HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Jill Johnson: Valde ut mitt vin tre gånger om

Sångerskan och programledaren Jill Johnsons vinintresse och engagemang är på blodigt allvar. Hon provsmakade över 60 viner innan hon valde ut sitt röda vin ”Nashville Stories”. Tre gånger om gjorde hon blindtester – och valde ut samma vin.
– Det stack verkligen ut, det är väldigt smakrikt med en härlig doft och landar i vanilj, säger hon till Vinguiden.com

Svenska kändisar som släpper viner på Systembolaget har blivit ett aningen bespottat fenomen. Men för sångerskan och programledaren Jill Johnson handlar det om mer än att sätta sitt namn på en reklamkampanj och vinetikett. Hennes engagemang för sitt nya vin ”Nashville Stories” är genuint.

– Det är inget som jag har gjort bara som en kul grej, utan det har varit på gång i många år. Jag har blivit kontaktad många gånger förut, men inte velat gå den vägen. Jag och matkonstnären Maria Molin som är min manager kontaktade Spring Wines efter att jag varit med i en vin-podd.

Efter att Jill Johnson och Spring Wines tagit ett gemensamt beslut om att skapa ett nytt vin startade en stor arbetsprocess med att ta fram en vinsort som Jill helhjärtat skulle kunna stå bakom. Hon hade flera kriterier för sitt vin. Det skulle vara ett vin som både går att dricka före maten och till maten, och absolut inte för blaskigt. Jill dricker aldrig mer än två glas, ett under matlagningen och ett till maten, sedan går hon över till vatten.

– Först träffade jag deras sommelier-team och jag fick provsmaka åtta olika viner. Jag valde ut en sort som verkligen stack ut bland de andra. Och det var ju passande att det var ett amerikanskt vin. Det visade sig vara en blend som tålde att drickas både med och utan mat.

Efter den första provsmakningsomgången väntade ytterligare ett blindtest, där Jill Johnson fick provsmaka ytterligare nio vinsorter.

– Det visade sig att jag valde samma vin ytterligare en gång. Det stack verkligen ut bland de andra. Det är ett väldigt smakrikt vin, doften är härlig och det landar i vanilj, jag kan verkligen stå för det, jag gillar att vinet har mer än en smak.

Därefter fick Jill Jonson resa till Kalifornien och besöka flera vingårdar i Napa Valley och provsmaka omkring 50 sorter. Återigen föll valet på den vinblend som skulle bli ”Nashville Stories”.

– Det var en otrolig upplevelse att besöka alla vingårdar. Jag har tidigare inte reflekterat över vilket jordbruk det är att framställa vin, allt från uppbindning av rankor till plockning av druvor, det är ett stort arbete som görs. Det skapade en ny förståelse hos mig för vinmakandet. Jag har också börjat förstå hur häftigt det är med en blend, vilka möjlighet det skapar med vinet.

Nashville Stories är ett kaliforniskt, rött vin gjort på fyra druvsorter: Petite Sirah, Tannat, Teroldego och Zinfandel. Enligt beskrivningen är det ett fylligt, rött vin med en varm, generös doft och smak av solmogna bigarråer och björnbär. Vinets inslag av vanilj och smörkola matchar väl det amerikanska kökets smakrepertoar med BBQ chilihetta, rökighet och sötma, grillat i alla former, smakrika, mustiga långkok eller lagrade ostar.

Jag tycker det passar lika bra till både grillat och grytor som har fått långkoka. Se bara till att det inte är för starkt cajunkryddat, vinet är också lite pepprigt. Jag tror även att det passar jättebra till lammrätterna och kanelkycklingen i min nya kokbok med Medelhavsmat, men det har jag inte hunnit prova ännu, säger Jill Johnson.

Ett vin från en sångerska som Jill ska självklart avnjutas tillsammans med musik. I princip vad som helst med John Mayer passar bra. Norah Jones, Rod Steward och Frank Sinatra går också väldigt bra ihop med vinet. Mina låtar på slutet har varit så sorgliga, välj någon av mina glada låtar, kanske My Remedy? föreslår Jill.

Hittills är hon väldigt nöjd med mottagandet vinet har fått, även flera vinkännare har hört av sig och berömt vinet. Närmast väntar en sommarturné för Jill Johnson efter vårens framgångsrika klubbturné.

Det var första gången sedan jag var 17 år som jag gjorde en klubbturné, jag var tvungen att se om jag var tillräckligt cool, men det har verkligen varit en nytändning med dynamik och intimitet. Det ville vi ta ut på sommarens scener också, även om jag spelar på till exempel Gröna Lund, men det även mindre och utomhus klubbscener.

Sångerskan och Programledaren från ”Jills veranda” utesluter inte att det kan komma fler viner.

– Jag hoppas det, men jag är otroligt ödmjuk, jag hoppas det här blir en långsiktig satsning och att jag får lära mig ännu mer om vin.

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents U.S Red Blend
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents U.S Red Blend

750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
112 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Bästa av två världar: Vin och choklad

Bästa av två världar: Vin och choklad

Varför nöja sig med bara vin när man dränka flaskorna i choklad? Nu har den lilla amerikanska butiken gjort succé i USA och öppnat nätbutik för att klara efterfrågan. Kunderna vill uppleva det bästa..

Läs mer
Här gör Leif GW första reklamfilmen – för sitt..

Här gör Leif GW första reklamfilmen – för sitt..

Kan man göra ett kriminaldrama av ett rödvin? Ja, det tyckte regissören Felix Herngren och lät Leif GW Persson vara sig själv i filmen. – Jag har aldrig filmat med en professor i huvudrollen förut, ..

Läs mer
Här är Systembolagets största flaska

Här är Systembolagets största flaska

Det här är vinflaskan som tar rejäl plats i Systembolagets hyllor. Eller vad sägs om The Butcher Pinot Noir på 18 liter? – Många har tidigare frågat varför The Butcher inte finns på större flaskor. ..

Läs mer