HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nya lyxiga champagner med fyrverkeribox

Här är den nya lyxiga presentboxen från Moët & Chandon för vinterns högtider. Champagnen Moët & Chandon Impérial Brut Limited Edition passar perfekt för både fester och jul- och nyårsfirande. Här är bästa tipsen för att lyckas med årets festligheter.

I mer än 270 år har Moët & Chandon erbjudit champagne för de största festerna och högtiderna. Äntligen kan vi fira tillsammans igen med ett glas champagne efter ett drygt år av restriktioner.

Årets Moët & Chandon Impérial Brut Limited Edition kommer med ett festfyrverkeri av smaker. Det visar sig även även på den nya presentförpackningen med ett stilfullt fyrverkeri.

Champagne är perfekt såväl till vinterns fester som till jul och nyår. Moët & Chandons Executive Chef Marco Fadiga kommer med sina bästa tips hur du får champagnen att lysa upp festen – och undviker vanliga misstag. Även den mest rutinerade middagsvärden kan stöta på utmaningar när det kommer till att välja champagne.

Ett klassiskt misstag många gör är att servera den söta pannacottan med en torr champagne. Det får champagnen att upplevas som sur vilket skrämmer iväg de flesta. Enligt Marco Fadiga finns det en viktig regel att komma ihåg när man ska matcha festmaten med rätt champagne. Söta rätter som dessert ska matchas med en söt champagne, medan de mindre söta rätterna som förrätt och huvudrätt passar bättre ihop med en torr champagne.

Champagne används ibland av misstag som uttryck för hela kategorin mousserande viner, när det egentligen finns ett flertal strikta krav för att en producent ska få kalla sitt vin för champagne.

Vinet måste odlas och produceras i Champagneregionen i norra Frankrike för att få kallas champagne. Dessutom får endast vissa druvsorter användas. De tre vanligaste är den vita druvan Chardonnay och de två blå druvsorterna Pinot Noir och Pinot Meunier. Sammansättningen av de tre druvorna är av stor betydelse för champagnens smaknyanser, färg och doft.

En champagne som tillverkas uteslutande på den vita druvan Chardonnay kallas för Blanc de Blancs (det vitaste av de vita), medan champagne som endast tillverkas av de mörkaste druvorna kallas för Blanc de Noir (den vitaste av de svarta).

Tipsen – så väljer du rätt champagne

Förrätt: Till aperitif och förrätt bjuds det ofta på lätta, salta rätter såsom räkcocktail eller snittar toppade med löjrom, crème fraiche och dill – rätter som bäst kompletteras med en torr champagne. Här rekommenderas den klassiska Moët & Chandon Brut Impérial med fruktiga toner av äpple, päron och citrus samt mineraliska och rostade toner.

Moët & Chandon Brut Impérial
Moët & Chandon Brut Impérial
Torr och fruktig frisk smak. Lätt brödighet och friska inslag av citrus, vita blommor, gula äpplen och mineral. Riklig mousse.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
479 kr

Huvudrätt: Huvudrätten har ofta fler och starkare smaknyanser som kräver motspel i form av en kraftigare champagne. Här rekommenderar Fadiga en Moët & Chandon Impérial Rosé som med sin livlighet, intensitet och toner av djupa, röda frukter, passar bra ihop med mer smakrika rätter bestående av exempelvis kött och fisk.

Moët & Chandon Rosé Impérial
Moët & Chandon Rosé Impérial
En glamorös champagne, med intensiv smakkaraktär. Fina inslag av blodgrape, brödighet, smultron, mineral.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
539 kr

Efterrätt: Den festliga efterrätten, nyårets söta pannacotta eller julens knäck, kräver en halvsöt “Demi-Sec” champagne. Här är Moët & Chandon Nectar Impérial ett bra val, eftersom champagnens exotiska fruktighet går hand i hand med efterrättens sötma.

Moët & Chandon Nectar Impérial Demi-Sec
Moët & Chandon Nectar Impérial Demi-Sec
Ljust gul champagne med små gyllene nyanser som avger en djup bukett av exotiska frukter, stenfrukter och vanilj.
750 ml - 12% -
509 kr

FAKTA

Champagne - från extremt torr till mycket söt

Brut Nature: Extremt torr
Extra Brut: Mycket torr
Brut: Torr
Extra Sec eller Tres Sec: Torr
Sec: Halvtorr
Demi-Sec: Halvsöt
Doux: Mycket söt
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kan du fynda Churchill-champagnen

Nu kan du fynda Churchill-champagnen

Vad sägs att dricka en Pol Roger ”Sir Winston Churchill” från 1990? Systembolagets dryckesauktion är i full gång och du kan fynda några riktigt exklusiva flaskor bubbel. Att Storbritanni..

Läs mer
Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd att dricka champagne lite oftare – lagom till jul- och nyårsfirandet släpps en riktigt överkomlig flaska av den ädla drycken. Nyheten Pol Aimé Brut Reserve är Sveriges bäst prisade cha..

Läs mer
Vinguiden löser bubbelpaniken

Vinguiden löser bubbelpaniken

Bubbelpanik? Lugn, vi löser det. Vinguiden rekommenderar fem av de bästa champagnerna som finns i Systembolagets fasta sortiment. Men skynda, snart tar året slut. Visst ska det drickas bubbel när kl..

Läs mer
Bra, bättre, bästa champagnen

Bra, bättre, bästa champagnen

Champagne är det vindistrikt som har den högsta nivån när det kommer till kvalitet. Standarden som satts förpliktigar samtidigt. Men det klarar producenterna med råge, och gör hela tiden bättre och ..

Läs mer
Vinterns hetaste champagner

Vinterns hetaste champagner

Aldrig har väl behovet av att sätta guldkant på tillvaron och få lite extra lyx varit större än nu. Och vad passar bättre än ett glas utsökt champagne under jul- och nyårshelgerna? Vinguiden har spa..

Läs mer
Le Taittinger

Le Taittinger

Vinguiden hade äran att få bli inbjudna till en middag signerad av Desirée Jaks, Head Chef på restaurang Spesso,som kommer att representera och tävla för Sverige och får chansen att mäta sina prakti..

Läs mer