HEM

Aktuellt

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Regionen som stoltserar med den fantastiska druvan Malbec. I västra Argentina, i höjd med Buenos Aires, ligger regionen Mendoza som är Argentinas viktigaste vinregion. Härifrån kommer närmare 70 procent av landets vin, men den svåra torkan och den höga höjden gör vinodling till både en utmaning och en konst.

Argentinskt vin – en intern angelägenhet

Till skillnad från många andra vinproducerande länder har argentinskt vin primärt varit avsett för nationell konsumtion. Än idag är Argentina ett av världens mest vindrickande länder och endast en liten del av produktionen går på export.

Orsaken sägs vara att Argentina under andra hälften av 1800-talet fick en stor andel invandrare från Italien och Spanien. De tog med sig vinstockar såsom Malbec och Cabernet Sauvignon, som odlades för egen konsumtion. Det var först på sent 1900-tal som argentinska viner började leta sig ut i världen.

Vinregionen Mendoza erbjuder både möjligheter och utmaningar

Att just Mendoza fick bli hem till en stor del av vinproduktionen beror på flera saker. Jordmånen och det varma klimatet var något som gav goda förutsättningar. Den höga höjden gav dessutom flera fördelar. Nätterna blir svalare vilket gör att druvorna mognar långsammare och får en bättre balans mellan sötma och syra. De omgivande bergen ger också ett naturligt skydd mot stormar och häftiga väder.

Regionens förutsättningar innebär även flera utmaningar. Bland annat regnar det bara omkring 200 mm/år vilket gör det nödvändigt att bevattna odlingarna. Jämför detta med Bordeaux där det regnar ca 900 mm/år, eller ca 640 mm/år i Champagne. Den höga höjden gjorde även transport av både druvor och vin till en utmaning.

I början transporterades vinerna med åsnekärror till Santiago i Chile och därifrån vidare. På slutet av 1800-talet byggdes en järnväg från staden Mendoza till huvudstaden Buenos Aires på Argentinas östkust. Det blev starten på regionens riktiga uppsving och idag är Argentina världens femte största vinproducent.

Laglöst vinodlande

I många länder omgärdas vinodling av lagar och regler. Dessa styr allt från exempelvis namn och ursprungsmärkning till vilka druvor som får odlas eller vilken form flaskorna måste ha. I Argentina finns dock varken lagar eller regler.

I Mendoza pågår ett projekt med att skapa ett klassificeringssystem, men än så länge är det inget som anammats av traktens vinodlare. Istället är det vinets smak som styr och vinodlarna är fria att experimentera för att skapa riktigt goda viner. Att göra vin baserat på varje vingårds unika förutsättningar blir med andra ord en konstform snarare än ett regelstyrt vinmakeri.

Höjden möjliggör viner enbart på Malbec

Druvan Malbec är utan tvivel Argentinas mest odlade druva och hela 75 procent av världens Malbec-odlingar finns i landet. I Argentina görs flera viner enbart på Malbec, vilket är förhållandevis ovanligt i andra delar av världen.

De höga höjderna som druvan odlas på gör nämligen att den utvecklar mörkare färger och ett tjockare skal med mer tanniner än när den odlas i hemlandet Frankrike. Resultatet blir balanserade viner med fruktigare toner och med ett mjukare avslut. Sannolikt är det detta som gör det möjligt för argentinska vinodlare att göra endruvsviner på Malbec.

Här är två av våra favoritviner av druvan Malbec:

Catena Malbec
2021
Catena Malbec
Catena Malbec har en doft av mörk frukt med inslag av läder, vanilj och kryddor. Smaken är generös med en ton av björnbär, bigarråer och svarta vinbär med inslag av svartpeppar, viol och anis. Den långa avslutningen har sammetslena tanniner och frisk syra.
750 ml - 13.5% -
185 kr

Tapiz Black Tears Malbec
2018
Tapiz Black Tears Malbec
Prestigevinet från Tapiz – Black Tears – tillhör absolut Argentinas bästa viner. Vinet kombinerar en maffig och koncentrerad Malbecfrukt med rejäla tanniner och lagringståliga syror som ger helheten en viss elegans, trots sin inneboende storlek.
750 ml - 14.5% -
499 kr

FAKTA

Faktaruta Mendoza:

Mendoza är Argentinas största vinregion och står för ungefär 70% av landets vinproduktion.

De vanligaste druvorna är Malbec, Cereza och Criolla Grande.

Druvor odlas vanligtvis på mellan 600-1200 meters höjd, men vissa vingårdar ligger hela 1500 meter över havet. Det är från dessa höjder som regionens bästa viner generellt sett kommer ifrån.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa V..

Läs mer
Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Från och med februari presenterar Viking Line sju nya fartygsviner. Vinguiden blev inbjudna till en presentation av vinerna, vilka kommer att finnas ombord på båtarna i två år framöver. Urvalsproces..

Läs mer
Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer
10 röda toppviner från Italien

10 röda toppviner från Italien

Italien är mer än amarone och prosecco. När det kommer till röda viner, är det inte ett dugg förvånande att landet intar tätpositionen på svenska marknaden. Det finns en enorm mångfald. Vinguiden ha..

Läs mer
Framgångssagan Priorat

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det ..

Läs mer
Fira Argentinas nationaldag med en flaska Malbec

Fira Argentinas nationaldag med en flaska Malbec

Den tredje måndagen i juni firas ‘Dia de la Bandera de la Argentina’ – den argentinska flaggans dag. Officiellt sett infaller den här nationaldagen den 20 juni till minne av Manuel Belgrano som skap..

Läs mer