HEM

Aktuellt

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det sig? Eller har man slarvat bort möjligheterna?

Det är närmast en osannolik framgångssaga. Från ingenstans kom här ett vindistrikt som redan efter några år på den internationella marknaden slog sig in på topplistan över världens bästa områden för vinproduktion. Det nämndes i samma andetag som Barolo, Rioja, Bordeaux och ändå hade vi knappt lärt oss var det låg.

Men sedan växte kunskapen, vi såg att de odlade främst Garnacha och Cariñena, lite Cabernet Sauvignon och Merlot och när vi provade vinerna upptäckte vi smakintensitet med komplexa toner, frukt i koncentrerad stil och massor av mineral karaktär. Klart vi föll pladask.

Sällan har också ett spanskt vindistrikt hajpats så till den milda grad att vinimportörerna åkte skyffeltrafik till det knappa 2000 hektar lilla området sydväst om Barcelona. Men med sig hem fick de makalösa viner, utan den ekfatsstinna tonen vi hittade i Rioja, snarare med kraft och ungdomlighet, voluminösa viner.

Moderna Priorat skapas

Samtidigt fick vi fördjupad kunskap om området och lärde oss att här hade det visst producerats vin i över 1000 år och att det redan i början på 1900-talet erhöll ursprungstatus. Men det moderna Priorat var en helt annan sak där fem vinpersonligheter samsades om att ge ut ett vin tillsammans, men under fem olika etiketter.

Bara en så’n sak.

Idag är Priorat måhända inte lika spännande, lägstanivån har sjunkit en smula och det görs en hel del kommersiella viner i lägre prisklass, läs motsvarande 150 kronor. Det är en utveckling inte alla applåderar, då många anser att ett område, Priorat specifikt, ska göra det de är bäst på, viner med ursprungskaraktär, exklusiva viner. Kanske har producenterna i Priorat, eller möjligen vinmyndigheterna, slarvat bort det egenartade, det som verkligen satte distriktet på kartan genom att vara för tillåtande.

Att vinerna som lämnar området är riktigt bra, det vet vi, men hur mycket ursprung återstår, hur mycket av Priorat finns kvar i vinerna? Vinguiden valde ut några favoriter i mellanprisklass från Spaniens bästa vindistrikt – trots allt – och provade, blint för säkerhets skull.

Vin från Priorat

Les Terrasses Alvaro Palacios
2015
Les Terrasses Alvaro Palacios
Fruktig, elegant, minerala toner, eldig i ursprungstypisk stil, sten.

Aningen bitter i mer fruktiorienterat ungdomlig stil, bäriga toner, mineral karaktär, fruktsöt med lång eftersmak där strävheten och fruktiga toner balanserar varandra väl.

Distinkt områdesprägel med stålig ton, mineral friskhet och mycket bra längd. Drick nu till fem år.

750 ml - 14.50% -
279.00 kr

Scala Dei Cartoixa
2018
Scala Dei Cartoixa
Lakrits, plommon, mycket koncentrerad, mint, choklad, fruktig, komplex med minerala inslag, djup doft med inslag av blöt sten, skiffer, eldig ton.

Koncentrerad smak, balanserad, kryddig, mineral karaktär, frukt, plommon, björnbär, kryddiga inslag, svartpeppar, julkryddig, muskot, aningen bitter, markerad strävhet, vanilj, sammansatt i komplex stil med lång eftersmak med kryddiga toner och pepprig garvsyra.

Komplext vin, smakintensivt med friskt minerhaltig karaktär, tydligt ursprung. Drick nu till åtta år.

750 ml - 14% -
479 kr

Finca el Puig
2021
Finca el Puig
Mörkfruktig ton i doft, inslag av vanilj, mogna bär, mineral, trä, lakrits, lite tjära, soja, körsbär, eldiga toner.

Balanserad, mineral ton, stram, markerad strävhet, torr med fruktsötma, eldig, bitter ton, fat, lingon, stålig i eftersmak, komplex i utpräglad områdestypisk stil.

Påtaglig områdesprägel med stålig ton, smakrikt och frisk med eldiga inslag.

750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
269 kr

Scala Dei Prior Crianza
2021
Scala Dei Prior Crianza
Aromatisk, kaffe, järn, doftintensiv med mycket bra balanserad doft, björnbär, mogna blåbär, skog, komplex, eukalyptus, eldig.

Aningen bitter initialt, stram, eldig, smakintensiv med kryddiga toner, fat, vanilj, choklad, pepprig med lång eftersmak, mynta, eukalyptus i sammansatt, vitpepprig, komplex stil.

Bärig, sammansatt stil med eldiga inslag, visst ursprung med drag åt mynta och eukalyptus.

750 ml - 14% -
349 kr

GR-174
2022
GR-174
Björnbär, mullbär i mycket extraherad stil, varmfruktig med inslag av fat, mynta och en ton av mocka.

Aningen sötaktig med inslag av mörka bär, mogna björnbär, friskt eldig med påtaglig strävhet, mineral skärpa och en lång eftersmak där kaffetoner och en pepparton finns närvarande.

Varmfruktigt vin med eldiga inslag, och med kaffe och en liten mineral ton närvarande.

750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

Salmos
Salmos
Frukt, ekfat, vanilj, plommon, aningen bitter, körsbär, mandel, blåbär.

Fattoner, vanilj, peppar, ek, svarta vinbär, nötig ton, röda bär i smakintensiv stil.

Välproducerat vin med fin balans, bra frukt och en lång eftersmak med bärig dominans.

750 ml - 14% -
299 kr

Lo Tros
2015
Lo Tros
Aromatisk i ganska kraftig stil, mörkbärig, kaffe, choklad, björnbär, varmfruktig.

Smakintensiv med bra balans, fruktig, varm i tonen, lite eukalyptus, mynta, kryddig med pepprig tanninstruktur och lång eftersmak.

Välgjort vin i mycket bärorienterad ton, varmfruktig med inslag av mynta och kryddor.

750 ml - 14.00% -
179.00 kr

Galena
2012
Galena
Fruktig, sval, röda bär med bra balans, liten fruktsöt ton, kaffe, fat, mint.

Kryddig, järn, animalisk ton, frisk med påtaglig strävhet, markerad kokoston, fat, pepprig, kryddig i säregen stil med lång eftersmak.

Trevligt vin med bra balans, markerad kokoston i personlig stil.

750 ml - 14.50% -
239.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Mytomspunnet vin ger Jerez kultstatus

Mytomspunnet vin ger Jerez kultstatus

Det finns mycket märkliga viner världen över… och så finns det Palo Cortado. Ett starkvin, alltså en sherry, sprunget ur staden Jerez och något så ovanligt som ett vin som tillverkar sig självt. Näs..

Läs mer
Malbec – en druva med franska rötter

Malbec – en druva med franska rötter

Stämningen är på topp och glödbädden har precis nått den där brandgula färgen du väntat på. När det marinerade köttet läggs på gallret och dofter som inte går att sätta ord på fångar dig inser du at..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Vinhuset Lafite och Baron de Rothschild är välkända för sin långa tradition av riktigt bra Bordeauxviner. Historien sträcker sig nästan 800 år tillbaka, och idag drivs verksamheten av Saskia de Roth..

Läs mer
För lite vin kan göra dig deprimerad

För lite vin kan göra dig deprimerad

Stressad av första arbetsveckan efter semestern – eller över tanken att börja jobba på måndag? Ett glas rött vin kan faktiskt hjälpa mot stress. En ny forskningsstudie visar att ett ämne i röt..

Läs mer
Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Vin och skräckfilm – en oslagbar kombo, eller hur? Nu när hösten är här på riktigt. Under Alla Helgona går vi till graven och tänder ljus och sedan vill vi hem till tv-soffan för att njuta av en rik..

Läs mer