HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Mest sålda vita vinet

Om det var förutsägbart när det kommer till vår faiblesse för röda viner, är det mer överraskande vad vi föredrar för vita viner. En druva dominerar, men samtidigt kommer vinet på denna druva från olika länder. Spännande? Minst sagt!

Visst är det så att vi fortfarande i mångt och mycket köper vin utifrån druva. Vi gillar Chardonnay, högaktar Riesling, tycker Chenin Blanc är spännande och älskar Albariño. Men det finns en annan druva som vi tycks älska ännu lite mer, nämligen Sauvignon Blanc, Loiredruvan som numera odlas runt om i hela världen.

Det intressanta är att vinerna på denna druva vi konsumerar mer och mer kommer från olika delar av världen. Av de tio viner vi beställt mest på Vinguiden placerar sig Sauvignon Blanc på fem av platserna, bland annat i topp. Imponerande! Och de kommer från både Frankrike, Nya Zeeland och Sydafrika.

Men vad är det då vi gillar så mycket med denna druva? Jo, fräschören, friskheten, den markerade syran, krusbärs- och svartvinbärstonerna i både smak och doft. En spännande druva helt enkelt som har flera användningsområden: som aperitif, till skaldjur, getost, lättare skaldjur, till vegetariskt och till sallader.


Imorgon tittar vi på bubbelvinerna.

Nedan ser du de mest beställda vita vinerna 2017* med antalet flaskor inom parantes:

1 La Villaudiere Sauvignon Blanc 2016, 99 kr Frankrike (4 418)
2 Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay 2015, 119 kr Frankrike (3 800)
3 Allesverloren Chenin Blanc 2016, 99 kr Sydafrika (3 451)
4 Newport Sauvignon Blanc 2016, 99 kr Nya Zeeland (2 971)
5 King´s Bay Sauvignon Blanc 2017, 109 kr Nya Zeeland (2 534)
6 Nederburg The Winemasters Riesling 94 kr, 2017 Sydafrika (3 407)
7 Mulderbosch Sauvignon Blanc 2017, 109 kr Sydafrika (3 162)
8 Côtes du Rhône Reserve Blanc 2016, 79 kr Frankrike (2 403)
9 Ricossa Bianco Appassimento 2015, 72 kr Italien (1 791)
10 Grande Crevette Sauvignon Blanc 2016, 79 kr Frankrike (1 648)

*fram till 20 december 2017


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Vi svenskar har en förkärlek för italienska viner, nästan en tredjedel av vinet vi köper på Systembolaget kommer nämligen från Italien. Och nu har vi en ny, spännande italienare att stifta bekantska..

Läs mer
Det här dricker du till Thanksgiving

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss s..

Läs mer
Vin till lax

Vin till lax

Vin till lax kan ju inte vara så svårt. Vitt, ska det vara. Eller? Gärna, men vilket? Och hur tillagar vi laxen? Steker, kokar, eller ska den vara rå? Och vilka tillbehör? Vinguiden guidar i den – f..

Läs mer
Vita vinets revansch

Vita vinets revansch

När vi pratar om stora viner pratar vi alltid om rött. För så har det blivit, helt enkelt beroende på att vi har satt upp vissa kriterier för hur ett stort vin ska vara. Det ska vara strävt, komplex..

Läs mer
Vit succé i rödvinsland

Vit succé i rödvinsland

Rött, rött, rött i Rioja. Eller? Nej, så enkelt har det aldrig varit. Idag har det vita vinet blivit kanske mer populärt än någonsin. Och som grädde på moset uppenbarar sig en fullpoängare efter att..

Läs mer
Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Nu är det dags att fånga havets svarta guld, hummern. Den 21 oktober började en hummerfest som märks längs hela västkusten – och på restauranger landet runt. Första måndagen efter 21 september..

Läs mer