HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien.

Det är några lyckliga omständigheter som gjort att vi konsumenter kan njuta av de lägsta priserna på vin på länge. Dessutom kan priserna ligga på en låg nivå de kommande tre åren.

Det är Kalifornien som vi ska tacka lite extra. Vingårdarna i norra Kalifornien började plantera tusentals tunnland med nya vinrankor 2016 och med nya mer effektiva skördemetoder har det lett till riklig druvproduktion.

Men samtidigt som produktionen ökat rejält 25 år i rad så har amerikanarna plötsligt minskat sitt vindrickande. Istället har många övergått till spritdrycker och drickfärdiga cocktails.

– Att amerikaner inte längre är lika intresserade av vin kom som en total överraskning för oss, säger Jeff Bitter, ordförande för branschorganisationen Allied Grape Growers. Det är första gången på 25 år vi ser en minskning av vinköpare. Det är uppenbart att vi inte attraherar ”millenials”, de som är födda på 2000-talet, och det är ett stort bekymmer. Den generation som drivit på vinförsäljningen senaste 30 åren kommer ju inte att leva för evigt, säger Jeff till CNN.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vinerna som ligger under 100-lappen

Vinerna som ligger under 100-lappen

Nu lider årets fattigaste månad mot sitt slut. Men det går att sätta guldkant på januari även om plånboken börjar bli tom. Vinguiden har tagit fram sju fyndviner som gör att du kan dricka gott trots..

Läs mer
Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Passionen för vin bara fortsätter att växa i Sverige. Nu slår danska Wineandbarrels upp sina portar i Stockholm. Här kan du utrusta din privata vinkällare med allt från vinkylar och ställ till korks..

Läs mer
Rättvisa högsta vinprioritet i Kalifornien

Rättvisa högsta vinprioritet i Kalifornien

Rättvisemärkt säger vi i Sverige. Vinindustrin säger Sustainability. Nu jobbar den kaliforniska diton intensivt med att fler och fler producenter följer riktlinjerna. Allt för en rättvisare vinvärld..

Läs mer
Spritzer – den goda och enkla vindrinken

Spritzer – den goda och enkla vindrinken

Så himla gott, somrigt och enkelt. Och om du vill hålla tillbaka kalorierna är Spritzer den perfekta drinken för dig. Här får du några varianter på den svalkande drycken med anor. Spritz betyder ..

Läs mer
7 viner som passar utmärkt till din picknick

7 viner som passar utmärkt till din picknick

Äntligen verkar vårsolen vara här för att stanna, precis i tid till picknickens dag den 22/5. Vill du packa korgen full med godsaker, men slippa bära alltför tungt? Vinguiden tipsar om drycker i små..

Läs mer
Gör perfekta höstmyset  med bubbliga äppeldrinkar

Gör perfekta höstmyset med bubbliga äppeldrinkar

Hösten är här och det är tid att njuta av frukterna på de dignande äppelträden. Här tipsar vi om tre underbara drinkar som du kan göra på höstäpplena. Det fina höstvädret har gjort att en del sommar..

Läs mer