HEM

Aktuellt

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Från och med februari presenterar Viking Line sju nya fartygsviner. Vinguiden blev inbjudna till en presentation av vinerna, vilka kommer att finnas ombord på båtarna i två år framöver.

Urvalsprocessen

Urvalet görs av Viking Lines utvalda panel enligt ledorden kvalitet, mångsidighet och trendighet. Panelen, som består av restaurang- och taxfree-personal från båtarna, provar sig igenom hundratals viner. I champagne-kategorin har man i år tagit hjälp av Finlands första Master of Wine, Essi Avellan.

Vinguiden provade fyra av de nya vinerna, vilka avnjöts tillsammans med en meny specialkomponerad av Jonathan Slotte, vinnare av Årets kock 2022 i Finland. Även menyn kommer att finnas ombord på båtarna.

Vår upplevelse av vinerna

Champagne – Laurent-Perrier Brut L.P. 

Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier / Frankrike, Champagne

Champagnen är frisk och torr med en aromatisk blommighet och mycket blygsam brödighet vilket säkerligen kommer att tilltala en bred publik.

Cava – I Heart Cava

Macabeo, Xarel.lo, Parellada / Spanien, Katalonien

Ursprungstypisk torr cava i fruktig stil med inslag av stenfrukt.

Vitt – Neiss

Riesling / Tyskland, Pfalz

Friskt och fruktigt vin med lätta toner av päron, vita blommor och honung.  

Rött – Defesa

Touriga Nacional, Syrah / Portugal, Alentejano

Stramt, nyanserat och smakrikt vin. Frisk syra, angenäm bärighet och väl avvägda tanniner. 

Alla viner kostar 9,90€ per flaska, eller 49,90€ för sex flaskor.

Upplevelser ombord

På buffén serveras vinserien Mia i rött, vitt och rosé – fruktiga viner i publikvänlig stil, väl anpassade till det rika utbud som finns på buffén.

Det ökade intresset för vin har gjort det till den mest sålda produktkategorin i taxfreen. Vinerna är alltid minst 25% billigare än på fastlandet, ibland till och med 50%, berättar Mats Kotka som är Head of Retail Operations på Viking Line.

Passa på att upptäcka de dryckesresor och temakryssningar som kommer under året – till exempel börjar Riesling-veckorna i februari, där man kommer att ha stort fokus i butiker och restauranger på just denna druva. Därefter följer den omåttligt populära whiskymässan 9-11 mars.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Vi svenskar har en förkärlek för italienska viner, nästan en tredjedel av vinet vi köper på Systembolaget kommer nämligen från Italien. Och nu har vi en ny, spännande italienare att stifta bekantska..

Läs mer
Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Vinhuset Lafite och Baron de Rothschild är välkända för sin långa tradition av riktigt bra Bordeauxviner. Historien sträcker sig nästan 800 år tillbaka, och idag drivs verksamheten av Saskia de Roth..

Läs mer
MYTH Red Blend – gripande god röd italienare

MYTH Red Blend – gripande god röd italienare

Nu lanseras MYTH Red Blend i Systembolagets beställningssortiment. Förpackad i en flaska helt unik i sitt slag kommer detta vin att bli höstens stora samtalsämne. The wine. The myth. The legend! Gr..

Läs mer
Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa V..

Läs mer
Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Världens mest kända och kanske bästa vitvinsdruva har ingen smak. Ändå odlas den överallt där kvalitetsvin produceras. Och tokhyllas av en enig kritikerkår, i synnerhet vinerna från Bourgogne. Hur ä..

Läs mer
Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade kna..

Läs mer