HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien.

Det är några lyckliga omständigheter som gjort att vi konsumenter kan njuta av de lägsta priserna på vin på länge. Dessutom kan priserna ligga på en låg nivå de kommande tre åren.

Det är Kalifornien som vi ska tacka lite extra. Vingårdarna i norra Kalifornien började plantera tusentals tunnland med nya vinrankor 2016 och med nya mer effektiva skördemetoder har det lett till riklig druvproduktion.

Men samtidigt som produktionen ökat rejält 25 år i rad så har amerikanarna plötsligt minskat sitt vindrickande. Istället har många övergått till spritdrycker och drickfärdiga cocktails.

– Att amerikaner inte längre är lika intresserade av vin kom som en total överraskning för oss, säger Jeff Bitter, ordförande för branschorganisationen Allied Grape Growers. Det är första gången på 25 år vi ser en minskning av vinköpare. Det är uppenbart att vi inte attraherar ”millenials”, de som är födda på 2000-talet, och det är ett stort bekymmer. Den generation som drivit på vinförsäljningen senaste 30 åren kommer ju inte att leva för evigt, säger Jeff till CNN.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa