HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Malbec – en druva med franska rötter

Stämningen är på topp och glödbädden har precis nått den där brandgula färgen du väntat på. När det marinerade köttet läggs på gallret och dofter som inte går att sätta ord på fångar dig inser du att något saknas. Ett Malbec.

Vad är Malbec?

Malbec är namnet på den blå druva som oftast för tankarna till Argentina. Inte särskilt anmärkningsvärt då över 75 procent av världens Malbec odlas där, främst i Mendozadistriktet. Förutom i Argentina odlas Malbec i länder som Chile, Nya Zeeland, Frankrike, Italien och Sydafrika.

På Malbecdruvan, som inte är den lättaste att odla, görs tjusigt röda viner med ett utseende som skiljer sig från många andra. Med den tydligt mörkröda färgen som ofta skimrar i lila sticker den verkligen ut, och berör.

Mat som passar bra med Malbec

Malbec är ett alldeles utmärkt matvin och passande nog är grillat kött av nöt Argentinas nationalrätt. Förutom till grillen så funkar Malbec väl till mustiga grytor, fajitas, grillad tonfisk och chili con carne. Den gemensamma nämnaren är kraftfulla och kryddiga måltider. Den höga tanninhalten gör att vinet gifter sig bra med protein- och fettrika menyer.

Smak och kännetecken

Vinerna blir ofta väldigt fylliga och har hög syra. Det torra till mycket torra vinet sprudlar av tanniner och ligger högre i alkoholhalt jämfört med de flesta andra röda viner. Plommon, björnbär och svarta körsbär är smaker som är karaktäristiska för Malbec. Ett rejält och kraftfullt vin som passar riktigt bra att dricka ungt.

Ett Malbec från Argentina är oerhört fruktigt, smakrikt och har inslag av viol, mörka körsbär, choklad, örter och plommon. I de fall det lagrats på ekfat får det även en distinkt rökig efterklang som ger tobakskaraktär. De fatlagrade vinerna går ofta under namnet Reserva.

Ett Malbec från Frankrike beskrivs istället som mer ”köttigt” och är mer stramt. De är inte alls lika fruktiga som vinerna från Argentina och har ofta inslag av svartpeppar, läder, plommon och tobak.

Monsieur Malbec och resan till väst

Även om det var argentinarna som gjorde Malbec världsberömd så har druvan sina rötter i sydvästra Frankrike. Druvan, som från början kallats Pressac samt Cot, började odlas i Bordeaux under 1700-talet. Tack vare ungraren Malbec blev den en druva att verkligen räkna med och dess borg blev franska Cahors.

Malbec var länge omåttligt populär men höll tyvärr på att försvinna helt efter att den elaka vinlusen härjat och förstört stora delar av skördarna. Men på begäran från ingen mindre än Argentinas president tog Michel Pouget år 1853 med sig druvan till den sydamerikanska solen. I Mendoza fick den på många sätt sitt nya hem och gjorde en minst sagt storslagen comeback.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras ..

Läs mer
Här är jättemissen i ”Game of Thrones” senaste avsni..

Här är jättemissen i ”Game of Thrones” senaste avsni..

När det firas med öl och vin efter segern i slaget om Winterfell dricker Daenerys kaffe ur en mugg från Starbucks. – Latten som syns i senaste avsnittet var ett misstag. Daenerys hade beställt örtte..

Läs mer
Det här dricker du till Thanksgiving

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss s..

Läs mer
10 fantastiska viner till sommarens grillfester

10 fantastiska viner till sommarens grillfester

När solen strålar är det dags att ta fram grillen och bjuda på en härlig smakfest. För att matcha matens rökiga toner har vi tagit fram 10 perfekta “grillviner” som du bara måste testa. Vinerna funk..

Läs mer
Rött till kött – under 100 kronor

Rött till kött – under 100 kronor

En del röda viner känns så sträva i munnen – måste det vara så? Det är det där med proteinerna i köttet. När vi dricker ett rött vin kan det ibland kännas strävt på tungan. Det är tanninerna, ..

Läs mer
Näsa för Malbec

Näsa för Malbec

Argentinsk storhet, het som solen, och nu kommer det bättre och bättre viner på druvan. Vi pratar förstås om Malbec. Och då gör vi det extra gärna med Silvia Corti. Malbec är ju en gammal druva från..

Läs mer