HEM

Aktuellt

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det sig? Eller har man slarvat bort möjligheterna?

Det är närmast en osannolik framgångssaga. Från ingenstans kom här ett vindistrikt som redan efter några år på den internationella marknaden slog sig in på topplistan över världens bästa områden för vinproduktion. Det nämndes i samma andetag som Barolo, Rioja, Bordeaux och ändå hade vi knappt lärt oss var det låg.

Men sedan växte kunskapen, vi såg att de odlade främst Garnacha och Cariñena, lite Cabernet Sauvignon och Merlot och när vi provade vinerna upptäckte vi smakintensitet med komplexa toner, frukt i koncentrerad stil och massor av mineral karaktär. Klart vi föll pladask.

Sällan har också ett spanskt vindistrikt hajpats så till den milda grad att vinimportörerna åkte skyffeltrafik till det knappa 2000 hektar lilla området sydväst om Barcelona. Men med sig hem fick de makalösa viner, utan den ekfatsstinna tonen vi hittade i Rioja, snarare med kraft och ungdomlighet, voluminösa viner.

Moderna Priorat skapas

Samtidigt fick vi fördjupad kunskap om området och lärde oss att här hade det visst producerats vin i över 1000 år och att det redan i början på 1900-talet erhöll ursprungstatus. Men det moderna Priorat var en helt annan sak där fem vinpersonligheter samsades om att ge ut ett vin tillsammans, men under fem olika etiketter.

Bara en så’n sak.

Idag är Priorat måhända inte lika spännande, lägstanivån har sjunkit en smula och det görs en hel del kommersiella viner i lägre prisklass, läs motsvarande 150 kronor. Det är en utveckling inte alla applåderar, då många anser att ett område, Priorat specifikt, ska göra det de är bäst på, viner med ursprungskaraktär, exklusiva viner. Kanske har producenterna i Priorat, eller möjligen vinmyndigheterna, slarvat bort det egenartade, det som verkligen satte distriktet på kartan genom att vara för tillåtande.

Att vinerna som lämnar området är riktigt bra, det vet vi, men hur mycket ursprung återstår, hur mycket av Priorat finns kvar i vinerna? Vinguiden valde ut några favoriter i mellanprisklass från Spaniens bästa vindistrikt – trots allt – och provade, blint för säkerhets skull.

Vin från Priorat

Les Terrasses Alvaro Palacios
2015
Les Terrasses Alvaro Palacios
Fruktig, elegant, minerala toner, eldig i ursprungstypisk stil, sten.

Aningen bitter i mer fruktiorienterat ungdomlig stil, bäriga toner, mineral karaktär, fruktsöt med lång eftersmak där strävheten och fruktiga toner balanserar varandra väl.

Distinkt områdesprägel med stålig ton, mineral friskhet och mycket bra längd. Drick nu till fem år.

750 ml - 14.50% -
279.00 kr

Scala Dei Cartoixa
2018
Scala Dei Cartoixa
Lakrits, plommon, mycket koncentrerad, mint, choklad, fruktig, komplex med minerala inslag, djup doft med inslag av blöt sten, skiffer, eldig ton.

Koncentrerad smak, balanserad, kryddig, mineral karaktär, frukt, plommon, björnbär, kryddiga inslag, svartpeppar, julkryddig, muskot, aningen bitter, markerad strävhet, vanilj, sammansatt i komplex stil med lång eftersmak med kryddiga toner och pepprig garvsyra.

Komplext vin, smakintensivt med friskt minerhaltig karaktär, tydligt ursprung. Drick nu till åtta år.

750 ml - 14% -
459 kr

Finca el Puig
2021
Finca el Puig
Mörkfruktig ton i doft, inslag av vanilj, mogna bär, mineral, trä, lakrits, lite tjära, soja, körsbär, eldiga toner.

Balanserad, mineral ton, stram, markerad strävhet, torr med fruktsötma, eldig, bitter ton, fat, lingon, stålig i eftersmak, komplex i utpräglad områdestypisk stil.

Påtaglig områdesprägel med stålig ton, smakrikt och frisk med eldiga inslag.

750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
269 kr

Scala Dei Prior Crianza
2019
Scala Dei Prior Crianza
Aromatisk, kaffe, järn, doftintensiv med mycket bra balanserad doft, björnbär, mogna blåbär, skog, komplex, eukalyptus, eldig.

Aningen bitter initialt, stram, eldig, smakintensiv med kryddiga toner, fat, vanilj, choklad, pepprig med lång eftersmak, mynta, eukalyptus i sammansatt, vitpepprig, komplex stil.

Bärig, sammansatt stil med eldiga inslag, visst ursprung med drag åt mynta och eukalyptus.

750 ml - 14% -
339 kr

GR-174
2021
GR-174
Björnbär, mullbär i mycket extraherad stil, varmfruktig med inslag av fat, mynta och en ton av mocka.

Aningen sötaktig med inslag av mörka bär, mogna björnbär, friskt eldig med påtaglig strävhet, mineral skärpa och en lång eftersmak där kaffetoner och en pepparton finns närvarande.

Varmfruktigt vin med eldiga inslag, och med kaffe och en liten mineral ton närvarande.

750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
189 kr

Salmos
Salmos
Frukt, ekfat, vanilj, plommon, aningen bitter, körsbär, mandel, blåbär.

Fattoner, vanilj, peppar, ek, svarta vinbär, nötig ton, röda bär i smakintensiv stil.

Välproducerat vin med fin balans, bra frukt och en lång eftersmak med bärig dominans.

750 ml - 14% -
299 kr

Lo Tros
2015
Lo Tros
Aromatisk i ganska kraftig stil, mörkbärig, kaffe, choklad, björnbär, varmfruktig.

Smakintensiv med bra balans, fruktig, varm i tonen, lite eukalyptus, mynta, kryddig med pepprig tanninstruktur och lång eftersmak.

Välgjort vin i mycket bärorienterad ton, varmfruktig med inslag av mynta och kryddor.

750 ml - 14.00% -
179.00 kr

Galena
2012
Galena
Fruktig, sval, röda bär med bra balans, liten fruktsöt ton, kaffe, fat, mint.

Kryddig, järn, animalisk ton, frisk med påtaglig strävhet, markerad kokoston, fat, pepprig, kryddig i säregen stil med lång eftersmak.

Trevligt vin med bra balans, markerad kokoston i personlig stil.

750 ml - 14.50% -
239.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Här är listan över de mest populära boxvinerna

Här är listan över de mest populära boxvinerna

Vilka är egentligen de mest populära boxvinerna – och vad är det som gör ett vin populärt? Är det smaken, förpackningen eller namnet? Det ena utesluter nog inte det andra, för de boxviner som listas..

Läs mer
Tips på viner under 100 kronor

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för..

Läs mer
3 vintips till vårens grill

3 vintips till vårens grill

På våren ställer vi fram klockan en timme, och vi ställer fram grillen – den här sommaren som alla andra. Pandemi eller inte. Att grilla på sommaren är en svensk folksport. Jag vågar påstå at..

Läs mer
Cava får ny spännande kvalitetsklass

Cava får ny spännande kvalitetsklass

Länge var cava ett slags budgetalternativ till champagne. Nu tar det spanska bubbelvinet emellertid ett mycket efterlängtat kliv mot kvalitet med lanseringen av vingårdscavor, det mest intressanta s..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer
Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och e..

Läs mer