HEM

Aktuellt

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Från och med februari presenterar Viking Line sju nya fartygsviner. Vinguiden blev inbjudna till en presentation av vinerna, vilka kommer att finnas ombord på båtarna i två år framöver.

Urvalsprocessen

Urvalet görs av Viking Lines utvalda panel enligt ledorden kvalitet, mångsidighet och trendighet. Panelen, som består av restaurang- och taxfree-personal från båtarna, provar sig igenom hundratals viner. I champagne-kategorin har man i år tagit hjälp av Finlands första Master of Wine, Essi Avellan.

Vinguiden provade fyra av de nya vinerna, vilka avnjöts tillsammans med en meny specialkomponerad av Jonathan Slotte, vinnare av Årets kock 2022 i Finland. Även menyn kommer att finnas ombord på båtarna.

Vår upplevelse av vinerna

Champagne – Laurent-Perrier Brut L.P. 

Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier / Frankrike, Champagne

Champagnen är frisk och torr med en aromatisk blommighet och mycket blygsam brödighet vilket säkerligen kommer att tilltala en bred publik.

Cava – I Heart Cava

Macabeo, Xarel.lo, Parellada / Spanien, Katalonien

Ursprungstypisk torr cava i fruktig stil med inslag av stenfrukt.

Vitt – Neiss

Riesling / Tyskland, Pfalz

Friskt och fruktigt vin med lätta toner av päron, vita blommor och honung.  

Rött – Defesa

Touriga Nacional, Syrah / Portugal, Alentejano

Stramt, nyanserat och smakrikt vin. Frisk syra, angenäm bärighet och väl avvägda tanniner. 

Alla viner kostar 9,90€ per flaska, eller 49,90€ för sex flaskor.

Upplevelser ombord

På buffén serveras vinserien Mia i rött, vitt och rosé – fruktiga viner i publikvänlig stil, väl anpassade till det rika utbud som finns på buffén.

Det ökade intresset för vin har gjort det till den mest sålda produktkategorin i taxfreen. Vinerna är alltid minst 25% billigare än på fastlandet, ibland till och med 50%, berättar Mats Kotka som är Head of Retail Operations på Viking Line.

Passa på att upptäcka de dryckesresor och temakryssningar som kommer under året – till exempel börjar Riesling-veckorna i februari, där man kommer att ha stort fokus i butiker och restauranger på just denna druva. Därefter följer den omåttligt populära whiskymässan 9-11 mars.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

En av de dyraste vinflaskor som sålts i Sverige gick nyligen på Bukowskis dryckesauktion. Det handlar om en enda flaska 2016 Romanée-Conti som klubbades för 127.000 kr. – Romanée-Conti är ett mycket..

Läs mer
Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson. Lättlagat och supergott.

Läs mer
Revanschsugen Riesling

Revanschsugen Riesling

I begynnelsen var det Rioja, sedan Sydafrika och så kom amarone, därefter prosecco, idag röda appassimento-viner, imorgon viner från Barolo, eller åtminstone Piemonte. Kanske dags för ett stopp i et..

Läs mer
10 röda toppviner från Italien

10 röda toppviner från Italien

Italien är mer än amarone och prosecco. När det kommer till röda viner, är det inte ett dugg förvånande att landet intar tätpositionen på svenska marknaden. Det finns en enorm mångfald. Vinguiden ha..

Läs mer