HEM

Aktuellt

Matstaden Bologna överraskar… med sitt vin

Längtan till Italien är av tradition mycket stark i Sverige. Många reser dit, ofta till Toscana med sina böljande kullar eller till natursköna Amalfikusten. På Vinguiden slår vi gärna ett extra slag för Bologna, där både mat och vin ligger i fokus.

Italien med sin kultur, sina regionala matvanor och charmiga leverne har lockat svenskar i generationer. Vi spenderar gärna våra semestrar i Toscana, kring Neapel och natursköna Amalfikusten eller på Sicilien med sin dramatiska historia.

När vi dessutom reser dit står nästan alltid maten i fokus. Kanske är också italienarna bäst i världen på att uppvisa sina mattraditioner och vem har inte ätit sin bästa pasta eller pizza i Italien?

Samtidigt finns mycket kvar att upptäcka. Vi talar om mer okända områden som nu hamnar i turistbroschyrernas lockande kataloger, ofta, ännu så länge, långt bak och presenterade som exotiska Kalabrien eller överraskande Asti.

För den som gillar mat, älskar mat, är Bologna förnärvarande ett av de bästa alternativen. Inte bara för att Osteria Francescana, nyligen utnämnd till världens näst bästa restaurang, ligger i Modena en felkörning bort, utan för maten i dess helhet. Det är föga förvånande att ett av de smeknamn staden har är ju den feta, Bologna la Grassa. Men en iakttagelse Vinguiden gör på plats är att det knappast handlar om lokalbefolkningen, utan det är förbehållet köket, i vissa fall världsledande och mycket, mycket traditionellt.

Därför är det lätt att tipsa om Bologna med omnejd, inte minst om man också älskar vin. Vinet från trakten är på den svenska marknaden gravt underrepresenterat och det vin vi först kommer att tänka på är Lambrusco, den söta varianten.

– Vad säger du?!

Förvåningen är uppriktigt stor, på gränsen till upprörd när jag berättar detta för Giorgio Chiarlo på Tenuta Santa Croce. Men han samlar sig och tar sats.

– Det är kanske det vin vi dricker minst av lokalt. Här har vi ju en väldigt stor bredd på vinerna, allt från lätt bubblande Pignoletto till kraftigare viner på Sangiovese di Romagna.

Det finns med andra ord en hel del kvar att upptäcka. Maten har vi närmat oss sedan en tid, tortellini, så tunn att den nästan är genomskinlig, fyllda med kött, är en klassiker. Men även färsk tagliatelle med den berömda såsen, ragù, som är gjord på köttfärs, lök, selleri, tomatpuré, köttbuljong, salt och svartpeppar. Tänk bara på att Pasta Bolognesa är en napolitansk skapelse och inte från Bologna. Och att man gör världens bästa glass i staden.

Men nog med mat, nu är det hög tid att vi lägger till vinet. För vad kan vara godare än ett glas Pignoletto en ljum eftermiddag? På balkongen, terrassen eller på bryggan. Eller i köket när vi står och tillagar våra nyfunna recept från Emilia-Romagna.

Några exempel: Pignoletto, ett frivolt vitt vin, ibland stilla, ibland med bubblor på druvan Grechetto; Albana di Romagna är en grön druvsort som ger allt från torra till mycket söta viner; Lambrusco som är vinets namn om det tillverkas på druvan med samma namn, här ska man dricka torrt, det är överraskande gott; Sangiovese di Romagna är samma druva som namne i Toscana och även här hittar vi fina, stringenta viner, dock billigare än granndistriktet i söder.

Druvor finns det också gott om i regionen, utöver de ovan nämnda. Här odlas exempelvis de gröna, lokala Trebbiano och Malvasia men också de internationella Chardonnay och Pinot Bianco. På den blå sidan är det ofta vi stöter på viner gjorda på Bonarda och Barbera, självklart odlas också de globalt betingade Cabernet Sauvignon och Merlot.

Men, som vanligt gäller, den som letar efter en sann vinupplevelse, bör kolla in det mycket lokala vinet. Hittar man rätt, överraskar det stort.

