HEM

Aktuellt

Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Världens mest kända och kanske bästa vitvinsdruva har ingen smak. Ändå odlas den överallt där kvalitetsvin produceras. Och tokhyllas av en enig kritikerkår, i synnerhet vinerna från Bourgogne. Hur är det möjligt? Vinguiden har svaret.

Googlar man på Chardonnay kommer de upp över 29 miljoner artiklar. 29 mijoner! Googlar men på den enda gröna druvan som odlas mer än Chardonnay, Airén, är resultatet inte ens 2 miljoner. Säger en del om hur populär druvan är, vilket i sig är en paradox, då druvan inte har någon smak.

Det är faktiskt sant, Chardonnay är, om vi ska vara riktigt kategoriska, en druva som saknar så kallade primäraromer. Den dofter (eller smakar) inget i sig. Primäraromer är enkelt de aromer och ofta smaker, som påminner om olika bär och frukter. Visst hittar vi lite frukt och en del syra i druvan, men knappast något mer. Vi har flera druvsorter som inte har primäraromer, men ingen är lika känd som Chardonnay just för att resultatet blir så häpnadsväckande bra ändå, om man kavlar upp ärmarna och verkligen ger sig i kast med den. För visst kan det vara lättodlad och ger rikliga skördar, men det är samtidigt en chimär. För att få bra resultat, krävs stenhårt arbete.

Chardonnay är trots allt en av världens mest odlade druvsorter, på femteplats bland alla de druvor som odlas för vinproduktion och på andra plats när det kommer till de gröna druvsorterna, slagen endas av spanska Airén. På över 200 000 hektar odlas den, en yta som är lika stor som Chiles hela vingårdsareal, eller som hela Bordeaux och Rioja tillsammans. Något fel på populariteten är det med andra ord inte.

Men den var på dekis ett tag. Det fanns en trend, ABC, sprungen ur konsumtionsmönster i USA som gick ut på att man klev in i vinbaren och beställde ett glas ABC, Anything But Chardonnay. Vi var, uppriktigt sagt, lite trötta på de ofta överekade vita Chardonnayvinerna från Kalifornien. Och Australien med. Och vill därför ha något annat, något som överraskade.

Den trenden är sedan länge död och begraven. För Chardonnay har aldrig odlats i den utsträckning den gör idag och framför allt har vi aldrig haft så många bra viner på druvan som idag. Oavsett om vinet är på 100 procent Chardonnay eller en blandning. Det roligaste av allt är att vinerna kommer från hela världen, Hawke’s Bay i Nya Zeeland, Casablanca i Chile, Toscana i Italien, Franschoek i Sydafrika, Australien, Argentina, Bulgarien, USA och – förstås – Frankrike.

I Frankrike är den vanligt förekommande i Chablis, Champagne, Jura, Languedoc-Roussillon, övriga Bourgogne, i synnerhet Meursault och Côte de Beaune, där det sistnämnda är att betrakta som “crème de la crème” när det kommer till fullödigt uttryck av vad druvan kan åstadkomma, gärna ekfatsstinna (där har vi det igen) men med fint uppvägande balans. Vi hittar mycket av det mesta i dessa viner, fat, vaniljsötma, nötiga inslag, fruktighet som gula äpplen, tropiska toner, ibland torkade aprikoser, pigg fruktsyra, balanserad eldighet och lång, förförisk eftersmak. Klart alla gillar Chardonnay i sådan klädnad.

Och ändå är den smaklös?

Ja, för hemligheten i ett riktigt bra vin på Chardonnay är växtplatsen, klimatet, läget, jordmånen, uppbindningen, selektering vid skörd, sedan den försiktiga processen att skapa ett vin i vineriet, faten, fattiden, blandningen mellan druvor från andra vingårdar, en eventuell malolaktisk jäsning för att ge vinet mer karaktär och rundare syror, jäsningstemperatur, jäsning på små eller stora fat eller ståltank, naturlig eller konventionell jäst, lagring på amforor… möjligheterna är närmast oändliga.

Men också risken att gå bort sig.

Världens mest odlade druvor

 

Fem riktigt bra viner på Chardonnay

Côtes du Jura Chardonnay
2020
Côtes du Jura Chardonnay
Frisk, mineral karaktär, äppelfrukt, ren, elegant doft.

Fin fräschör, fruktiga toner, äpple, ungdomlig tropisk ton, mineral, lätt jästig och med nötigt inslag.

Rasande prisvärt vin med friska toner och inslag av äpple.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr

Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
2022
Patriarche Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines
Frukt, liten vaniljton, lime, gröna äpplen med stålig ton i välbalanserad stil.

Smörigt i smak, inslag av nöt, ek, tropiska frukttoner som persika, mango, aningen pepprigt med ok syra i avslut.

Spännande områdestypiskhet i konsumentvänlig, drickfärdig stil.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr

Cordillera Chardonnay
2019
Cordillera Chardonnay
Liten fruktsötma, balanserad ton, bär, äpple, citrus, lime.

Smak av grillade citroner, smör, rostad karaktär, äpple, nötter med utvecklade toner, bra frukt och liten eldig karaktär i eftersmak.

Klassisk Nya världen-stil med smakintensitet och fin frukt.

750 ml - 13.5% -
169 kr

Boschendal Elgin Chardonnay
2015
Boschendal Elgin Chardonnay
Kryddig, lite gräsig med inslag av gula plommon, skumbanan, gyllenbär, eldig.

Persika, fat, smör, nöt i elegant sammansatt stil, kryddig med vitpeppriga inslag och bra längd.

Makrik där tropiska frukter trängs om utrymmet.

750 ml - 13.50% -
249.00 kr

Pio Cesare Piodilei
2013
Pio Cesare Piodilei
Nötig, smörig, aromatisk med litet mineralinslag, fat, vaniljsötma, rostade toner, tropisk frukt.

Smakrik med nötiga inslag, närmast karamelliserad, smörig, tropiska frukter, aprikos, komplex med balanserande fruktsyra, drag av citrus i mycket uttrycksfull stil.
Komplex och elegant i denna italienska, sublima variation.

750 ml - 13.00% -
399.00 kr

Lär dig allt om Chardonnay här.


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer
Efter succén kommer nu uppföljaren – MYTH White Blen..

Efter succén kommer nu uppföljaren – MYTH White Blen..

I höstas lanserades MYTH Red Blend – ett rött fruktigt italienskt vin i appassimento-stil. Med sin unika greppbara flaska blev den en omedelbar succé. Nu har det blivit dags för uppföljaren att ta p..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Podd: Chardonnay – druvornas kameleont

Podd: Chardonnay – druvornas kameleont

Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda sätter fokus på en av vinvärldens största druvor: Chardonnay.

Läs mer
Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Nu är det dags att fånga havets svarta guld, hummern. Den 21 oktober började en hummerfest som märks längs hela västkusten – och på restauranger landet runt. Första måndagen efter 21 september..

Läs mer