HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien.

Det är några lyckliga omständigheter som gjort att vi konsumenter kan njuta av de lägsta priserna på vin på länge. Dessutom kan priserna ligga på en låg nivå de kommande tre åren.

Det är Kalifornien som vi ska tacka lite extra. Vingårdarna i norra Kalifornien började plantera tusentals tunnland med nya vinrankor 2016 och med nya mer effektiva skördemetoder har det lett till riklig druvproduktion.

Men samtidigt som produktionen ökat rejält 25 år i rad så har amerikanarna plötsligt minskat sitt vindrickande. Istället har många övergått till spritdrycker och drickfärdiga cocktails.

– Att amerikaner inte längre är lika intresserade av vin kom som en total överraskning för oss, säger Jeff Bitter, ordförande för branschorganisationen Allied Grape Growers. Det är första gången på 25 år vi ser en minskning av vinköpare. Det är uppenbart att vi inte attraherar ”millenials”, de som är födda på 2000-talet, och det är ett stort bekymmer. Den generation som drivit på vinförsäljningen senaste 30 åren kommer ju inte att leva för evigt, säger Jeff till CNN.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Ikondruva visade vägen för kaliforniskt vin

Ikondruva visade vägen för kaliforniskt vin

Hade den inte funnits hade den kaliforniska vinindustrin varit tvungen att uppfinna den. Vi pratar naturligtvis om Zinfandel, USA:s ikon i vinvärlden och den druva som var startskottet för Nya värld..

Läs mer
Varning för brist på vissa vinsorter

Varning för brist på vissa vinsorter

Nu varnar leverantörer och producenter för en kommande brist på vissa vinsorter. Den dåliga skörden gör att världsproduktionen är den lägsta sedan krisåret 2017. – Det är lite för tidigt att veta än..

Läs mer
Coca-Colas nya smaker för att blanda drinkar

Coca-Colas nya smaker för att blanda drinkar

Älskar du rom & cola – eller whisky & cola? Nu släpper Coca-Cola flera lyx-color att göra extra goda drinkar med. Vad sägs om rökig eller blommig Coca-Cola? Nu kommer Coca-Cola Signa..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer
Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer