HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinguidens stora dryckesguide till Alla hjärtans dag

Ända sedan 1600-talet har förälskade par avnjutit en fin middag, tittat varandra i ögonen och pratat om sin kärlek till varandra. Men varför firar vi egentligen denna romantikens dag?

Valentines Day, Alla hjärtans dag, har firats sedan år 496, då påven Gelasius instiftade det som en kristen högtidsdag. Först på 15- och 1600-talet började dagen förknippas med romantik, och i 1700-talets England var det vanligt att par visade sin kärlek genom att ge blommor och konfekt samt skicka kärleksbrev till varandra.

Oavsett om ni vill fira med ett restaurangbesök eller en mysig middag hemma behövs givetvis rätt romantisk dryck för att förgylla kvällen. För att årets mest romantiska dag ska bli riktigt speciell har vi därför valt ut några spännande alternativ.

Fira dagen med bubbel

Att skåla i champagne, eller mousserande vin, är en given romantisk gest. I synnerhet om det ackompanjeras med jordgubbar eller chokladpraliner.

En av de finaste är Deutz, Amour de Deutz Brut, 2010. Champagnen ligger på Systembolagets beställningssortiment, och kostar 1999 kr. Se till att beställa den i tid om du vill kunna korka upp den på Alla hjärtans dag.
750 ml - 12% -
1999 kr

För dig som verkligen älskar jordgubbar kanske Fresita passar bättre. Det är ett chilenskt mousserande vin där man blandat i jordgubbspuré. Vinet som kostar 99 kronor finns på Systembolagets beställningssortiment, men kan finnas som lagervara i vissa butiker.
750 ml - 8% - Sockerhalt 6.0 g per 100 ml
99 kr

Om istället smultron är din grej så kanske Fragolino by Carolina Gynning eller Wild Strawberry är mer passande. Frangolino ligger på Systembolagets beställningssortiment, och kostar 90 kr.
750 ml - 7.5% - Sockerhalt 8.8 g per 100 ml
90 kr

Wild Strawberry är framtaget av Skånska Åkesson Vin, och ligger på Systembolagets ordinarie sortiment där det kostar 69 kr.
750 ml - 12% - Sockerhalt 7.4 g per 100 ml
69 kr

Rött eller vitt vin till maten

Olika viner passar bra till olika rätter. Beroende på vad ni tänker äta under årets mest romantiska middag hoppas vi att du finner något intressant i det här utbudet.

Skinny Love, 2020 är ett romantiskt vitt Rieslingvin som har en fruktig, påtagligt frisk smak med liten strävhet, inslag av vinteräpplen, halm, bivax, kryddor och citron. Vinet passar bra till rätter med skaldjur eller fisk. Skinny Love ligger på sortimentet Lokalt & Småskaligt och finns i Göteborg samt på beställningssortimentet. Vinet kostar 265 kr.
750 ml - 12% -
265 kr

Saint-Amour, Empreinte d’Amour, 2019 är ett franskt bourgognevin från byn Saint-Amour. Vinet som är producerat på druvan Gamay har en fruktig, nyanserad smak med inslag av blåbär, skogshallon, örter, lagerblad, kryddor och körsbär. Vinet är ganska lätt och passar därför bra till rätter av fläsk, fågel, grönsaker, eller plockmat. Vinet finns på Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 169 kr.
750 ml - 14% -
179 kr

Öl eller mjöd som alternativ till vin

För dig som hellre dricker en öl eller mjöd till maten har vi två spännande alternativ.

Södra One Love är en ekologisk IPA från Stockholmsbaserade bryggeriet Södra Maltfabriken. Ölet har en humlearomatisk, fruktig smak med tydlig beska, inslag av passionsfrukt, ljust bröd, honung, ananas och grapefruktskal. Det passar därför bra till rätter av nöt eller lamm, och bör serveras vid 10-12 grader. Södra One Love som ligger på sortimentet Lokalt & Småskaligt finns i Stockholm eller på beställningssortimentet.
330 ml - 6% -
24.90 kr

Mjödet med det romantiska namnet True Love Never Dies, Honey kommer från Skånska bryggeriet Malmö Meadery. Med en bärig och söt smak med inslag av blåbär, honung samt örter passar den bra till desserten. Mjödet som ligger på sortimentet Lokalt & Småskaligt finns i Malmö, eller på beställningssortimentet.
330 ml - 6% - Sockerhalt 9.3 g per 100 ml
70 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa