HEM

Aktuellt

Malbec – en druva med franska rötter

Stämningen är på topp och glödbädden har precis nått den där brandgula färgen du väntat på. När det marinerade köttet läggs på gallret och dofter som inte går att sätta ord på fångar dig inser du att något saknas. Ett Malbec.

Vad är Malbec?

Malbec är namnet på den blå druva som oftast för tankarna till Argentina. Inte särskilt anmärkningsvärt då över 75 procent av världens Malbec odlas där, främst i Mendozadistriktet. Förutom i Argentina odlas Malbec i länder som Chile, Nya Zeeland, Frankrike, Italien och Sydafrika.

På Malbecdruvan, som inte är den lättaste att odla, görs tjusigt röda viner med ett utseende som skiljer sig från många andra. Med den tydligt mörkröda färgen som ofta skimrar i lila sticker den verkligen ut, och berör.

Mat som passar bra med Malbec

Malbec är ett alldeles utmärkt matvin och passande nog är grillat kött av nöt Argentinas nationalrätt. Förutom till grillen så funkar Malbec väl till mustiga grytor, fajitas, grillad tonfisk och chili con carne. Den gemensamma nämnaren är kraftfulla och kryddiga måltider. Den höga tanninhalten gör att vinet gifter sig bra med protein- och fettrika menyer.

Smak och kännetecken

Vinerna blir ofta väldigt fylliga och har hög syra. Det torra till mycket torra vinet sprudlar av tanniner och ligger högre i alkoholhalt jämfört med de flesta andra röda viner. Plommon, björnbär och svarta körsbär är smaker som är karaktäristiska för Malbec. Ett rejält och kraftfullt vin som passar riktigt bra att dricka ungt.

Ett Malbec från Argentina är oerhört fruktigt, smakrikt och har inslag av viol, mörka körsbär, choklad, örter och plommon. I de fall det lagrats på ekfat får det även en distinkt rökig efterklang som ger tobakskaraktär. De fatlagrade vinerna går ofta under namnet Reserva.

Ett Malbec från Frankrike beskrivs istället som mer ”köttigt” och är mer stramt. De är inte alls lika fruktiga som vinerna från Argentina och har ofta inslag av svartpeppar, läder, plommon och tobak.

Monsieur Malbec och resan till väst

Även om det var argentinarna som gjorde Malbec världsberömd så har druvan sina rötter i sydvästra Frankrike. Druvan, som från början kallats Pressac samt Cot, började odlas i Bordeaux under 1700-talet. Tack vare ungraren Malbec blev den en druva att verkligen räkna med och dess borg blev franska Cahors.

Malbec var länge omåttligt populär men höll tyvärr på att försvinna helt efter att den elaka vinlusen härjat och förstört stora delar av skördarna. Men på begäran från ingen mindre än Argentinas president tog Michel Pouget år 1853 med sig druvan till den sydamerikanska solen. I Mendoza fick den på många sätt sitt nya hem och gjorde en minst sagt storslagen comeback.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vad dricker för vin till pizza egentligen? När skålarna tystnat och det nya årets ljus nalkas är det många som längtar efter en god pizza. Däremot söker inte alla efter ett bra vin till pizza just p..

Läs mer
De 10 mest populära röda vinerna 2023

De 10 mest populära röda vinerna 2023

Varje vecka tipsar vi om spännande viner från hela världen, och vissa fångar er läsares intresse mer än andra. Här hittar du den exklusiva listan över 2023 års mest populära röda viner! 1. La Vecchi..

Läs mer
Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Mi Corazón – vinet som är en hyllning till hans far..

Mi Corazón – vinet som är en hyllning till hans far..

Måns Zelmerlöw släpper nu sitt sjunde vin, ett rött boxvin som han gett namnet Mi Corazón (Mitt hjärta), som en hyllning till sin far. Målsättning denna gång var att producera det bästa boxvinet som..

Läs mer