HEM

Aktuellt

Malbec – en druva med franska rötter

Stämningen är på topp och glödbädden har precis nått den där brandgula färgen du väntat på. När det marinerade köttet läggs på gallret och dofter som inte går att sätta ord på fångar dig inser du att något saknas. Ett Malbec.

Vad är Malbec?

Malbec är namnet på den blå druva som oftast för tankarna till Argentina. Inte särskilt anmärkningsvärt då över 75 procent av världens Malbec odlas där, främst i Mendozadistriktet. Förutom i Argentina odlas Malbec i länder som Chile, Nya Zeeland, Frankrike, Italien och Sydafrika.

På Malbecdruvan, som inte är den lättaste att odla, görs tjusigt röda viner med ett utseende som skiljer sig från många andra. Med den tydligt mörkröda färgen som ofta skimrar i lila sticker den verkligen ut, och berör.

Mat som passar bra med Malbec

Malbec är ett alldeles utmärkt matvin och passande nog är grillat kött av nöt Argentinas nationalrätt. Förutom till grillen så funkar Malbec väl till mustiga grytor, fajitas, grillad tonfisk och chili con carne. Den gemensamma nämnaren är kraftfulla och kryddiga måltider. Den höga tanninhalten gör att vinet gifter sig bra med protein- och fettrika menyer.

Smak och kännetecken

Vinerna blir ofta väldigt fylliga och har hög syra. Det torra till mycket torra vinet sprudlar av tanniner och ligger högre i alkoholhalt jämfört med de flesta andra röda viner. Plommon, björnbär och svarta körsbär är smaker som är karaktäristiska för Malbec. Ett rejält och kraftfullt vin som passar riktigt bra att dricka ungt.

Ett Malbec från Argentina är oerhört fruktigt, smakrikt och har inslag av viol, mörka körsbär, choklad, örter och plommon. I de fall det lagrats på ekfat får det även en distinkt rökig efterklang som ger tobakskaraktär. De fatlagrade vinerna går ofta under namnet Reserva.

Ett Malbec från Frankrike beskrivs istället som mer ”köttigt” och är mer stramt. De är inte alls lika fruktiga som vinerna från Argentina och har ofta inslag av svartpeppar, läder, plommon och tobak.

Monsieur Malbec och resan till väst

Även om det var argentinarna som gjorde Malbec världsberömd så har druvan sina rötter i sydvästra Frankrike. Druvan, som från början kallats Pressac samt Cot, började odlas i Bordeaux under 1700-talet. Tack vare ungraren Malbec blev den en druva att verkligen räkna med och dess borg blev franska Cahors.

Malbec var länge omåttligt populär men höll tyvärr på att försvinna helt efter att den elaka vinlusen härjat och förstört stora delar av skördarna. Men på begäran från ingen mindre än Argentinas president tog Michel Pouget år 1853 med sig druvan till den sydamerikanska solen. I Mendoza fick den på många sätt sitt nya hem och gjorde en minst sagt storslagen comeback.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Lagrar vin i havet – ”ska åldras snabbar..

Lagrar vin i havet – ”ska åldras snabbar..

Varför använda en vinkällare när man kan lägga flaskorna i havet istället? Så tänkte det argentinska vinhuset Wapisa och sänkte ner 1.500 flaskor på botten av Atlanten. – Det ska bli spännande att s..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Sommarens galnaste vindrink

Sommarens galnaste vindrink

Här är sommarens galnaste vindrink – men gud så festligt god! Kalimotxo är rött vin blandat med Coca-Cola och eventuellt lite extra kryddor.  Smaken påminner varken om vin eller Coca-Cola R..

Läs mer
Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och e..

Läs mer
Toscana – där vin och konst möts

Toscana – där vin och konst möts

Italienska Toscana är välkänt för sina vackra vyer, och det är inte svårt att förstå varför många konstnärer kommer från detta område. Det böljande landskapet är dessutom hem till några av världens ..

Läs mer