Två bra vinerier att besöka:

Agriturismo Tenuta Santacroce
Mångfald och en stark passion för vingården kännetecknar denna spännande producent.
Besök hemsidan: Agriturismo Tenuta Santacroce

Montevecchio Isolani
Sparsmakad portfölj som innehåller vitt i olika skepnader på Grechetto-druvan samt några röda viner, på internationella druvsorter.
Besök hemsidan: Montevecchio Isolani

Agriturismo Tenuta Santacroce

Bästa krogar:

Trattoria Amerigo 1934
Tre generationer lokalt kök på mycket hög nivå. Ligger en bit utanför Bologna, men är värt varje sekund bort. Enkelt, kaloririkt och mycket, mycket gott.
Besök hemsidan: Trattoria Amerigo 1934

Trattoria Bertozzi
Litet ställe med stort hjärta, fantastisk mat och en vinlista som snarare göms undan. Be om den! Och be dem välja mat, det kommer inte att gå fel.
Besök hemsidan: Trattoria Bertozzi

Agriturismo Mastrosasso
Mitt ute i vingården ligger denna krog som är som skapt för en söndagslunch där man också gör sitt eget vin. Irina Steccanella heter den unga kocken, en av landets rising star.
Besök hemsidan: Agriturismo Mastrosasso

Osteria Francescana
Framröstad som världens näst bästa restaurang 2017 på prestigeladdade listan World’s 50 Best Restaurants list. Boka i tid. Ligger i Modena några mil väster om Bologna.
Besök hemsidan: Osteria Francescana

Agriturismo Mastrosasso

Bra hotell:

Zanhotel Tre Vecchi
Rymligt hotell på en av stadens paradgator stil ett stenkast från stadens historiska centrum.
Besök hemsidan: Zanhotel Tre Vecchi

Art Hotel Orologio
Designhotel i Bolognas city med makalös utsikt mot de historiska byggnaderna.
Besök hemsidan: Art Hotel Orologio

Art Hotel Orologio

Obligatorium:

Gelato Museum Carpigiani
Glassmuseum, världens bästa liksom glassen från Bologna. Erbjuder bland annat glassworkshops.
Besök hemsidan: Gelato Museum Carpigiani

Gelato Museum Carpigiani

Gelato Museum Carpigiani

Läs mer om Bologna: Nästa italienska bubbel redo att erövra världen


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

5 italienska viner våren 2019 – under 100 kron..

5 italienska viner våren 2019 – under 100 kron..

Nu kommer italiens producenter med ännu fler bra viner lagom till våren. Viner som passar till alla måltider och vårens fester. Är det någonting italienarna är bra på är det att förpacka sitt land s..

Läs mer
Besök en vingård i sommar

Besök en vingård i sommar

Nu sitter vi och planerar vår semester för fullt. Kanske blir det Italien i år, igen, kanske Toscana, även denna gång. Varför då inte passa på att besöka en vingård? Vinguiden tipsar om några favori..

Läs mer
Piemonte – så mycket mer än bara Nebbiolo

Piemonte – så mycket mer än bara Nebbiolo

Prestigedruvan Nebbiolo i all ära, men hamnar vi i Piemonte, och det gör vi gärna, är ett tips att kolla in fler druvor. För här finns att upptäcka. Eller vad sägs om Ruchè, Timorasso, Pelaverga ell..

Läs mer
Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer
Kvalitetsviner från Italien på turné

Kvalitetsviner från Italien på turné

Att Italien gör viner i världsklass vet vi. Men att de kan komma från i princip hela landet, är inte lika känt. När gruppen bakom den italienska vinbibeln är på Sverigebesök, blir det däremot uppenb..

Läs mer
5 fylliga viner till Lasagnens dag

5 fylliga viner till Lasagnens dag

Vem kan tacka nej till en klassisk lasagne? Med smörlen béchamelsås, smält ost och sidenmjuka pastaplattor är lasagne mångas favoriträtt. Visste du att Lasagnens dag alltid firas den 29 juli? I år i..

Läs mer