HEM

Aktuellt

Matstaden Bologna överraskar… med sitt vin

Längtan till Italien är av tradition mycket stark i Sverige. Många reser dit, ofta till Toscana med sina böljande kullar eller till natursköna Amalfikusten. På Vinguiden slår vi gärna ett extra slag för Bologna, där både mat och vin ligger i fokus.

Italien med sin kultur, sina regionala matvanor och charmiga leverne har lockat svenskar i generationer. Vi spenderar gärna våra semestrar i Toscana, kring Neapel och natursköna Amalfikusten eller på Sicilien med sin dramatiska historia.

När vi dessutom reser dit står nästan alltid maten i fokus. Kanske är också italienarna bäst i världen på att uppvisa sina mattraditioner och vem har inte ätit sin bästa pasta eller pizza i Italien?

Samtidigt finns mycket kvar att upptäcka. Vi talar om mer okända områden som nu hamnar i turistbroschyrernas lockande kataloger, ofta, ännu så länge, långt bak och presenterade som exotiska Kalabrien eller överraskande Asti.

För den som gillar mat, älskar mat, är Bologna förnärvarande ett av de bästa alternativen. Inte bara för att Osteria Francescana, nyligen utnämnd till världens näst bästa restaurang, ligger i Modena en felkörning bort, utan för maten i dess helhet. Det är föga förvånande att ett av de smeknamn staden har är ju den feta, Bologna la Grassa. Men en iakttagelse Vinguiden gör på plats är att det knappast handlar om lokalbefolkningen, utan det är förbehållet köket, i vissa fall världsledande och mycket, mycket traditionellt.

Därför är det lätt att tipsa om Bologna med omnejd, inte minst om man också älskar vin. Vinet från trakten är på den svenska marknaden gravt underrepresenterat och det vin vi först kommer att tänka på är Lambrusco, den söta varianten.

– Vad säger du?!

Förvåningen är uppriktigt stor, på gränsen till upprörd när jag berättar detta för Giorgio Chiarlo på Tenuta Santa Croce. Men han samlar sig och tar sats.

– Det är kanske det vin vi dricker minst av lokalt. Här har vi ju en väldigt stor bredd på vinerna, allt från lätt bubblande Pignoletto till kraftigare viner på Sangiovese di Romagna.

Det finns med andra ord en hel del kvar att upptäcka. Maten har vi närmat oss sedan en tid, tortellini, så tunn att den nästan är genomskinlig, fyllda med kött, är en klassiker. Men även färsk tagliatelle med den berömda såsen, ragù, som är gjord på köttfärs, lök, selleri, tomatpuré, köttbuljong, salt och svartpeppar. Tänk bara på att Pasta Bolognesa är en napolitansk skapelse och inte från Bologna. Och att man gör världens bästa glass i staden.

Men nog med mat, nu är det hög tid att vi lägger till vinet. För vad kan vara godare än ett glas Pignoletto en ljum eftermiddag? På balkongen, terrassen eller på bryggan. Eller i köket när vi står och tillagar våra nyfunna recept från Emilia-Romagna.

Några exempel: Pignoletto, ett frivolt vitt vin, ibland stilla, ibland med bubblor på druvan Grechetto; Albana di Romagna är en grön druvsort som ger allt från torra till mycket söta viner; Lambrusco som är vinets namn om det tillverkas på druvan med samma namn, här ska man dricka torrt, det är överraskande gott; Sangiovese di Romagna är samma druva som namne i Toscana och även här hittar vi fina, stringenta viner, dock billigare än granndistriktet i söder.

Druvor finns det också gott om i regionen, utöver de ovan nämnda. Här odlas exempelvis de gröna, lokala Trebbiano och Malvasia men också de internationella Chardonnay och Pinot Bianco. På den blå sidan är det ofta vi stöter på viner gjorda på Bonarda och Barbera, självklart odlas också de globalt betingade Cabernet Sauvignon och Merlot.

Men, som vanligt gäller, den som letar efter en sann vinupplevelse, bör kolla in det mycket lokala vinet. Hittar man rätt, överraskar det stort.

Två bra vinerier att besöka:

Agriturismo Tenuta Santacroce
Mångfald och en stark passion för vingården kännetecknar denna spännande producent.
Besök hemsidan: Agriturismo Tenuta Santacroce

Montevecchio Isolani
Sparsmakad portfölj som innehåller vitt i olika skepnader på Grechetto-druvan samt några röda viner, på internationella druvsorter.
Besök hemsidan: Montevecchio Isolani

Agriturismo Tenuta Santacroce

Bästa krogar:

Trattoria Amerigo 1934
Tre generationer lokalt kök på mycket hög nivå. Ligger en bit utanför Bologna, men är värt varje sekund bort. Enkelt, kaloririkt och mycket, mycket gott.
Besök hemsidan: Trattoria Amerigo 1934

Trattoria Bertozzi
Litet ställe med stort hjärta, fantastisk mat och en vinlista som snarare göms undan. Be om den! Och be dem välja mat, det kommer inte att gå fel.
Besök hemsidan: Trattoria Bertozzi

Agriturismo Mastrosasso
Mitt ute i vingården ligger denna krog som är som skapt för en söndagslunch där man också gör sitt eget vin. Irina Steccanella heter den unga kocken, en av landets rising star.
Besök hemsidan: Agriturismo Mastrosasso

Osteria Francescana
Framröstad som världens näst bästa restaurang 2017 på prestigeladdade listan World’s 50 Best Restaurants list. Boka i tid. Ligger i Modena några mil väster om Bologna.
Besök hemsidan: Osteria Francescana

Agriturismo Mastrosasso

Bra hotell:

Zanhotel Tre Vecchi
Rymligt hotell på en av stadens paradgator stil ett stenkast från stadens historiska centrum.
Besök hemsidan: Zanhotel Tre Vecchi

Art Hotel Orologio
Designhotel i Bolognas city med makalös utsikt mot de historiska byggnaderna.
Besök hemsidan: Art Hotel Orologio

Art Hotel Orologio

Obligatorium:

Gelato Museum Carpigiani
Glassmuseum, världens bästa liksom glassen från Bologna. Erbjuder bland annat glassworkshops.
Besök hemsidan: Gelato Museum Carpigiani

Gelato Museum Carpigiani

Gelato Museum Carpigiani

Läs mer om Bologna: Nästa italienska bubbel redo att erövra världen


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Sju riktigt bra vita viner från Italien

Sju riktigt bra vita viner från Italien

Vem sa att Italien bara kan göra rött vin? Nej, det vita framstår i sin mångfald som riktigt, riktigt spännande. Vinguiden har vaskat fram sju mycket intressanta kvalitetsviner från apenninska halvö..

Läs mer
Elegans i amaroneland

Elegans i amaroneland

Veneto har slagit världen med häpnad med sina röda viner, allt från lättsmälta viner från Bardolino och Valpolicella till sockerstinna, smakintensiva amaronerviner. Samtidigt finns de som jobbar med..

Läs mer
Bästa vinerna till vilt

Bästa vinerna till vilt

Säsongen för vilt är äntligen här. En kraftfull och extra fin råvara förtjänar ett vin vald med extra omsorg. Att välja ett gott vin till viltkött behöver inte vara en hel vetenskap men det är vikti..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Sicilien – vinets ursprung?

Sicilien – vinets ursprung?

Vinhistorien tar sin början för omkring 6 000 år sedan. Georgien är ju allmänt känt som vinets vagga. Men är det verkligen så? Italienarna vill att vi omvärderar detta. För omkring 6 000, kanske 7 0..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer