HEM

Aktuellt

Mest sålda vita vinet

Om det var förutsägbart när det kommer till vår faiblesse för röda viner, är det mer överraskande vad vi föredrar för vita viner. En druva dominerar, men samtidigt kommer vinet på denna druva från olika länder. Spännande? Minst sagt!

Visst är det så att vi fortfarande i mångt och mycket köper vin utifrån druva. Vi gillar Chardonnay, högaktar Riesling, tycker Chenin Blanc är spännande och älskar Albariño. Men det finns en annan druva som vi tycks älska ännu lite mer, nämligen Sauvignon Blanc, Loiredruvan som numera odlas runt om i hela världen.

Det intressanta är att vinerna på denna druva vi konsumerar mer och mer kommer från olika delar av världen. Av de tio viner vi beställt mest på Vinguiden placerar sig Sauvignon Blanc på fem av platserna, bland annat i topp. Imponerande! Och de kommer från både Frankrike, Nya Zeeland och Sydafrika.

Men vad är det då vi gillar så mycket med denna druva? Jo, fräschören, friskheten, den markerade syran, krusbärs- och svartvinbärstonerna i både smak och doft. En spännande druva helt enkelt som har flera användningsområden: som aperitif, till skaldjur, getost, lättare skaldjur, till vegetariskt och till sallader.


Imorgon tittar vi på bubbelvinerna.

Nedan ser du de mest beställda vita vinerna 2017* med antalet flaskor inom parantes:

1 La Villaudiere Sauvignon Blanc 2016, 99 kr Frankrike (4 418)
2 Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay 2015, 119 kr Frankrike (3 800)
3 Allesverloren Chenin Blanc 2016, 99 kr Sydafrika (3 451)
4 Newport Sauvignon Blanc 2016, 99 kr Nya Zeeland (2 971)
5 King´s Bay Sauvignon Blanc 2017, 109 kr Nya Zeeland (2 534)
6 Nederburg The Winemasters Riesling 94 kr, 2017 Sydafrika (3 407)
7 Mulderbosch Sauvignon Blanc 2017, 109 kr Sydafrika (3 162)
8 Côtes du Rhône Reserve Blanc 2016, 79 kr Frankrike (2 403)
9 Ricossa Bianco Appassimento 2015, 72 kr Italien (1 791)
10 Grande Crevette Sauvignon Blanc 2016, 79 kr Frankrike (1 648)

*fram till 20 december 2017


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Vin till lax

Vin till lax

Vin till lax kan ju inte vara så svårt. Vitt, ska det vara. Eller? Gärna, men vilket? Och hur tillagar vi laxen? Steker, kokar, eller ska den vara rå? Och vilka tillbehör? Vinguiden guidar i den – f..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer
Solaris – en druva för nordiskt klimat

Solaris – en druva för nordiskt klimat

Har du hört om Solaris? Kan Sverige bli ett vinland att räkna med i framtiden? Med tanke på den mångsidigt tåliga druvan Solaris går det faktiskt inte helt att räkna bort. Här har vi samlat allt du ..

Läs mer
Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Nu är det dags att fånga havets svarta guld, hummern. Den 21 oktober började en hummerfest som märks längs hela västkusten – och på restauranger landet runt. Första måndagen efter 21 september..

Läs mer