HEM

Aktuellt

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för under 100 kronor.

Bra röda viner under 100 kr

Att njuta av ett glas rött är något som ofta förknippas med njutning och avslappning. Här har vi valt ut ett australiensiskt Shiraz/Cabernet och ett franskt Pinot Noir.

The Great Bonza Reserve Shiraz Cabernet
2020
The Great Bonza Reserve Shiraz Cabernet
Från sydöstra Australien kommer detta rödvin gjort på druvorna Shiraz, Cabernet Sauvignon och Durif. Blandningen har gett vinet en fruktig och komplex smak med rostad fatkaraktär och inslag av björnbär, plommon, vanilj, kaffe samt mintchoklad. Vinet är prisbelönt och passar mycket bra till grillat lamm- eller nötkött och andra smakrika rätter.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
89 kr

Bouchard Aîné Pinot Noir
2021
Bouchard Aîné Pinot Noir
Detta franska Pinot Noir kommer från det anrika vinhuset Bouchard Aîné. Vinet har en bärig och kryddig smak med inslag av jordgubbar, hallon, färska örter och nougat. Ett bra val till fågel, ljust kött och pastarätter.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
99 kr

Bra mousserande viner under 100 kr

Oavsett om du vill bjuda på en klassisk fördrink, fira något speciellt eller bara njuta av något gott är bubbel alltid rätt.

El Mar Cava Brut
El Mar Cava Brut
Denna torra, spanska cava är överraskande god för sin låga kostnad. Den härliga, ungdomliga smaken har inslag av päron, gröna äpplen och citron vilket ger en frisk och fräsch känsla. Vinet har en låg sockerhalt som tillsammans med en hög grad fruktsyra gör att det passar perfekt som fördrink eller till rätter av fisk och skaldjur.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
89 kr

Chapel Hill Blanc de Blancs Chardonnay
Chapel Hill Blanc de Blancs Chardonnay
Från Ungern kommer detta mousserande vin som jästs på trycktank. Vinet är gjort enbart på Chardonnay, vilket ger en fyllighet som för tankarna till betydligt dyrare drycker. Den fruktiga smakprofilen har toner av päron, honung och citrusskal och lämpar sig väl som sällskapsdryck eller till fiskrätter.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
79 kr

Bra vita viner under 100 kr

Kanske vill du servera ett gott vitt vin till förrätten, eller bjuda på något trevligt till fisk eller rätter med asiatiska inslag. Då passar ofta ett vitt vin bra.

Ruppertsberger Hofstück Riesling
2022
Ruppertsberger Hofstück Riesling
Från tyska Pfalz kommer detta Riesling som med sin lite sötare smakprofil passar mycket bra till kallskuret eller kryddstarkare rätter av fisk och skaldjur. Den friska smaken av päron, ananas, honung och vinteräpplen gör det även till ett mycket trevligt sällskapsvin.
750 ml - 11% - Sockerhalt 2.8 g per 100 ml
79 kr

Crudo Catarratto Zibibbo Organic
2022
Crudo Catarratto Zibibbo Organic
Ett sicilianskt vin gjort på druvorna Catarratto och Zibibbo (även känd som Muscat d’Alexandrie). Som bläckfisken på etiketten antyder passar detta vin utmärkt till skaldjur och fiskrätter. Den blommiga smaken med inslag av fläder, ananas och citrus gör att det även passar bra som sällskapsvin eller till asiatiska rätter. Ett mycket bra allroundvin med andra ord.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 1.5 g per 100 ml
94 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Ny månad, nya viner på Systembolaget! Maj månad bjuder på fyndig årgångschampagne, burkbourgogne och seriös rosé. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glöm inte att kolla in den då och d..

Läs mer
Här är årtiondets bästa vin

Här är årtiondets bästa vin

En rubinröd chilenare med lång eftersmak – där har du det senaste decenniets bästa vin. Åtminstone enligt den kände vinkritikern James Suckling och hans kolleger som smakat sig igenom 100 000 ..

Läs mer
Här får du dricka bubbel – hela dagen

Här får du dricka bubbel – hela dagen

Tänk dig en hel mässa en hel dag med bara bubbel. Det blir verklighet den 5 oktober i Göteborg. Provsmaka underbar champagne, cava, crémant och prosecco. Har du bråttom finns det speedtasting. Intre..

Läs mer
Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernar..

Läs mer
Vitt vin på blå druvor – hur funkar det?

Vitt vin på blå druvor – hur funkar det?

När det gäller vitt vin på blå druvor är Champagne kanske det bästa exemplet. I distriktet är två av tre godkända druvor blå, ändå är slutresultatet överhängande vitt. Så vad händer egentligen under..

Läs mer
Sommarens galnaste vindrink

Sommarens galnaste vindrink

Här är sommarens galnaste vindrink – men gud så festligt god! Kalimotxo är rött vin blandat med Coca-Cola och eventuellt lite extra kryddor.  Smaken påminner varken om vin eller Coca-Cola R..

Läs mer