HEM

Aktuellt

Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Världens mest kända och kanske bästa vitvinsdruva har ingen smak. Ändå odlas den överallt där kvalitetsvin produceras. Och tokhyllas av en enig kritikerkår, i synnerhet vinerna från Bourgogne. Hur är det möjligt? Vinguiden har svaret.

Googlar man på Chardonnay kommer de upp över 29 miljoner artiklar. 29 mijoner! Googlar men på den enda gröna druvan som odlas mer än Chardonnay, Airén, är resultatet inte ens 2 miljoner. Säger en del om hur populär druvan är, vilket i sig är en paradox, då druvan inte har någon smak.

Det är faktiskt sant, Chardonnay är, om vi ska vara riktigt kategoriska, en druva som saknar så kallade primäraromer. Den dofter (eller smakar) inget i sig. Primäraromer är enkelt de aromer och ofta smaker, som påminner om olika bär och frukter. Visst hittar vi lite frukt och en del syra i druvan, men knappast något mer. Vi har flera druvsorter som inte har primäraromer, men ingen är lika känd som Chardonnay just för att resultatet blir så häpnadsväckande bra ändå, om man kavlar upp ärmarna och verkligen ger sig i kast med den. För visst kan det vara lättodlad och ger rikliga skördar, men det är samtidigt en chimär. För att få bra resultat, krävs stenhårt arbete.

Chardonnay är trots allt en av världens mest odlade druvsorter, på femteplats bland alla de druvor som odlas för vinproduktion och på andra plats när det kommer till de gröna druvsorterna, slagen endas av spanska Airén. På över 200 000 hektar odlas den, en yta som är lika stor som Chiles hela vingårdsareal, eller som hela Bordeaux och Rioja tillsammans. Något fel på populariteten är det med andra ord inte.

Men den var på dekis ett tag. Det fanns en trend, ABC, sprungen ur konsumtionsmönster i USA som gick ut på att man klev in i vinbaren och beställde ett glas ABC, Anything But Chardonnay. Vi var, uppriktigt sagt, lite trötta på de ofta överekade vita Chardonnayvinerna från Kalifornien. Och Australien med. Och vill därför ha något annat, något som överraskade.

Den trenden är sedan länge död och begraven. För Chardonnay har aldrig odlats i den utsträckning den gör idag och framför allt har vi aldrig haft så många bra viner på druvan som idag. Oavsett om vinet är på 100 procent Chardonnay eller en blandning. Det roligaste av allt är att vinerna kommer från hela världen, Hawke’s Bay i Nya Zeeland, Casablanca i Chile, Toscana i Italien, Franschoek i Sydafrika, Australien, Argentina, Bulgarien, USA och – förstås – Frankrike.

I Frankrike är den vanligt förekommande i Chablis, Champagne, Jura, Languedoc-Roussillon, övriga Bourgogne, i synnerhet Meursault och Côte de Beaune, där det sistnämnda är att betrakta som “crème de la crème” när det kommer till fullödigt uttryck av vad druvan kan åstadkomma, gärna ekfatsstinna (där har vi det igen) men med fint uppvägande balans. Vi hittar mycket av det mesta i dessa viner, fat, vaniljsötma, nötiga inslag, fruktighet som gula äpplen, tropiska toner, ibland torkade aprikoser, pigg fruktsyra, balanserad eldighet och lång, förförisk eftersmak. Klart alla gillar Chardonnay i sådan klädnad.

Och ändå är den smaklös?

Ja, för hemligheten i ett riktigt bra vin på Chardonnay är växtplatsen, klimatet, läget, jordmånen, uppbindningen, selektering vid skörd, sedan den försiktiga processen att skapa ett vin i vineriet, faten, fattiden, blandningen mellan druvor från andra vingårdar, en eventuell malolaktisk jäsning för att ge vinet mer karaktär och rundare syror, jäsningstemperatur, jäsning på små eller stora fat eller ståltank, naturlig eller konventionell jäst, lagring på amforor… möjligheterna är närmast oändliga.

