HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bästa av två världar: Vin och choklad

Varför nöja sig med bara vin när man dränka flaskorna i choklad? Nu har den lilla amerikanska butiken gjort succé i USA och öppnat nätbutik för att klara efterfrågan. Kunderna vill uppleva det bästa av två världar.

Både vin och choklad har genom otalig forskning visat sig vara ganska nyttiga, inom rimliga gränser: båda innehåller flavonoider, som är kända för att vara antiinflammatoriska och antioxidanta. Dessutom är det ju bland det godaste som finns. Det har en liten butik i USA, Bliss in a Bottle, tagit fasta på och fått stor uppmärksamhet. Titta bara på bilderna – mmmm…ögonen smälter nästan av anblicken.

Cheryl Sher heter kvinnan från Ohio som för sex år sedan öppnade sin lilla affär i Ohio, där hon parar rätt vin med rätt choklad. ”Varje flaska har kombinerats med den perfekta chokladen för att skicka vågor av olika smaksensationer i din mun och kropp” skriver hon på sin hemsida. ”Det är en fest för både ögon och smaklökar”. Chokladen är ”klistrad” på en tunn plastpåse som täcker flaskan och med ett litet ryck i pås-sömmen faller chokladen av och kan läggas på påsen medan man delar på bitarna. Om man inte vill ha några andra fingrar på chokladen i dessa coronatider får man helt enkelt äta allt själv…

Hon har till och med utökat sortimentet med öl och bubbel som dränkts i rätt chokladsort. Och det senaste draget för att klara den stora efterfrågan är att starta en webbshop. Men innan du kastar dig över datorn för att få en beställning till Sverige: än så länge fraktas Cheryls vinchoklad bara inom USA:s gränser. Däremot kan vi väl önska att en driftig vinälskare i Sverige gör ett liknande koncept?

Rött vin och choklad har mycket mer gemensamt än man tror vid första anblicken. Både kakaoträdet och vinrankan har odlats och använts till vin och kakao i många tusen år. Vinets vagga finner vi i nuvarande Iran/Irak. Kakaobönan spåras till regnskogarna kring Amazonfloden och började att användas kanske redan för 4000 år sedan. Att majaindianerna i mellanamerika rostade, malde och drack kakao finns dokumenterat sedan 600-talet.

Många tycker att det är knepigt att matcha choklad med vin och kör med säkra kort genom att alltid välja ett lättare dessertvin som Sauternes. Men idag finns choklad i många varianter och smaker och det finns riktigt lyckade kombinationer om man vill para ihop godsaken med ett vin.

FAKTA

Lilla vin/choklad-guiden:


Mjölkchoklad: Pinot Noir, Merlot, eller sötare mousserande viner

Mörk bitter choklad: Zinfandel, Cabernet Sauvignon

Mintchoklad: Cabernet Sauvignon

Choklad med frukt: champagne, mousserande vin
Chokladkaka: Shiraz

Vit choklad: Eiswein, Muscat, Tokaj
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer
Spännande nyheter i Systembolagets fasta sortiment

Spännande nyheter i Systembolagets fasta sortiment

Hösten är här – och Systembolaget har laddat upp rejält med nyheter i sitt fasta sortiment. Vinguiden har tittat närmare på några nykomlingar i rödvinshyllorna. Vi kan konstatera att det finns..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Karl H Johners känsla för rött

Karl H Johners känsla för rött

Halvsött vitt vin av flexibel kvalitet? Tysk vinindustri har sannerligen profilerat sig. Men nu är det slut på tramset. Kvaliteten skjuter inte bara i höjden, utan även det röda vinet går mot världs..

Läs mer
Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
10 röda toppviner från Italien

10 röda toppviner från Italien

Italien är mer än amarone och prosecco. När det kommer till röda viner, är det inte ett dugg förvånande att landet intar tätpositionen på svenska marknaden. Det finns en enorm mångfald. Vinguiden ha..

Läs mer