HEM

Aktuellt

Bästa av två världar: Vin och choklad

Varför nöja sig med bara vin när man dränka flaskorna i choklad? Nu har den lilla amerikanska butiken gjort succé i USA och öppnat nätbutik för att klara efterfrågan. Kunderna vill uppleva det bästa av två världar.

Både vin och choklad har genom otalig forskning visat sig vara ganska nyttiga, inom rimliga gränser: båda innehåller flavonoider, som är kända för att vara antiinflammatoriska och antioxidanta. Dessutom är det ju bland det godaste som finns. Det har en liten butik i USA, Bliss in a Bottle, tagit fasta på och fått stor uppmärksamhet. Titta bara på bilderna – mmmm…ögonen smälter nästan av anblicken.

Cheryl Sher heter kvinnan från Ohio som för sex år sedan öppnade sin lilla affär i Ohio, där hon parar rätt vin med rätt choklad. ”Varje flaska har kombinerats med den perfekta chokladen för att skicka vågor av olika smaksensationer i din mun och kropp” skriver hon på sin hemsida. ”Det är en fest för både ögon och smaklökar”. Chokladen är ”klistrad” på en tunn plastpåse som täcker flaskan och med ett litet ryck i pås-sömmen faller chokladen av och kan läggas på påsen medan man delar på bitarna. Om man inte vill ha några andra fingrar på chokladen i dessa coronatider får man helt enkelt äta allt själv…

Hon har till och med utökat sortimentet med öl och bubbel som dränkts i rätt chokladsort. Och det senaste draget för att klara den stora efterfrågan är att starta en webbshop. Men innan du kastar dig över datorn för att få en beställning till Sverige: än så länge fraktas Cheryls vinchoklad bara inom USA:s gränser. Däremot kan vi väl önska att en driftig vinälskare i Sverige gör ett liknande koncept?

Rött vin och choklad har mycket mer gemensamt än man tror vid första anblicken. Både kakaoträdet och vinrankan har odlats och använts till vin och kakao i många tusen år. Vinets vagga finner vi i nuvarande Iran/Irak. Kakaobönan spåras till regnskogarna kring Amazonfloden och började att användas kanske redan för 4000 år sedan. Att majaindianerna i mellanamerika rostade, malde och drack kakao finns dokumenterat sedan 600-talet.

Många tycker att det är knepigt att matcha choklad med vin och kör med säkra kort genom att alltid välja ett lättare dessertvin som Sauternes. Men idag finns choklad i många varianter och smaker och det finns riktigt lyckade kombinationer om man vill para ihop godsaken med ett vin.

FAKTA

Lilla vin/choklad-guiden:


Mjölkchoklad: Pinot Noir, Merlot, eller sötare mousserande viner

Mörk bitter choklad: Zinfandel, Cabernet Sauvignon

Mintchoklad: Cabernet Sauvignon

Choklad med frukt: champagne, mousserande vin
Chokladkaka: Shiraz

Vit choklad: Eiswein, Muscat, Tokaj
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Ny månad, nya viner på Systembolaget! Maj månad bjuder på fyndig årgångschampagne, burkbourgogne och seriös rosé. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glöm inte att kolla in den då och d..

Läs mer
Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och e..

Läs mer
Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Vinhuset Lafite och Baron de Rothschild är välkända för sin långa tradition av riktigt bra Bordeauxviner. Historien sträcker sig nästan 800 år tillbaka, och idag drivs verksamheten av Saskia de Roth..

Läs mer
Sommarens galnaste vindrink

Sommarens galnaste vindrink

Här är sommarens galnaste vindrink – men gud så festligt god! Kalimotxo är rött vin blandat med Coca-Cola och eventuellt lite extra kryddor.  Smaken påminner varken om vin eller Coca-Cola R..

Läs mer
Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid ä..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer