HEM

Aktuellt

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för under 100 kronor.

Bra röda viner under 100 kr

Att njuta av ett glas rött är något som ofta förknippas med njutning och avslappning. Här har vi valt ut ett australiensiskt Shiraz/Cabernet och ett franskt Pinot Noir.

The Great Bonza Reserve Shiraz Cabernet
2021
The Great Bonza Reserve Shiraz Cabernet
Från sydöstra Australien kommer detta rödvin gjort på druvorna Shiraz, Cabernet Sauvignon och Durif. Blandningen har gett vinet en fruktig och komplex smak med rostad fatkaraktär och inslag av björnbär, plommon, vanilj, kaffe samt mintchoklad. Vinet är prisbelönt och passar mycket bra till grillat lamm- eller nötkött och andra smakrika rätter.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
89 kr

Bouchard Aîné Pinot Noir
2022
Bouchard Aîné Pinot Noir
Detta franska Pinot Noir kommer från det anrika vinhuset Bouchard Aîné. Vinet har en bärig och kryddig smak med inslag av jordgubbar, hallon, färska örter och nougat. Ett bra val till fågel, ljust kött och pastarätter.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
99 kr

Bra mousserande viner under 100 kr

Oavsett om du vill bjuda på en klassisk fördrink, fira något speciellt eller bara njuta av något gott är bubbel alltid rätt.

El Mar Cava Brut
El Mar Cava Brut
Denna torra, spanska cava är överraskande god för sin låga kostnad. Den härliga, ungdomliga smaken har inslag av päron, gröna äpplen och citron vilket ger en frisk och fräsch känsla. Vinet har en låg sockerhalt som tillsammans med en hög grad fruktsyra gör att det passar perfekt som fördrink eller till rätter av fisk och skaldjur.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

Chapel Hill Blanc de Blancs Chardonnay
Chapel Hill Blanc de Blancs Chardonnay
Från Ungern kommer detta mousserande vin som jästs på trycktank. Vinet är gjort enbart på Chardonnay, vilket ger en fyllighet som för tankarna till betydligt dyrare drycker. Den fruktiga smakprofilen har toner av päron, honung och citrusskal och lämpar sig väl som sällskapsdryck eller till fiskrätter.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
79 kr

Bra vita viner under 100 kr

Kanske vill du servera ett gott vitt vin till förrätten, eller bjuda på något trevligt till fisk eller rätter med asiatiska inslag. Då passar ofta ett vitt vin bra.

Ruppertsberger Hofstück Riesling
2022
Ruppertsberger Hofstück Riesling
Från tyska Pfalz kommer detta Riesling som med sin lite sötare smakprofil passar mycket bra till kallskuret eller kryddstarkare rätter av fisk och skaldjur. Den friska smaken av päron, ananas, honung och vinteräpplen gör det även till ett mycket trevligt sällskapsvin.
750 ml - 11% - Sockerhalt 2.7 g per 100 ml
85 kr

Crudo Catarratto Zibibbo Organic
2023
Crudo Catarratto Zibibbo Organic
Ett sicilianskt vin gjort på druvorna Catarratto och Zibibbo (även känd som Muscat d’Alexandrie). Som bläckfisken på etiketten antyder passar detta vin utmärkt till skaldjur och fiskrätter. Den blommiga smaken med inslag av fläder, ananas och citrus gör att det även passar bra som sällskapsvin eller till asiatiska rätter. Ett mycket bra allroundvin med andra ord.
750 ml - 12% - Sockerhalt 1.4 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Vitt vin, mousserande och rosé – vi serverar dem kylda. Men nästan alla dricker rött vin som är rumstempererat, eller strax under. Visste du att det finns rött vin som smakar bra vid lite lägr..

Läs mer
En annorlunda jul med Glöet

En annorlunda jul med Glöet

Julen 2023 närmar sig och snart skall det drickas glögg i tid och otid. Ibland blir man kanske lite trött på glöggen och vill testa något nytt och spännande, något som kanske rent av bubblar men änd..

Läs mer
Bästa champagnen på Systembolaget

Bästa champagnen på Systembolaget

Nu gäller att fylla på lagren inför jul och nyår. Och ska det beställas vin, är det lika bra att göra nu, så skumpan inte kommer försent. Vi tipsar om Systembolaget bästa champagne just nu. [product..

Läs mer
Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj? Den 30 juni har du chans att sti..

Läs mer
Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Här är det vita eleganta vinet som hyllas av Vinguidens användare. Irony Chardonnay 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin ..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer