar gör.

Vad är bäst – eko eller hållbart?

Generellt är de hållbara riktlinjerna lite mer tillåtande än de ekologiska när det gäller besprutning och gödsling. Det tilltalar många vinodlare – särskilt i klimatmässigt utsatta områden. Men det finns också områden där hållbarhetsprogrammen har kommit längre än de ekologiska, till exempel inom biologisk mångfald. Till skillnad från det ekologiska vineriet finns ofta krav på att det hållbara ska minska sina utsläpp och sin energiförbrukning.

Därför ser vi vattendammar, cisterner för egna återvinningscentraler, solceller på taken och små biogasanläggningar på hållbara vinerier. Under själva vintillverkningen ser vi däremot oftast färre begränsningar gällande tillsatser och processhjälpmedel än för ekologiskt vin.

Vad som är bäst för miljön när du ska välja ett vin, öl eller en spritdryck går alltså inte att svara på. En kombination av ekologisk och hållbar certifiering är dock en bra början.

Svensk öl

Dugges Golden Ale
Dugges Golden Ale
Frisk, ljus och humleblommig ale i god, ganska rik stil. Lätt brödighet och aptitretande beska matchar panerad smörstekt fisk.
330 ml - 4.4% -
20.20 kr

Sprit i PET

O.P. Anderson Dill Aquavit
O.P. Anderson Dill Aquavit
Kryddig nyhet med frisk citrus och tydlig dillton. Perfekt till vårens silluncher.
500 ml - 40% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
229 kr

Vin i lättare glasflaska 

Sander Riesling trocken
2023
Sander Riesling trocken
Äppelfriskt och läskande syrligt med fina persikotoner som matchar sparris med hollandaise.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
124 kr

Arniston Bay Rosé
2024
Arniston Bay Rosé
Lättgillat, blommigt och hallonfruktigt rosévin i torr, frisk stil. Häll upp till kycklingsalladen.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
89 kr

Parajes del Valle Monastrell
2022
Parajes del Valle Monastrell
Mustigt men ganska lätt rött från södra Spanien med god körsbärsfrukt, liten kryddighet och violtoner. Servera svalt till rostbiff med potatisgratäng.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr


Anders Melldén

Du kanske även vill läsa dessa

Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Den är platt och gjord av återvunnen plast. Nu kommer den unika flaskan till Systembolaget – och vi konsumenter kan göra en insats för miljön. – Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra..

Läs mer
PET-flaskor eller glasflaskor?

PET-flaskor eller glasflaskor?

Är du beredd att sluta med vin på glasflaska och gå över till enbart burk och PET-flaskor? Systembolaget har startat en satsning för att få fler att välja klimatsmarta förpackningar. Om alla valde v..

Läs mer
Fem snabba argument för burk-vin

Fem snabba argument för burk-vin

Dricka vin ur burk, kan det vara något? Ja, i England tycker man att det är trendigt och utbudet blir allt större. Här i Sverige är många tveksamma till att överge glasflaskan. Men låt oss ge fem sk..

Läs mer
Drick Absolut med gott miljösamvete

Drick Absolut med gott miljösamvete

Nu kan dricka Absolut med gott miljösamvete. De nya flaskorna består av minst 41 procent återvunnet glas. – Vi är väldigt stolta över vår insats och vårt pågående arbete inom hållbarhet och klimat, ..

Läs mer
Tänk klimatsmart när du handlar vin

Tänk klimatsmart när du handlar vin

På lördag den 30/3 så är det Earth Hour. Under en timma så ska du släcka all belysning hemma för att uppmärksamma klimatfrågan. Så varför inte ta tillfället i akt och njuta av ett riktigt bra vin i ..

Läs mer
Okrossbara utflyktsdrycker

Okrossbara utflyktsdrycker

Det våras för utflyktsdrycker! Hitta rätt bland de godaste dryckerna i boxar, burkar och PET-flaskor – bra för både miljön och picknicken. Vårt statliga monopol har gjort det till sin – ibland omdis..

Läs mer