Men också risken att gå bort sig.

Världens mest odlade druvor

 

Fem riktigt bra viner på Chardonnay

Côtes du Jura Chardonnay
2020
Côtes du Jura Chardonnay
Frisk, mineral karaktär, äppelfrukt, ren, elegant doft.

Fin fräschör, fruktiga toner, äpple, ungdomlig tropisk ton, mineral, lätt jästig och med nötigt inslag.

Rasande prisvärt vin med friska toner och inslag av äpple.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr

Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
2022
Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
Frukt, liten vaniljton, lime, gröna äpplen med stålig ton i välbalanserad stil.

Smörigt i smak, inslag av nöt, ek, tropiska frukttoner som persika, mango, aningen pepprigt med ok syra i avslut.

Spännande områdestypiskhet i konsumentvänlig, drickfärdig stil.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Cordillera Chardonnay
2018
Cordillera Chardonnay
Liten fruktsötma, balanserad ton, bär, äpple, citrus, lime.

Smak av grillade citroner, smör, rostad karaktär, äpple, nötter med utvecklade toner, bra frukt och liten eldig karaktär i eftersmak.

Klassisk Nya världen-stil med smakintensitet och fin frukt.

750 ml - 14% -
170 kr

Boschendal Elgin Chardonnay
2015
Boschendal Elgin Chardonnay
Kryddig, lite gräsig med inslag av gula plommon, skumbanan, gyllenbär, eldig.

Persika, fat, smör, nöt i elegant sammansatt stil, kryddig med vitpeppriga inslag och bra längd.

Makrik där tropiska frukter trängs om utrymmet.

750 ml - 13.50% -
249.00 kr

Pio Cesare Piodilei
2013
Pio Cesare Piodilei
Nötig, smörig, aromatisk med litet mineralinslag, fat, vaniljsötma, rostade toner, tropisk frukt.

Smakrik med nötiga inslag, närmast karamelliserad, smörig, tropiska frukter, aprikos, komplex med balanserande fruktsyra, drag av citrus i mycket uttrycksfull stil.
Komplex och elegant i denna italienska, sublima variation.

750 ml - 13.00% -
399.00 kr

Lär dig allt om Chardonnay här.


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Vinet avslöjar din personlighet

Vinet avslöjar din personlighet

Ditt val av vin avslöjar din personlighet. Vitvinsälskare är nattugglor som gillar katter. De som gillar rött är morgonpigga hundmänniskor. Är du mest förtjust i rött eller vitt vin? En ny undersökn..

Läs mer
Vårens vintrender – ripasso och smörig chardonnay är..

Vårens vintrender – ripasso och smörig chardonnay är..

Håll koll på vårens vintrender. Våren 2024 har CD-skivan fått en rejäl revival och närmar sig den redan återupptäckta vinylskivan i försäljning. Kanske är det samma nostalgiska återblick vi ser i vi..

Läs mer
Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Träna upp ditt luktsinne och använd några specialknep. Då kan du njuta ännu mer när du dricker vin. – Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angrepp..

Läs mer
Den mångsidiga druvan Chardonnay

Den mångsidiga druvan Chardonnay

Chardonnay är en av världens mest populära druva. Inte nog med att vi tycker om att dricka den, den är även relativt lättodlad. Chardonnaydruvan trivs i svalt klimat men kan även trivas i lite varma..

Läs mer
Bästa 10 viner på Chardonnay

Bästa 10 viner på Chardonnay

Det finns nästan 800 viner på Chardonnay på Systembolaget. Hur navigera och hitta den rätta? För en fantastisk druva är den, även en av de mest odlade. Och då inte bara för att den är relativt lätto..

Läs mer
Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Äntligen är det dags för kräftpremiär, när stora fat av de röda skaldjuren fyller borden. Jämte dessa serveras gärna västerbottenpaj, skagenröra, rostat bröd, smakrika ostar och sallader. Det gör va..

Läs mer