HEM

Aktuellt

Vinguidens stora dryckesguide till Alla hjärtans dag

Ända sedan 1600-talet har förälskade par avnjutit en fin middag, tittat varandra i ögonen och pratat om sin kärlek till varandra. Men varför firar vi egentligen denna romantikens dag?

Valentines Day, Alla hjärtans dag, har firats sedan år 496, då påven Gelasius instiftade det som en kristen högtidsdag. Först på 15- och 1600-talet började dagen förknippas med romantik, och i 1700-talets England var det vanligt att par visade sin kärlek genom att ge blommor och konfekt samt skicka kärleksbrev till varandra.

Oavsett om ni vill fira med ett restaurangbesök eller en mysig middag hemma behövs givetvis rätt romantisk dryck för att förgylla kvällen. För att årets mest romantiska dag ska bli riktigt speciell har vi därför valt ut några spännande alternativ.

Fira dagen med bubbel

Att skåla i champagne, eller mousserande vin, är en given romantisk gest. I synnerhet om det ackompanjeras med jordgubbar eller chokladpraliner.

Deutz Amour de Deutz Brut
2011
Deutz Amour de Deutz Brut
En av de finaste är Deutz, Amour de Deutz Brut, 2010. Champagnen ligger på Systembolagets beställningssortiment, och kostar 1999 kr. Se till att beställa den i tid om du vill kunna korka upp den på Alla hjärtans dag.
750 ml - 12% -
1999 kr

Fresita
Fresita
För dig som verkligen älskar jordgubbar kanske Fresita passar bättre. Det är ett chilenskt mousserande vin där man blandat i jordgubbspuré. Vinet som kostar 99 kronor finns på Systembolagets beställningssortiment, men kan finnas som lagervara i vissa butiker.
750 ml - 8% - Sockerhalt 6.0 g per 100 ml
99 kr

Fragolino by Carolina Gynning
Fragolino by Carolina Gynning
Om istället smultron är din grej så kanske Fragolino by Carolina Gynning eller Wild Strawberry är mer passande. Frangolino ligger på Systembolagets beställningssortiment, och kostar 90 kr.
750 ml - 7.5% - Sockerhalt 8.8 g per 100 ml
90 kr

Wild Strawberry Sparkling
Wild Strawberry Sparkling
Wild Strawberry är framtaget av Skånska Åkesson Vin, och ligger på Systembolagets ordinarie sortiment där det kostar 69 kr.
750 ml - 12% - Sockerhalt 7.4 g per 100 ml
69 kr

Rött eller vitt vin till maten

Olika viner passar bra till olika rätter. Beroende på vad ni tänker äta under årets mest romantiska middag hoppas vi att du finner något intressant i det här utbudet.

Skinny Love
2020
Skinny Love
Skinny Love, 2020 är ett romantiskt vitt Rieslingvin som har en fruktig, påtagligt frisk smak med liten strävhet, inslag av vinteräpplen, halm, bivax, kryddor och citron. Vinet passar bra till rätter med skaldjur eller fisk. Skinny Love ligger på sortimentet Lokalt & Småskaligt och finns i Göteborg samt på beställningssortimentet. Vinet kostar 265 kr.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
265 kr

Saint-Amour Empreinte d’Amour
2020
Saint-Amour Empreinte d’Amour
Saint-Amour, Empreinte d’Amour, 2019 är ett franskt bourgognevin från byn Saint-Amour. Vinet som är producerat på druvan Gamay har en fruktig, nyanserad smak med inslag av blåbär, skogshallon, örter, lagerblad, kryddor och körsbär. Vinet är ganska lätt och passar därför bra till rätter av fläsk, fågel, grönsaker, eller plockmat. Vinet finns på Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 169 kr.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

Öl eller mjöd som alternativ till vin

För dig som hellre dricker en öl eller mjöd till maten har vi två spännande alternativ.

Södra One Love IPA Ekologisk
Södra One Love IPA Ekologisk
Södra One Love är en ekologisk IPA från Stockholmsbaserade bryggeriet Södra Maltfabriken. Ölet har en humlearomatisk, fruktig smak med tydlig beska, inslag av passionsfrukt, ljust bröd, honung, ananas och grapefruktskal. Det passar därför bra till rätter av nöt eller lamm, och bör serveras vid 10-12 grader. Södra One Love som ligger på sortimentet Lokalt & Småskaligt finns i Stockholm eller på beställningssortimentet.
330 ml - 6% -
24.90 kr

True Love Never Dies, Honey Malmö Meadery
True Love Never Dies, Honey Malmö Meadery
Mjödet med det romantiska namnet True Love Never Dies, Honey kommer från Skånska bryggeriet Malmö Meadery. Med en bärig och söt smak med inslag av blåbär, honung samt örter passar den bra till desserten. Mjödet som ligger på sortimentet Lokalt & Småskaligt finns i Malmö, eller på beställningssortimentet.
330 ml - 6% - Sockerhalt 8.3 g per 100 ml
59 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Champagne – klassiker och spännande nyheter

Champagne – klassiker och spännande nyheter

Bubbel från Champagne är en lyx som alla har råd med. Visst, mousserande vin från ett av Frankrikes mest omtalade distrikt kan verkligen kosta skjortan, men det finns också ett stort urval av flasko..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Den perfekta julklappen för champagneälskare

Den perfekta julklappen för champagneälskare

Efter lång väntan är den äntligen här! Riedel har i samarbete med Dom Pérignon tagit fram ett exklusivt champagneglas – designat för att optimera och framhäva de luxuösa vintagebubblorna. Det blir g..

Läs mer
Vanliga missen som förstör din champagne

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur. Det gamla begreppet rumstempererat l..

Läs mer
Champagne från budget till lyx

Champagne från budget till lyx

Finns det något som passar till allt i jul och nyår? Champagne så klart! Du kan välja allt från budget och lyx – champagne gifter sig med det mesta. Här är Vinguidens bästa tips för att njuta maxima..

Läs mer
Kocken & Vinet: Champagneklassiker plus bästa m..

Kocken & Vinet: Champagneklassiker plus bästa m..

Tilltugg, förrätt eller huvudrätt? Fredagskocken Mattias Larsson löser uppgiften.

Läs mer